Dr. Vancsó Ágnes

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_21-84_dr_vancso_agnes.jpgAz egész életen át tartó tanulás vezérli mind a mai napig dr. Vancsó Ágnes, a megyei kórház szájsebészeti osztályvezető főorvosának világ- és hivatásszemléletét. Soha nem elégedett meg az éppen elérhetővel, hanem középiskolás korától több ismeretre vágyott, hogy a szűkebb és tágabb környezetében jobban eligazodjon, s tegye mindazt szakszerűen, amit fontosnak érez. A precizitás és a munka fontosságának tudatát otthonról hozta, noha orvos nem volt korábban a családjában. A gyöngyösi születésű (1956. január 24.) lány édesanyja, lánynevén Munkácsi Mária (72) könyvelő, édesapja, néhai Vancsó Sándor bérgazdálkodási osztályvezetőként dolgozott. Férje, dr. Nagy Sándor sebész, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon a posztoperatív részleg vezető főorvosa. Lányuk, Patrícia közgazdasági egyetemi hallgató Budapesten. A világhírű nyíregyházi Cantemus kórussal és a Pro Musica leánykarral bejárta az egész világot, és még ma is az énekegyüttes aktív tagja.

Szülővárosában, angol tagozatos gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát Vancsó doktornő 1980-ban. Azonnal állást kapott a Jósa András Megyei Kórházban, a szájsebészeti osztályon. Egyből a mély vízben találta magát, hisz a 600 ezres lélekszámú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az egyetlen osztály látja el a rászorulókat. 2004-ben is 12 ezer járó- és fekvő beteget kezeltek az osztályukon.

A szakmát egyre erőteljesebben érezte hivatásának a fiatal orvos, ezért szakvizsgázott a fog- és szájbetegségek tudományából 1983-ban. Két év múlva letette a szájsebészeti szakvizsgát is. Az intézmény vezetése észrevette benne nemcsak az odaadó, szakmailag magas szinten tevékenykedő orvost, hanem a jó szervezőt is. Nem véletlenül bízták meg 1990-ben az osztály vezetésével, 1992-től pedig kinevezték osztályvezető főorvosnak.

Ha azt hinné valaki, hogy Vancsó főorvosnő ezzel beérkezettnek érezte volna magát szakmai pályáján, téved. Ekkor vette ismét kezébe az egyetemi jegyzeteket. 1998-ban az EMKA gyakorló kórházi menedzseri képesítését szerezte meg, majd 2000-ben a budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen okleveles egészségügyi menedzserként végzett. Ezután betegjogokból írta a szakdolgozatát a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem orvos szakjogászi kurzusán. A tanulást a minőségügyi szakterületen folytatta. 2004 nyarán dr. Vancsó Ágnes főorvost nevezték ki a megyei kórház minőségügyi vezetőjének. Mint mondja, egy roppant lelkes team irányítójaként dolgozhat.

Országszerte elismerik a megyei kórház eredményeit e téren, számos díj bizonyítja hozzáértésüket. A minőségügy, a minőségirányítás fogalma 1996-ban jelent meg. Két év múlva megszerezte az intézmény az ISO 9001:1994 minősítést. 2000-ben sor került az ISO 14001:1996 szabvány szerinti Környezetirányítási rendszer kiépítésére és sikeres tanúsítására. A főorvosnő kiemeli, hogy az integrált minőségirányítási rendszer kidolgozása és működtetése példaértékű, és komoly tekintélyt ad a kórháznak a hazai egészségügyi intézmények rangsorában. „A cél megfogalmazásakor elsősorban nem azon volt a hangsúly, hogy a részrendszerek működtetése a fontos, hanem a jobb szolgáltatásnyújtás, a munkakörülmények javítása és a környezetvédelem segít abban, hogy eredményesek legyünk, a páciensek és a munkatársak elégedettségét fokozzuk” – olvasható az egyik szakmai anyagban. A projektet a „Rendszerek fúziója a Jósa András Kórházban 2004” címmel nevezték el. Minden létező díjat elnyertek, nem véletlenül.

Első generációs orvosként Vancsó doktornő mindig is arra vágyott, hogy a hivatása gyakorlása mellett fontosabb feladatokat is kapjon. Izgatta és felkeltette az érdeklődését a szakmai kihívás, éppen ezért szerzett egyetemi oklevele mellé még három diplomát. Ma úgy látja, hogy a nyitottság, az emberekkel való foglalkozás iránti igény, a szervezési rendszerek működtetése, a gyors kapcsolatteremtési képessége meghozta azt az eredményt, amelyet az ambiciózus főorvosnő önmaga elé tűzött. Az ismételt angoltanulás már csupán kiegészítése és elmélyítése a hétköznapi orvosi, irányítói tevékenységnek. A komoly fizikai munkát igénylő szájsebészeten végzett orvosi munka, az osztály vezetése és a kórház minőségügyi vezetői feladatainak ellátása adta az alapot a Semmelweis-díj átvételére 2004-ben. Mint mondja, örömét leli a gyógyító munkában, de egyre jobban látja az eredményét az egyszerre több betegnek is segítő szervezési rendszerek kialakításának és hatékony működtetésének.

Szabad idejében nagyon szeret utazni, Brazíliától Európa számos országáig megismerte más népek kultúráját, mindennapjait. Olvas, a fotózás az egyik hobbija. Szeretettel törődik a kutyáival. Egyszer majd, levezetésként a belső építészet és a festészet köti le a sokoldalú, céltudatos, önmagát megvalósító főorvosnőt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése