Dr. Kolozsy Zoltán

Az orvostudomány kandidátusa, osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Kolozsy Zoltán dr. fiával és lányával.jpgKiszámítható, következetes, egyenes és őszinte – ezek a tulajdonságok az „arcára vannak írva” dr. Kolozsy Zoltán urológiai osztályvezető főorvosnak. Ahogy visszatekintünk eddigi pályájára, ezeket a tulajdonságokat magáénak mondhatja.

Megjárta a magasságot, és járt lenn a mélyben, amíg a szakmában sikereket érthetett el. Pályája nem szokványosan kezdődött, hiszen szakvizsgája után azonnal külföldre hajtotta nyugtalan természete – amikor ez még disszidálásnak számított –, de a honvágy, a gyökerek elvesztésének félelme hazahúzta. Ám amikor nagyot fordult a világ a keleti tömb országaiban, a világhírű USA-beli Cleveland Clinic Foundation (Egyetemi Klinika) két hónapos ösztöndíját elnyerve megláthatta egy gazdag, szerencsésebb történelmű ország töretlen fejlődésű egészségügyét. Főként a kiterjesztett radikális, daganatok miatt végzett műtétek technikáját figyelte, amit hazatérve Nyíregyházán is hasznosítani lehetett. A daganatos húgyhólyag eltávolítása során szükséges hólyagpótlásra – az európai általános gyakorlattól eltérően – vastagbelet használtak a clevelandi kollegák, s ezt itthon is meg lehetett csinálni. A vesedaganat sem jelenti feltétlenül a teljes vese eltávolításának szükségét – mutatta az amerikai példa –, számos esetben megtartható a daganatos vese nagy része. A Nyíregyházán kialakított daganatos team e fogódzókkal léphetett előre. Ebben természetesen a szakmai konferenciákon való részvételek, az előadások, a publikációk is szerepelnek. 2000-től vezeti az urológiai osztályt. Az orvostudomány kandidátusa fokozatot a húgyhólyagdaganatokból írt disszertációval szerezte meg. Munkája elismeréseként a Jósa András Kórháztól megkapta a Semmelweis Emlékérmet, a Megyei Közgyűlés pedig Alkotói Díjjal tüntette ki.

Osztályvezetőként – elődeihez hasonlóan – arra törekedett, hogy minden orvos szerezze meg a szükséges műtéti gyakorlatot, amely csakis a műtétek egyenlő elosztásával lehetséges.

Nagycsaládban szocializálódott, négyen voltak testvérek. Neje, Takács Éva, az örökké derűs társ, a biztos támasz, a mindig ott levő segítség zenét tanít Tokajban. Házasságukból két gyermek született, Balázs a Miskolci Egyetem hallgatója, a derűs, könnyed nagy gyerek. Andrea, az óvodáskorától céltudatos lány, aki az apa szerint talán túl komolyan veszi a tanulást. Német, angol nyelvvizsga birtokában az érettségi után az ELTE jogi fakultásán folytatja tanulmányait. Az orvosi szoba falán megsárgult, bekeretezett fényképről néz le a szeretve tisztelt dédapa, a tiszadobi parasztember és a felesége. Mint a főorvos úr vallja, a legszentebb dolog a család, azoknak az embereknek az összetartozása, akiket az élet egymásnak rendelt, a sors egymáshoz szorított. Négy generáció bölcsessége ez, és talán átadható lesz gyermekeinek. Hogy Ők is érezzék az egymásba kapcsolódó sorsok fontosságát, fenntartsák e végtelen láncolat tiszteletét, ami végül is egy nép fennmaradásának záloga bárhol a világon. Szent kötelezettség, megtisztelő, életre szóló feladat.

Miként a választott hivatás is az. Szobájának másik falán Mohácsi László professzor képe látható, az iskolát alapító, nemzetközi tekintélyű urológus, aki egyesítette magában a zseniális szakmaiságot a végtelen humánummal betegei és kollégái felé. És ha a szakmából kilépünk, az irodalom és a történelem szeretete marad Kolozsy Zoltánnak, valamint a rendszeres sport, a futás, az úszás, a tudatos életvitel. Legnagyobb osztályvezetői eredményének azt tartja, hogy jelenleg még jól képzett, megbízható, önálló munkára alkalmas, egységes szemléletű orvosi kar dolgozik a nagy múltú osztályon.

„Jelenleg még” – emeli ki, az egészségügyi reformnak mondott átalakítására célozva. Lelkiismeretes orvos aligha tud asszisztálni ahhoz a folyamathoz, amelyben a nagy megye urológiai szakellátását biztosító osztályának ágyszámát egy tollvonással egyharmadával csökkentették, az ellátandó feladatokat változatlanul hagyva. A gondok számát tetézi – sorjázza a főorvos –, hogy 2007. július elsejétől az ügyeletben töltött idő is teljes egészében munkaidőnek számít, s az orvos 14 óránál többet nem dolgozhat egyhuzamban. A beteg ugyanis – az európai uniós felfogás szerint – jogot formálhat a pihent orvoshoz. És ez így is van rendjén. A számok tükrében azonban a jelenlegi orvoslétszámmal ez országszerte megvalósíthatatlan. Utánpótlás nem lesz: a fiatal, frissen végzett orvosok ennyi pénzért, ilyen nagy arányú leterheltséget nem szívesen vállalnak. A határok immár nyitottak, a magyar egyetemeken diplomázottak a doktori esküjüket külhonban kamatoztatják, tízszeres bérért.

Rövidesen jelentős feszültségek lépnek fel a betegellátásban – véli –, amit eddig is csak a hivatástudat, az orvosi eskü maradéktalan betartása, az önkizsákmányolásba forduló orvosetika révén tudtak fenntartani. „A gyógyítás jövőjére – mondja – e pillanatban nem szeretek gondolni”.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése