Dr. Ágoston Sándor

Részlegvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Ágoston Sándor dr..jpgAmikor már azt hiszem, talán megismertem dr. Ágoston Sándor belgyógyász és gasztroenterológus főorvos életének egy szeletkéjét, jellemének meghatározó elemét, egy csibészes mosoly után kiderül, egészen más szakterület prominenseként is megállná a helyét. A kora délután a Jósa András Oktató Kórház Belgyógyászati Osztályán lecsendesedett, most már az igazán betegek és a gyógyítók maradtak benn. Szabályos, de mégis egyéni szabályok által determinált életút rajzolódik ki a röpke beszélgetésből. Olyan emberek igazgatták – talán önakaratukon kívül is – a világra nyitott fiatal pályáját, akik ma is megbecsültjei a hivatásuknak.

Szülei, Ágoston Bertalan (nyolcvanegy) főjegyző és Márton Margit (hetvenkettő) szép és emberséges utat álmodott három gyermekének. Áldozatukat siker koronázta. Bertalan szülész-nőgyógyász, aneszteziológus főorvos a másik osztályon, Margit gyógyszerész és Sándor szintén főorvos.

Pályaválasztását majdnem szeretett osztályfőnöke, Kiss Gábor inspirációja határozta meg a kisvárdai Bessenyei Gimnáziumban.

Az eminens tanítvány, az érzékeny lelkű, az irodalmat, a verseket olvasó és azokat szó szerint ma is pontosan idéző diák mi más lehetett volna az osztályfőnök meglátása szerint, mint irodalomtudós, -kutató vagy éppen tanár. Ha nem tölt néhány kellemes estét Bertalan bátyja kollégiumi szobájában az egyetemistákkal beszélgetve, lehet, hogy valóra válik az osztályfőnök jóslata.

A bátyjához erősen kötődő, az ő véleményét nagyra tartó ifjabb testvér azonban a jelentkezési lapot már a Debreceni Orvostudományi Egyetemre adta be. Mi másnak készülhetett volna ő is, ha nem szülésznek, mint a bátyja?! Hatodéves korában a szülőszoba állandó „vendégeként” egymás után segítette világra az újszülötteket, a tapasztalt orvosok jobb kezeként. Ám egyszerre csak kihűlt az érdeklődése a születés misztériuma iránt, s talán első önálló döntéseként határozta el magát a belgyógyászat mellett.

1977-től a megyei kórház Belgyógyászati Osztályán – harmincegy év után is –, első munkahelyén találja meg a naponta ismétlődő kihívást. Olyan lelkesedéssel beszél a testüregekbe vezethető endoszkóp használatáról, mint amilyennek a szakemberek a Holdra szállást vagy a számítógép elterjedését minősítik. Ágoston főorvos természetesen végigjárta a szakmai ranglétrát, szakvizsgázott belgyógyászatból 1982-ben, gasztro-enterológiából 1990-ben. Óriási szerencséjének tarja, hogy fiatal orvosként már lehetőséget kapott endoszkópos vizsgálatra. Hogy ez milyen nagy szó, álljon itt egy adat: 1968-ban Japánban, 1978-ban már Nyíregyházán diagnosztizálták az emésztőrendszer betegségeit ily módon.

Az endoszkóp perceken belül, közel százszázalékos diagnózist ad a gyomor, a nyelőcső, a belek elváltozásairól. Emellett terápiára is kiválóan alkalmas a műszer. Például a belek belső falairól nyom nélkül leszedheti vele a bélpolipokat, amelyek akár rosszindulatú daganattá is átváltozhatnának. Még az sem ritka, hogy a kifejlődött daganatot veszi le az endoszkóppal. Az eljárás igazi hasznát nemcsak a család érezheti, hanem a vastag- és végbélrák gyógyítása is lehetővé válik.

A belgyógyászat másik kihívása az epekő. Ágoston főorvos aznap huszonegy kisebb-nagyobb követ halászott ki egy beteg epeútjaiból. A legalább húsz éve működő eljárás ma is kíméli a pácienst, műtéti vágás nincs, 1-2 napos kórházi tartózkodás és rövid táppénz után mehet vissza dolgozni.

Fantasztikus nyomozásnak érzi az endoszkópos eljárást a főorvos. Háta mögött bulldognak is mondják a kollegái, mert nem nyugszik, amíg egy diagnózisról 100 százalékig nincs meggyőződve. Töri a fejét, igyekszik kideríteni a baj okát. Eltöprengeni legfeljebb azon szokott, hogy szaktudását tisztelve, hívták már Stockholmba csak endoszkópos vizsgálatokat és a gondozást ellátni, havi kétmillió forintos fizetésért, lakást, tolmácsot is biztosítva. (Altatóorvosi végzettségű bátyjának még ennél is többet kínálnának.) Ám dr. Ágoston Sándor marad. Vagy javíthatatlan idealista, vagy a gyógyítás felkent papja, a szülőföldjét, a családját és a kialakult pacientúráját nem hagyja cserben. Még akkor sem, ha ezt az odaadást bruttó kétszázezer forinttal ismeri el (!) a hazai egészségügy.

Nemcsak a betegei, a szakma, a kórház is nagyra tartja. Semmelweis-emlékérmet, a minisztertől Kiváló Munkáért kitüntetést, kétszer pedig Főigazgatói Dicséretet kapott. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság endoszkópos szekciójának tagja. Tizenhat éve elnöke az Orvosi Segély Alapítványnak. Nyolc esztendőn át az Etikai Bizottságban is tevékenykedett. Sok-sok kongresszuson, nagygyűlésen adta közre tapasztalatait a külföldi és a hazai szakemberek előtt.

Felesége, dr. Marján Erzsébet gyermekgyógyász főorvos, fia szakvizsgára készül ugyanezen az osztályon, és talán egyszer ő veszi át a stafétát az endoszkóphasználat világában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése