Dr. Fábián Antal

Szülész-nőgyógyász főorvos

Nyíregyháza

szszb 24 tk Fábián Antal dr.jpgA gyógyítás misztériuma, s annak a tudata, hogy a női nem örökös feladata az emberi sorsok irányítása, a jó irányba vezetése. Ez a két gondolat, ami riportalanyunk életének vezérfonalaként is értelmezhető. Ezek megvalósításához kell az ő ars poétikája:„ Az orvos csak jó ember lehet. Az ő lelkében uralkodó belső béke a legnagyobb boldogság egy kreatív ember életében. Képzettnek kell lennie. Nem engedheti meg magának az ellenkezőjét.”

Ezen mondatok egy közel harminc éve a pályán lévő, a hivatásának élő gyógyító emberé.

Az 1955-ben született dr. Fábián Antal főorvos, miután megélte csodák és emberi tragédiák ezreit a munkája során, érthető, hogy miért mélyebb és erősebb érzelmekkel fogalmaz az orvosi felelősségről és kötelességről:”Igen fontos a tudás képessége, a folyamatos kezdeményezés, kutatás, a macska kíváncsiságával kell keresni az újat és a még újabbat a gyógyítás érdekében.”

Dr. Fábián Antal szülei, Mezei Julianna, háztartásbeli és Fábián Antal, kőműves, egyszerű,dolgos emberek. Fiúk számára a kitörési lehetőséget a tanulás és a művészet jelentette. Nos, ő, mindkét képességgel rendelkezik. Minden iskoláját kitűnő eredménnyel végezte, s gyerekkora óta fest szebbnél-szebb képeket.„A festészet az örök szerelem” – teszi hozzá halkan. Tetteit, gondolkodását a humanitás hatja át. Leonardo da Vinci minden bizonnyal ma is örülne egy ilyen tanítványnak.

A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban szerzett színötös érettségi bizonyítvány könnyed belépőt jelentett számára a Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatói közé. „Nagyon jó hangulat uralkodott a gimnáziumban, s minden tanárunk tudása legjavát igyekezett átadni nekünk.” Íme a recept az utódok számára.

A „summa cum laude” minősítésű orvosi diplomával a kezében lépett be a Jósa András Megyei Kórház kapuján 1980-ban. S, ha már belépett, mindmáig ott is maradt. Első patrónusa, vezetője az országszerte ismert dr. Orosz-Tóth Miklós főorvos volt, akitől lehetett mit tanulnia, ellesnie. Az újdonság keresésének bátorságát minden bizonnyal ő erősítette a fiatal kollegában.

A pályakezdő orvost meglepte az osztályon, és az egész kórházban érezhető jó hangulat, az emberi kapcsolatok őszintesége. Ez más volt, mint amit az egyetemi klinikák kontraszelektív közege árasztott magából.

A szülészet- nőgyógyászat 1983-84-ben forradalmi változásokon ment keresztül: addig ismeretlen képalkotó eljárások jöttek, amikhez számtalan új orvosi technika kapcsolódott. Az osztályon dolgozó orvosok – no és a betegek – szerencséjére a vezetés nyitott volt mindenre, ami az eredményesebb megelőzést és gyógyítást szolgálhatta. Dr. Fábián Antalt igen komolyan érdekelte az ultrahang-diagnosztika, aminek rejtelmeibe mélyen beásta magát. A különféle kutatási-kísérleti eredményeit orvoskongresszusi jelentések, közlemény és számos könyvfejezet tartalmazza.

A szülészeti- nőgyógyászati osztályon dolgozó 5-6 vezető orvos vállán legalább ötszázezer ember ellátása nyugszik, annak minden felelősségével egyetemben. A rizikós esetek száma – nagyon sok külső körülményből eredően – igen nagy. Azok eredményes megoldására nem elég a meglévő protokoll, mert az csak az egyszerű ügyekre vonatkozik. A bonyolultabbaknál lép be az orvos tudáskeresése és kreativitása. Anélkül nincs sikeres gyógyítás.

Az ország legnagyobb forgalmú szülészeti-nőgyógyászati osztályának minden része megbízhatóan működik. „Hibázni lehet, de nem nagyon.” A jó orvosi kollektíva összes tagja, ha kell, kész a segítségre.” Szerencsére, kevés a hiba, mert a kórház szakmai protokollja magasabb szintű az országban általánosan elfogadottnál. Az évente megszülető 3400 csecsemő és édesanya ellátása kellő mennyiségű feladatot ró valamennyiükre. A prenatális mortalitási átlag az országos átlag negyede. Ebben közrejátszik az is, hogy nem küldözgetik a betegeket ide-oda. Valamennyi orvos kötelességének érzi a beteg definitív, azaz a teljeskörű ellátását. Külföldi látogatásai alatt szerzett tapasztalatai alapján nyugodtan mondja, hogy nálunk példamutató a szülészeti ellátás színvonala.

A nők sorsalakító rendeltetésében benne van a jövő nemzedékeinek a felnevelése. E téren rajtuk múlik minden. Az osztályon nincs olyan ott dolgozó ember, aki ne tisztelné őket ezért. „Ha jól vannak a betegeim, akkor én is jól vagyok. A szülészet, munka az emberi sorsokkal is. Itt van a legtöbb élet és a legtöbb tragédia is. Változatos a tevékenységünk. Beleunni nem lehet. A nők rendkívül jó kritikusok. Az együttérzés mindenkit megnyugtat. A sikerünk közös.” – mondja mintegy lezárva ezt a gondolatsort.

Dr. Fábián Antal felesége, Jasku Erzsébet, szintén a kórház dolgozója: vezető ápoló.  A főorvos kikapcsolódásként hódol festészeti kedvtelésének, és szépirodalmat olvas. Szakmait írt épp eleget az eltelt 28 év alatt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló