Dr. Lesch Miklós

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-84_dr_lesch_miklos.jpgHa feltenné valaki a kérdést: melyik osztályt gépesítették a legkevésbé, és hol számít a leginkább nyomozói munkának az orvos tevékenysége, magasan a fertőző osztály nyerné el a címet. A szakma elkötelezett művelőjével, a megyei kórház fertőző osztályának vezető főorvosával, Lesch Miklóssal tekintjük át mintegy két évszázad szakmabeli vívmányait. Nem feledve azt, hogy a legyűrt és magunk mögött hagyott járványok, mint a pestis, a himlő, a kolera után megjelentek újabb megbetegedések, például az AIDS, szedi áldozatait a kábítószer, fenyeget a madárinfluenza, és rendre visszaköszön a szalmonella. Nemrégiben 300 (!) ember betegedett meg Szombathelyen egy higiéniai szempontból makulátlan cukrászüzemben készült diós süteményben rejlő szalmonella miatt.

Balassagyarmaton 1953. szeptember 18-án született a lengyel származású édesanya, Wozdánszky Judit nővér, röntgenasszisztens és dr. Lesch Gyula ideg- és elmeorvos családjában. Bátyja, dr. Lesch György szintén az ideg-elme szakterületet művelte, öccse, Lesch Gyula állattenyésztési mérnökként dolgozik Németországban. Neje, Enghy Angéla diplomás ápoló, szakasszisztens a fertőző osztályon. Két nagyobb gyermeke van, Miklós jogász és közgazdász, Zsófia turisztikai főiskolát végzett, most közgazdasági egyetemre jár. A kisebbek, Dóra 13, Viktor nyolcéves.

A DOTE-n 1978-ban szerzett diploma átvétele után a megyei kórház II-es belgyógyászati osztályán helyezkedett el, ahol 21 éven át, 1999-ig gyógyította a betegeket. 1983-ban szakvizsgázott belgyógyászatból. Az általános belgyógyászati és azon belül a gyomor- és bélbetegségekkel foglalkozó osztályon igen szerteágazó ismeretekre tett szert. Nem véletlenül vette mindennek nagy hasznát, amikor 2000. január elsejétől kinevezték a fertőző osztály osztályvezető főorvosának. Az eltelt hat év történelmi távlatban alig mérhető, ám az egészségügyben egyre fontosabb szerepet kap ez a szakma, beleértve a lakosság és más szakterületeken működő kollégák szemléletét is. A 30 ágyas osztály ma lényegesen komfortosabb, fürdőszoba is tartozik valamennyi szobához. A 14 nővér körében a fluktuáció ismeretlen fogalom, szeretnek itt dolgozni. Az orvosoknak három álláshely jutna, de a főorvost is beleértve, egy nyugdíjas belgyógyász kolléga látja el a betegeket. A medikusoknak még időnként felcsillan a szemük egy szakmai bravúr láttán, de a pályázatoknál már nem a fertőző osztály szerepel az első helyen. Pedig a betegforgalom, a megszerezhető tapasztalat indokolná a szakma nagyobb érdeklődését, ám Lesch Miklós főorvos úr egyelőre kettejük közt oszthatja el a munkát. Havonta 100 fekvő és 500 járó beteget kezelnek.

Egy-egy járvány figyelmezteti a lakosságot, hogy nincs az a tisztaság, ami elég lenne egy fertőzés kialakulásánál. Veszélyes az esküvő –, kedélyesen mosolyog a főorvos – Jánkmajtison például az egész násznép fogyasztott a „szalmonellás” süteményből. De ugyancsak pórul járt az a katona és polgárőr testvérpár, amelynek tagjai naponta nyers tojást fogyasztottak a nagyobb bicepsz kedvéért. De az ritkaságszámba ment, amikor maláriás beteget kezelhettek, miután az illető hazatért egy trópusi országból. A madárinfluenza mostanában megriasztotta az embereket, a pánikot viszont sikerült elkerülni a szakszerű tájékoztatásnak is köszönhetően.

A vírusos májgyulladást egyre gyakrabban diagnosztizálják. A hepatitisz A-vírus étellel, itallal jut a szervezetbe, s az utóbbi években néhány megyebeli óvodában és iskolában alakult ki góc. A, B és a C típusú vírus nemi úton, illetve véradás vagy kábítószeres injekciózás révén fertőzi meg a pácienst. Az osztályvezető főorvos 2002-ben tette le a szakvizsgáját infektológiából. Érdekfeszítően beszél arról, hogy szabályos nyomozói munkát végez az orvos, hogy egy tünet mögött a tényleges kórokozót megtalálja. Tegye ráadásul mindezt addig, ameddig szövődmények nem lépnek fel. Gyakorta ugyanis a belgyógyászati, urológiai, hematológiai szövődmények okozzák a nagyobb bajt, ritkán a beteg halálához is vezethetnek. A szakma népszerűsége vagy éppen népszerűtlensége bizonyára arra is visszavezethető, hogy csak néhány intézetben tanítják önállóan és nem pusztán a belgyógyászat részeként. Keveset járnak a medikusok infektológiai gyakorlatra, és nem véletlen, hogy akadozik az orvosutánpótlás. Pedig ez a szakterület igazi sikerélményt jelent a művelőjének. Kevés a gép, leszámítva persze a labordiagnosztikát. Így aztán az orvos kreativitása, tapasztalata, érdeklődése számít inkább a diagnózis felállításánál és a terápia megtervezésénél. A napi rutint ez teszi változatossá, és minden esetet megismételhetetlenné.

Kirándulás, zene, színház jelenti a kikapcsolódást a Lesch család számára. S talán vonzóvá válik a pálya valamelyik gyereke számára is…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló