Dr. Kántor Katalin

Gyermek-rehabilitációs osztályvezető főorvos

Nyíregyháza

szszb_33_tk_dr_kantor_katalin.jpgSzállodának is beillik az a pazar környezet, amelyben a gyermekek mozgását, idegrendszerét, képességeit, egyáltalán az életbe történő beilleszkedését segítik a megyei kórház gyermek-rehabilitációs osztályán. Míg a rendkívül elfoglalt osztályvezető főorvosnőre várok, gyönyörködik a szemem a krémszínű falakra rajzot fák, madarak, virágok láttán. A megyei kórházban vadonatúj tömböt kapott a gyermek-ellátás. Még a sikeres IKEA pályázat is hozzájárult a skandináv típusú bútorok, kényelmes székek, függönyök beszerzéséhez. A hazai kórházmintától eltérően itt nincs tumultus, időre érkeznek a kis páciensek. Dr. Kántor Katalin 2013 óta vezeti a 25 dolgozót foglalkoztató osztályt. A csinos, megnyugtató, halk szavú orvosnő már a lényével gyógyít.

Óvodásként találkozott dr. Princzinger Ágota főorvossal, aki akkor a kisegítő iskolában is foglalkozott a gyerekekkel. Katikának az édesanyja védőnőként ott dolgozott, és gyakorta magával vitte a kislányát, különösen, ha fájt valamije. A főorvosnő olyan hihetetlen pozitív benyomást tett rá, hogy életre szóló kapocs jött létre, az orvosnővel és a hivatással. Így aztán vitán felül állt, hogy 1990-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemre jelentkezik. Hat év múlva diplomázott, és azonnal a gyermekosztályon helyezkedett el. Öt év gyakorlat után szakvizsgát tett csecsemő- és gyermekgyógyászatból. Ezután gyermek-neurológiából tett ráépített szakvizsgát a Semmelweis Egyetemen. Ahogy egyre szélesebbre tárult előtte a tudomány, és látta a rászoruló gyermekeket, úgy igyekezett még többet tanulni. 2012-ben gyermek-rehabilitációs szakorvosi képesítést szerzett.

„Én olyan légkörben nőttem fel, ahol a nagycsalád adja a biztonságot, a szülők felelősségteljesen nevelik a gyermekeiket, és a társadalomban fontos feladat vár mindannyiunkra, csak meg kell azt találnunk. Édesanyám, lánynevén Karámos Irén (75) védőnő és édesapám, néhai Kántor János agrármérnök családjában Irén nővéremmel – aki szintén gyermekorvos, endokrinológus, diabetológus – azt tapasztaltuk meg, hogy apa, nyolc testvérével együtt, összetartja az egész famíliát. Adtak a véleményére, kikérték tanácsát. Nekünk ez felejthetetlenül boldog gyermekkort ajándékozott. Szeretném Botond fiamnak, aki 12 éves és a görög katolikus általános iskolába jár, megmutatni, mit jelent olyan alapértékeket hozni magunkkal a szülői házból, amelyre a saját családunkat is alapozhatjuk.”

A családtörténelem megismétli önmagát, mert Botondot az édesanyja ugyanúgy magával viszi, ahová lehet, ahogy kislányként megélte ezt. Szereti az állatokat, imádja az íjászatot, és sokat túráznak kettesben a közeli Zemplénben, most a Bükk és a Mátra következik. Nyáron Argentínában jártak, a Rehabilitációs Társaság Világkongresszusán. A doktornő, édesanya bakancslistáján szerepelt az Iguacu-vízesés, gyönyörködhettek benne. Jártak már Singapurban, Párizsban. A nyiladozó értelmű gyermek úgy nő bele az orvoslásba, hogy talán észre sem veszi. Szereti a történelmet is, édesapja azt tanítja, és kialakítanak egy olyan világképet, amelyben a tudás, a mind többre, szebbre, jobbra törekvés számít.

A gyermek-rehabilitáció több évtizedes múltra tekint vissza a megyében. Annak idején dr. Pethő Ágnes főorvosnő, aki először vezette a gyermek-rehabilitációs osztályt, olyan magas szakmai mércét állított fel, hogy Kántor doktornő hálát adott az égnek, hogy ilyen csapat tagjaként gyakorolhatja hivatását, és közben bővítheti szaktudását. Másik szakmai és emberi mentorának éppen Pethő főorvosnőt tartja. Ma már az osztályon négy gyermek-rehabilitációs szakorvos és két segítőjük, Princzinger főorvosnő a neurológiában, dr. Dolinay Tamás főorvos a tüdőgyógyászat terén alkotja a gyógyító team-et.

Még van hová előre jutni. Például a koraszülöttek fejlesztése nemcsak heti egy alkalommal, hanem három havonta, egyhetes intenzív formában sokkal eredményesebb lehet. Annyira jó tapasztalatokat szereztek erről az osztályon, hogy információikról beszámoljanak a következő világkongresszuson Vilniusban. Botond ismét számíthat rá, hogy édesanyja magával viszi. Vagy például a veleszületett mozgáskészségek gyakorlásán keresztül elérhető mozgásfejlesztési gyakorlat (Vojta terápia) országos bevezetése. Egy kollégát már kiképeztek Németországban. A jövő évben tervezi a Nemzetközi Vojta Társasággal közösen a képzés bevezetését.

A legnagyobb elismerés számára, ha a hátránnyal születő gyermek ledolgoz ebből valamennyit, megmutatja a rajzát a doktornőnek, vagy bemutatja, milyen tevékenységet is meg tud már oldani gond nélkül. Sose felejti azt a kislányt, aki elhozta a „Kati babáját”, bizonyára nem véletlen a névadás. Sok fáradság, fájdalom, könny, törődés és szeretet oldódik a gyermekek rehabilitációjában.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése