Dr. Pap Károly

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-98_dr_pap_karoly.jpgPap Károly, a Jósa András Megyei Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosa. Apai örökségét nemcsak követi, hanem tovább is adja. Édesapja orvosként dolgozott, mint ahogy Károly nevű gyermeke pályáját most kezdte. Ha a kiterjedt családot vizsgáljuk, kijelenthető, hogy igazi orvosfamíliának számítanak, s a gyógyítást nem szakmának, hanem hivatásnak értelmezik.

1957-ben született Debrecenben. Édesapja a Debreceni Klinikán dolgozott ortopéd professzorként, míg édesanyja a harmonikus családi hátteret biztosította, és a három gyermeket nevelte. Két nővére közül az egyik szintén orvos lett.

Ő kiskorától fogva nem tudott más pályát elképzelni magának, ezért természetszerű, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetemre jelentkezett. Az egyetemi évek alatt házasságot kötött csoporttársával, Magyar Veronikával, aki jelenleg az ÁNTSZ nyíregyházi városi tiszti főorvosaként dolgozik.

Végzősként elgondolkodott lehetőségein. A klinikai munka nem vonzotta, ugyanakkor kihívásnak tűnt egy fiatal szülészeti műhely, a nyíregyházi Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály. Így a hatodévet már Szabolcsban kezdte, s 1981 óta itt praktizál. Mint elmondja, szakterületén megvalósíthatja önmagát, hiszen itt a gyógyítási lehetőségek széles skálájával találkozik, és ebben a szakmában nemcsak beteg pacienseket kezel.

A műtéti technikák ismeretén túl éppúgy szükség van belgyógyászati szakismeretekre, mint a járóbeteg-ellátás tapasztalataira; nem beszélve az igazán nagy élményről – a szülésről! Gyakorlatilag a fogantatástól kezdve végigkíséri a magzat fejlődését, s nemritkán jönnek hozzá vissza olyanok, akik nála szültek vagy születtek.

Mára tősgyökeres nyíregyházinak érzi magát, amihez az is kellett, hogy az első időszakban, kezdő orvosként egy jó kollektívába illeszkedjen be. Ekkor jó gyakorlatot jelentett számára a nagy betegforgalom, majd a szakvizsga idején megint elgondolkodott: merre tovább?

Egy kollégájával együtt a nők menopauzális, más néven klimaxos problémáinak orvoslására helyezte a fő hangsúlyt, egyedülálló módon az országban.

1983-ban speciális ambulanciát is nyitottak, ami nagy látogatottságnak örvendett, s a következőt csak évekkel később hozták létre a fővárosban. 1992-ben, tizenegy év praktizálást követően nagyszabású, nemzetközi rangú kongresszust szervezett Nyíregyházán, ami a szülészet terén addig példa nélkül való volt.

A siker eredményeként országszerte megszaporodtak az ilyen típusú ambulanciák, majd menopauza ambulanciahálózat alakult ki.

Munkájukat orvostársasággá szervezték, s ez 2005-ben már a hetedik kongresszusát tartotta. A Magyar Menopauza Társaságnak kezdettől fogva főtitkára, jelenleg megválasztott következő elnöke. E tevékenységben tudott igazán kiteljesedni; már a ’80-as évek közepén számítógépes betegdokumentációt működtettek.

Időközben számos külföldi tanulmányúton, konferencián vett részt, egyebek mellett négy ízben volt Amerikában, de megjárta Kanadát, Japánt, Franciaországot, Skóciát is, Angliában pedig egy egészségügyi menedzsertanfolyamot is elvégzett. Rájött: a nyíregyházi szülészet-nőgyógyászat kiváló lehetőségű osztály, mely jó szervezéssel profi szintet érhet el.

A ’90-es évek második felében meghívást kapott a budapesti Semmelweis Egyetem I. Számú Nőgyógyászati Klinikájára, ahol a vezető professzor mellett két évig tevékenykedett. Az ekkor meghirdetett osztályvezetői állást Nyíregyházán több pályázó közül nyerte el.

Mára az osztály tevékenysége olyan országos elismertséget ért el, hogy újító kezdeményezéseit sorra veszik át, s gyakran fordulnak hozzájuk tapasztalatcserére más osztályokról, klinikákról is.

Eredményeik közül kiemelkedő az országban egyedülálló mértékű szülés körüli halandóság csökkenése, valamint a szervmegtartó laparoszkópos (hastükrözéses) műtétek nagy száma.

Az osztály 1996-ban új épületbe költözött, ami a folyamatos karbantartásnak köszönhetően ma is újszerű, és kiválóan alkalmas a minőségi betegellátásra.

Az osztály betegellátási munkáját jól szolgálja az osztály orvosai által létrehozott Egészséges Újszülöttekért Alapítvány, melynek forrásaiból az épület karbantartását, életmentő műszerek folyamatos cseréjét segítik elő.

Ha teheti, idejét a családdal tölti, mely biztos hátteret jelent számára. Nagyobbik fiuk, Károly a budapesti Ortopéd Klinika PhD-hallgatója, míg a kisebbik, Gergely, „kilóg a sorból”, hiszen a jogi pálya vonzza.

Maradék szabad idejét balsai hétvégi házában és környékén tölti csónakázással, horgászással és a vízi, vízközeli természet megfigyelésével. Ez biztosítja feltöltődését a felelősségteljes feladatok ellátásához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése