Dr. Semsei Imre

Tudományos dékánhelyettes,

Nyíregyháza

szszb 26 tk dr. Semsei Imre.jpgAz eseményekben gazdag életutat maga mögött tudó, irigylésre méltóan széles látókörű, több idegen nyelvet beszélő tudós és tanárember minden idejét a tanulásnak, az önképzésnek, s nem utolsósorban elméleti és kísérleti kutatásoknak szentelte. Mindezek mellett nem feledkezett meg a magasabb szintű tudásra éhes generációk számára átadni mindazt, aminek ő már a birtokában volt.

Felsőfokú tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE), Természettudományi Karán (TTK) kezdte meg, Debrecenben. Okleveles vegyészi diplomáját 1978-ban vette át. Második diplomát is szerzett: vegyész angol–magyar szakfordító. Tudományos munkatársként alkalmazták a Verzár Frigyes Nemzetközi Kísérletes Gerontológiai Laboratórium Magyar Szekciójánál (DOTE, VILEG), prof. Zs. Nagy Imre irányítása alatt. Kutatásai a kísérletes gerontológia területére terjedtek ki. Itt hat évig végezte munkáját.

1985 és ’86 között, mint látogató munkatárs, a Chemistry Department of Illinois State University, Normal, IL, USA, prof. Arlan Richardson keze alatt folytatta korábbi tevékenységét. Egy éven át vendégkutatóként, azt követően pedig dr. prof. G. Cutler irányításával, 1988-tól a National Institus of Helth, National Institute on Aging, Gerontológiai Reserch Center, Laboratory for Cellular and Molecular biology, Physiology and Genetics Section, Baltimore, MD, USA az öregedés és sejttumor kutatásokból vette ki a részét. 1989 és 1991 között ismét az első munkahelyén találkozunk vele.

Egy évig Humboldt-ösztöndíjas az Institut für Physiologische Chemie, Abt. Angewandte Molekularbiologie, J. Gutenberg Universitat, Mainz, NSZK, prof. dr. Michael Bachmann, valamint prof. dr. Werner E. G. segítő kezei alatt. Majd visszatér a VILEG falai közé, ahol már tudományos főmunkatársként tevékenykedik. E helyről kerül át a Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet állományába, geriátriai tanácsadó mun­kakörbe. Fő feladatai továbbra is a VILEG-nél végzendő gerontológiai kutatások. E körbe tartozik az öregedés, a génexpresszió és a betegségetiológia. Hazai tevékenységének újabb állomása a DOTE III. Belklinika, Molekuláris Biológiai Kutatólaboratóriuma, ahol tovább folytatja kutatásait.

Egyéves vendégprofesszori meghívást kap prof. Sataro Gotótól, a TOHO University, School of Pharmaceutical Sciencesbe, ahol az öregedés és a génexpresszió területén végez kutatómunkát. Magyarországra visszatérve, 1996 és 2003 között munkáját a DOTE III. Belklinika, Molekuláris Biológiai Kutatólaboratóriumában folytatja. Időközben, 1998-ban egy hónapot tölt el „Wellcome Trust” ösztöndíjasként a nagy-britanniai Sunderland Egyetemen, a prof. Malcolm Gyns vezette kutatólaboratóriumban.

1999 és 2002 között „Széchenyi professzori ösztöndíjas”-ként két alkalommal az Európa Tanács hatáskörében végzett kutatások keretében szakértőnek kérik fel a szakterületéhez tartozó programok elbírálásához. Időközben elnyeri a med. habil. címet. Két év elteltével a Preventív Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnökévé választották. Életének újabb fordulópontjához 2003-ban érkezik, amikor is elnyeri a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. A nem mindennapi esemény után négy éven át a DEOEC III. Sz. Belgyógyászati Klinikán, a Molekuláris Biológiai Kutatólaboratórium vezetőjeként irányítja az ott folyó kutatómunkát. 2005-ben ismét vendégprofesszor, immár az Oklahoma Medical Research Foundationben. Két évvel később a DEOEC Egészségügyi Karán a Kari Tudományos Tanácsadó Bizottságának elnöke.

2008-ban a Gerontológiai Tudományos Koordinációs Központ igazgatója, a „Kövér András-díj” kuratóriumának tagja. 2009-től kezdődően a „Magyar Gerontológia” tudományos folyóirat főszerkesztője. A több mint két évtizedes tudományos-kutatói pályafutás eddigi csúcspontja a 2010. júliusi, tudományos dékánhelyettesi kinevezése a DEOEC Egészségügyi Karán Nyíregyházán. Oktatói tevékenysége a gerontológia tárgyat öleli fel, amit alapszakon, kreditkurzuson, valamint szakirányú továbbképzési szakon végez. Emellett a tárgy oktatásához készített jegyzet és segédjegyzet főszerkesztője. Mint a Pet­rányi Győző immunológiai doktori is­kola törzstagja, tanévenként 4 PhD-kur­zus megtartásában vesz részt önálló, illetve társelőadóként. Több diplomamunka, PhD-disszetáció bírálójának is felkérték. Évekre visszamenőleg 13 ku­tatási pályázatot nyert el, azok mind kiváló minősítést kaptak. Számos hazai és külföldi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, illetve referálási tevékenységet is végez. 15 szakmai egyesületnek tagja. Szakirányú publikációinak a száma is jelentős, közel kétszáz. Ez idáig 70 nemzetközi és 53 hazai fórumon tartott előadásokat.

Tudományos életútja, minősítései és megszerzett tapasztalatai garancia arra, hogy dr. Semsei Imre személyében méltó és rátermett ember tölti be a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán e fontos pozíciót.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése