Dr. Angyal Géza

Szülész-nőgyógyász adjunktus,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Angyal Géza dr.jpgTudatos, gondtalan, szép gyermekkort biztosítottak a szülei dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász adjunktusnak. A pedagógus házaspár nemcsak igyekezett minden fontos dologgal megismertetni a világra nyiladozó szemmel tekintő fiút, hanem olyan iskolákba íratták, ahonnan majd könnyebben bejuthat oda, ha dönt: mit szeretne az életben hivatásként gyakorolni. Az élet igazolta a szülők, Bokor Irén (72) és Angyal Géza (74) bölcs előrelátását, mert az 1961. január 2-án Nyíregyházán született gyerekük könnyedén vette az akadályokat a jó nevű Krúdy Gyula Gimnáziumban is. Noha érettségi után nem vették fel azonnal az orvosegyetemre, egy évig beteghordóként ismerte meg az egészségügyet – teljesen más aspektusból. Inkább a beteg ember szemével látta a gyógyítás világát. Később orvosként óriási hasznát vette ennek a látásmódnak. Egy év múlva már simán bejutott a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol Népköztársasági Ösztöndíjasként 1986-ban vette át orvosi diplomáját. Nyíregyházán szinte azonnal állást kapott a szülészet-nőgyógyászati osztályon, a néhai Orosz-Tóth Miklós főorvos úr irányítása mellett. Időközben családot alapított, két felnőtt lánya van: Judit orvostanhallgató Budapesten, Ágnes biológushallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Második házasságát Szabó Ildikó adminisztrátorral kötötte. Közös gyermekük, Virág négyéves.

Még élénken emlékszik arra, hogy a biológia szeretete, azon belül is az emberi test felépítése, működése, különösen pedig a gyermek fogantatása, születése ragadta el a képzeletét. Talán azért is fogékony a közösségi élményekre, mert tízévesen már a tanyai kollégium lakójaként megtapasztalta a diáktársak egymásrautaltságát. Egy másik gyermekkori élmény szintén elmélyítette szolidaritását a rászorulók, ezúttal a betegek iránt, hisz kórházban feküdt, kiszolgáltatottnak érezte magát, és megfogalmazódott benne, hogy felnőttként ő is segítse a beteg emberek felépülését. Nagyon jól el tudta képzelni magát a gyógyítás világában.

Kezdő orvosként őt is a „mély vízben” próbálták ki, havonta tíz ügyelet nem számított ritkának. Ráadásul akkoriban a hétvégi ügyelet magába foglalta a szombatot, a vasárnapot, a hétfőt is a kórházban kezdte, majd holtfáradtan hazamehetett hétfő délután. Ma ez már a múlté, mert az európai uniós szabályok igyekeznek kordában tartani a túlfoglalkoztatást, kötelező pihenőidőt írnak elő, még az ügyelet is munkaidőnek számít. A gyógyítással járó, akár megterhelő feladatokkal, a betegekkel ma sincs problémája dr. Angyal Gézának. A gondot inkább az jelenti, hogy a folyamatos átszervezés, a reform igencsak megnehezíti az eddig megszokott betegellátási formákat. Azt érzékeli, hogy a tisztességgel, becsülettel dolgozó orvosok, asszisztensek közmegbecsülése régóta nem a régi. Ha egyszer a bérüket nyugati minta alapján állapítanák meg, valószínűleg oldódna a sokszor emiatt feszült légkör.

A szülészeten, nőgyógyászaton belül az ultrahang forradalmi újítást hozott. Angyal doktor úr az elsők közt – immár 21 éve – foglalkozik a nőgyógyászati ultrahanggal. Hogy tudását gyarapítsa, belépett a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaságba is. Számára is nagy élmény, hogy már a születés előtt megtudhatja mindkét szülő, no és az orvos, hogy mire számíthat. Már a fogamzás előtt tisztában lehet az anyuka a rizikótényezőkkel. Például azzal, hogy a Down-kór vagy más, súlyos betegségek kockázata kiszűrhető.

A 35 éves kor felett gyermeket vállalóknak egyértelműen szükséges a genetikai vizsgálat, a 18 hetes terhességnél pedig a magzatvízvizsgálat. Mindezzel családi drámákat tudnak elhárítani, mert nincs annál szörnyűbb Angyal doktor számára, ha a szülést követően valamilyen deformitásról kell tájékoztatnia a szülőket. Akár még a szülőágyon, vagy az altatásból felébredve. Éppen ezért fontos minden információval ellátni a gyermekáldás főszereplőit. Tudniuk kell a beavatkozások kockázatairól is, és valamennyi adat birtokában, felelősségük teljes tudatában a leendő szülők döntenek.

Az ország legnagyobb szülészeti osztályán évente 3900 újszülött látja meg a napvilágot, ez napi 10–12 szülést jelent. Noha rutinná válhatna, de a szülészorvos még mindig csodának tartja minden egyes kisgyermek világra jövetelét.

Ami már szomorú, ha rákos elváltozást kell közölnie a beteggel. De az időben felismert kórral szemben jócskán lehet nyertes a beteg és az orvos. A méhtest- és a méhnyakrák már majdnem száz százalékosan gyógyítható, viszont a petefészek daganata alattomos. Volt olyan betege, aki azért nem esett teherbe, mert jóindulatú elváltozást találtak a méhében, s ezt eltávolítva azóta már kétszer adott életet egészséges újszülöttnek.

Szabad idejében a sportolás, a kosárlabdázás a Krúdyban töltött évekre emlékezteti, ahol még országos bajnokságot is nyert.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló