Dr. Szócska János

Nyugalmazott osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_20-90_dr_szocska_janos.jpgTettem azt, amit szerettem. Így kezdte beszélgetésünket a Megyei Kórház fül-orr-gége osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa, aki majd’ négy évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy nyugalmasabbra cseréli a fővárosi feszült mindennapokat. Választásában szerepet játszott az is, hogy akkori elődjének egészségi állapota meggyengült, s keresni kellett valakit a gyógyító munka folyamatosságának fenntartása végett. A politikai közélet irányítottsága miatt az emberek akkor az ő szemében „gyámoltalannak” tűntek, hisz’ mindennap szem előtt voltak, s bármilyen botlásukra hamar fény derült…

A megyében, de annak környékén is nagyon sokan éltek súlyos fül- és gégegyógyászati betegségekkel, de orvoshoz nem mentek volna semmi pénzért! Az orvosok és az ápolók feladata egyszerűnek látszott: csupán a súlyos betegségeket kísérő szövődmények kialakulását kellett megelőzniük és megakadályozniuk. Ehhez az orvosi létszám bővítésére, valamint technikai fejlesztésére volt szükség, amit sokan sokféleképpen igyekeztek megakadályozni. A nehézségek ellenére ő lett az első olyan főorvos, aki a saját nevelésű utódját hagyhatta az osztály élén nyugdíjba vonulása alkalmával.

Időközben a szakma is bonyolultabbá vált: különálló ággá lett az audiológia, az otoneurológia stb. A mára nagyon jól felszerelt osztály gyógyító-megelőző munkája kiállja az összehasonlítást az ország bármelyik kórházában működő, hasonló feladattal bíró szervezetével. A kor követelményeinek megfelelően létrehozott ellátócentrumokban végzik azokat a gyermek fül-, orr-, gégegyógyászati műveleteket, amiket eddig a megyei intézményekben tettek meg. A korábban ugyanott kezelt „hasadásos” nyúlszáj, farkastorok-betegségeket Budapesten, Debrecenben és Miskolcon látják el.

A már említett súlyos esetek közé tartoztak a krónikus középfül- és a csecsnyúlvány-gyulladások, amik „puskaporos hordók” voltak az érintettek számára, hisz’ bármikor kialakulhattak a könnyen végzetessé váló szövődményeik: az agytályog, illetve a beteg elvesztése. A sikeres megelőzés eredményeként ma ezek a betegségek már lényegesen ritkábban okoznak gondot a gyógyítóknak. A főorvos úr vezette osztály orvosai és ápolói nemcsak a megelőzéssel, hanem korszerű műtéti beavatkozásokkal tettek eleget esküjüknek. A gyakran alkalmazott tympanoplasztika és a fül-orr-gégészeti daganatos esetek műtéti gyógyítása nélkül a betegre a méltatlan halál várt csupán. A nagyszámú műtét eredményeként a nyolcvanas években egyedülálló tapasztalatot szereztek e területen. A gégedaganatos betegeket szinte az elsők között operálták együtt a nyaki nyirokcsomó-áttétekkel. Az alkalmazott beavatkozási mód helyességét mi sem igazolta jobban, mint az, hogy a tizenöt-húsz-harminc éve náluk járt emberek gyógyultan jönnek vissza az ország sok városából, Kárpátaljáról és Erdélyből köszönetet mondani orvosaiknak és ápolóiknak.

A főorvos úr megemlíti, hogy munkája során alkalmazhatta a világhírű Réti professzor műtéti eljárását a gégeszűkületes betegek gyógyítása során. A professzor úr útmutatásai alapján igyekeztek az operációt úgy végezni, hogy, ahol lehetett, megtartották a gége funkcióit. Az említett megoldás nagyszerűségét az is alátámasztja, hogy egy, a nyolcvanas évek derekán, Egerben tartott orvoskongresszuson az USA-ból érkezett szakorvosok is „dicsőítették” azt.

Dr. Szócska János Ádám népes családjából – vélhetően genetikusan  – hozta magával a másokon segíteni érzés fontosságát. Korán elhalálozott szülei maguk is, igaz más formában, de gyógyították a hozzájuk fordulókat. Nagyapja tanító, nagyanyja a gyógynövények szakértője volt. Felesége, Szócska Irén Mária nyugdíjas könnyűipari mérnök. Fiuk, János Attila 48 éves, informatikával és számítástechnikával foglalkozik. Leányuk, Irén Judit 46 éves, és a nyelvtudományok művelője. Családjaikkal Münchenben élnek. A három unoka: a 13 éves Yvonne Bernadett, a 11 éves Gáspár Jenő, valamint a két és fél éves Bence Tivadar így ritkábban láthatja nagyszüleit.

Tudományos tevékenysége nem merült ki a továbbképzések látogatásában, a szakvizsga megszerzésében. Számtalan új műtéti eljárást tanult meg és alkalmazott sikerrel a betegek gyógyítása és nem a szakmai hírnevének emelése végett. Hosszú évtizedeken át vezetőségi tagja volt a Magyar Fül-, Orr-, Gégeorvosok Egyesületének még nyugdíjasként is. Munkássága során a küzdelem, az erőfeszítés mellett – megérdemelten – sokszor állhatott az elismerésben részesítettek között.

Gyógyító és nevelő munkájáért számtalan formában mondott neki köszönetet a kórház, a város, a megye. Amire mindmáig büszke, az a kilencvenes években kapott „Cseresnyés Sándor Emlékérem”.

Fiatalkorában aktív sportolóként vívott, teniszezett. Igazi hobbija mindig a munkája volt, s abból fakadóan, az egészséges életre nevelés.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése