Dr. Angyal Géza

Szülész-nőgyógyász adjunktus,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Angyal Géza dr.jpgTudatos, gondtalan, szép gyermekkort biztosítottak a szülei dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász adjunktusnak. A pedagógus házaspár nemcsak igyekezett minden fontos dologgal megismertetni a világra nyiladozó szemmel tekintő fiút, hanem olyan iskolákba íratták, ahonnan majd könnyebben bejuthat oda, ha dönt: mit szeretne az életben hivatásként gyakorolni. Az élet igazolta a szülők, Bokor Irén (72) és Angyal Géza (74) bölcs előrelátását, mert az 1961. január 2-án Nyíregyházán született gyerekük könnyedén vette az akadályokat a jó nevű Krúdy Gyula Gimnáziumban is. Noha érettségi után nem vették fel azonnal az orvosegyetemre, egy évig beteghordóként ismerte meg az egészségügyet – teljesen más aspektusból. Inkább a beteg ember szemével látta a gyógyítás világát. Később orvosként óriási hasznát vette ennek a látásmódnak. Egy év múlva már simán bejutott a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol Népköztársasági Ösztöndíjasként 1986-ban vette át orvosi diplomáját. Nyíregyházán szinte azonnal állást kapott a szülészet-nőgyógyászati osztályon, a néhai Orosz-Tóth Miklós főorvos úr irányítása mellett. Időközben családot alapított, két felnőtt lánya van: Judit orvostanhallgató Budapesten, Ágnes biológushallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Második házasságát Szabó Ildikó adminisztrátorral kötötte. Közös gyermekük, Virág négyéves.

Még élénken emlékszik arra, hogy a biológia szeretete, azon belül is az emberi test felépítése, működése, különösen pedig a gyermek fogantatása, születése ragadta el a képzeletét. Talán azért is fogékony a közösségi élményekre, mert tízévesen már a tanyai kollégium lakójaként megtapasztalta a diáktársak egymásrautaltságát. Egy másik gyermekkori élmény szintén elmélyítette szolidaritását a rászorulók, ezúttal a betegek iránt, hisz kórházban feküdt, kiszolgáltatottnak érezte magát, és megfogalmazódott benne, hogy felnőttként ő is segítse a beteg emberek felépülését. Nagyon jól el tudta képzelni magát a gyógyítás világában.

Kezdő orvosként őt is a „mély vízben” próbálták ki, havonta tíz ügyelet nem számított ritkának. Ráadásul akkoriban a hétvégi ügyelet magába foglalta a szombatot, a vasárnapot, a hétfőt is a kórházban kezdte, majd holtfáradtan hazamehetett hétfő délután. Ma ez már a múlté, mert az európai uniós szabályok igyekeznek kordában tartani a túlfoglalkoztatást, kötelező pihenőidőt írnak elő, még az ügyelet is munkaidőnek számít. A gyógyítással járó, akár megterhelő feladatokkal, a betegekkel ma sincs problémája dr. Angyal Gézának. A gondot inkább az jelenti, hogy a folyamatos átszervezés, a reform igencsak megnehezíti az eddig megszokott betegellátási formákat. Azt érzékeli, hogy a tisztességgel, becsülettel dolgozó orvosok, asszisztensek közmegbecsülése régóta nem a régi. Ha egyszer a bérüket nyugati minta alapján állapítanák meg, valószínűleg oldódna a sokszor emiatt feszült légkör.

A szülészeten, nőgyógyászaton belül az ultrahang forradalmi újítást hozott. Angyal doktor úr az elsők közt – immár 21 éve – foglalkozik a nőgyógyászati ultrahanggal. Hogy tudását gyarapítsa, belépett a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaságba is. Számára is nagy élmény, hogy már a születés előtt megtudhatja mindkét szülő, no és az orvos, hogy mire számíthat. Már a fogamzás előtt tisztában lehet az anyuka a rizikótényezőkkel. Például azzal, hogy a Down-kór vagy más, súlyos betegségek kockázata kiszűrhető.

A 35 éves kor felett gyermeket vállalóknak egyértelműen szükséges a genetikai vizsgálat, a 18 hetes terhességnél pedig a magzatvízvizsgálat. Mindezzel családi drámákat tudnak elhárítani, mert nincs annál szörnyűbb Angyal doktor számára, ha a szülést követően valamilyen deformitásról kell tájékoztatnia a szülőket. Akár még a szülőágyon, vagy az altatásból felébredve. Éppen ezért fontos minden információval ellátni a gyermekáldás főszereplőit. Tudniuk kell a beavatkozások kockázatairól is, és valamennyi adat birtokában, felelősségük teljes tudatában a leendő szülők döntenek.

Az ország legnagyobb szülészeti osztályán évente 3900 újszülött látja meg a napvilágot, ez napi 10–12 szülést jelent. Noha rutinná válhatna, de a szülészorvos még mindig csodának tartja minden egyes kisgyermek világra jövetelét.

Ami már szomorú, ha rákos elváltozást kell közölnie a beteggel. De az időben felismert kórral szemben jócskán lehet nyertes a beteg és az orvos. A méhtest- és a méhnyakrák már majdnem száz százalékosan gyógyítható, viszont a petefészek daganata alattomos. Volt olyan betege, aki azért nem esett teherbe, mert jóindulatú elváltozást találtak a méhében, s ezt eltávolítva azóta már kétszer adott életet egészséges újszülöttnek.

Szabad idejében a sportolás, a kosárlabdázás a Krúdyban töltött évekre emlékezteti, ahol még országos bajnokságot is nyert.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése