Dr. Fábián Antal

Szülész-nőgyógyász főorvos

Nyíregyháza

szszb 24 tk Fábián Antal dr.jpgA gyógyítás misztériuma, s annak a tudata, hogy a női nem örökös feladata az emberi sorsok irányítása, a jó irányba vezetése. Ez a két gondolat, ami riportalanyunk életének vezérfonalaként is értelmezhető. Ezek megvalósításához kell az ő ars poétikája:„ Az orvos csak jó ember lehet. Az ő lelkében uralkodó belső béke a legnagyobb boldogság egy kreatív ember életében. Képzettnek kell lennie. Nem engedheti meg magának az ellenkezőjét.”

Ezen mondatok egy közel harminc éve a pályán lévő, a hivatásának élő gyógyító emberé.

Az 1955-ben született dr. Fábián Antal főorvos, miután megélte csodák és emberi tragédiák ezreit a munkája során, érthető, hogy miért mélyebb és erősebb érzelmekkel fogalmaz az orvosi felelősségről és kötelességről:”Igen fontos a tudás képessége, a folyamatos kezdeményezés, kutatás, a macska kíváncsiságával kell keresni az újat és a még újabbat a gyógyítás érdekében.”

Dr. Fábián Antal szülei, Mezei Julianna, háztartásbeli és Fábián Antal, kőműves, egyszerű,dolgos emberek. Fiúk számára a kitörési lehetőséget a tanulás és a művészet jelentette. Nos, ő, mindkét képességgel rendelkezik. Minden iskoláját kitűnő eredménnyel végezte, s gyerekkora óta fest szebbnél-szebb képeket.„A festészet az örök szerelem” – teszi hozzá halkan. Tetteit, gondolkodását a humanitás hatja át. Leonardo da Vinci minden bizonnyal ma is örülne egy ilyen tanítványnak.

A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban szerzett színötös érettségi bizonyítvány könnyed belépőt jelentett számára a Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatói közé. „Nagyon jó hangulat uralkodott a gimnáziumban, s minden tanárunk tudása legjavát igyekezett átadni nekünk.” Íme a recept az utódok számára.

A „summa cum laude” minősítésű orvosi diplomával a kezében lépett be a Jósa András Megyei Kórház kapuján 1980-ban. S, ha már belépett, mindmáig ott is maradt. Első patrónusa, vezetője az országszerte ismert dr. Orosz-Tóth Miklós főorvos volt, akitől lehetett mit tanulnia, ellesnie. Az újdonság keresésének bátorságát minden bizonnyal ő erősítette a fiatal kollegában.

A pályakezdő orvost meglepte az osztályon, és az egész kórházban érezhető jó hangulat, az emberi kapcsolatok őszintesége. Ez más volt, mint amit az egyetemi klinikák kontraszelektív közege árasztott magából.

A szülészet- nőgyógyászat 1983-84-ben forradalmi változásokon ment keresztül: addig ismeretlen képalkotó eljárások jöttek, amikhez számtalan új orvosi technika kapcsolódott. Az osztályon dolgozó orvosok – no és a betegek – szerencséjére a vezetés nyitott volt mindenre, ami az eredményesebb megelőzést és gyógyítást szolgálhatta. Dr. Fábián Antalt igen komolyan érdekelte az ultrahang-diagnosztika, aminek rejtelmeibe mélyen beásta magát. A különféle kutatási-kísérleti eredményeit orvoskongresszusi jelentések, közlemény és számos könyvfejezet tartalmazza.

A szülészeti- nőgyógyászati osztályon dolgozó 5-6 vezető orvos vállán legalább ötszázezer ember ellátása nyugszik, annak minden felelősségével egyetemben. A rizikós esetek száma – nagyon sok külső körülményből eredően – igen nagy. Azok eredményes megoldására nem elég a meglévő protokoll, mert az csak az egyszerű ügyekre vonatkozik. A bonyolultabbaknál lép be az orvos tudáskeresése és kreativitása. Anélkül nincs sikeres gyógyítás.

Az ország legnagyobb forgalmú szülészeti-nőgyógyászati osztályának minden része megbízhatóan működik. „Hibázni lehet, de nem nagyon.” A jó orvosi kollektíva összes tagja, ha kell, kész a segítségre.” Szerencsére, kevés a hiba, mert a kórház szakmai protokollja magasabb szintű az országban általánosan elfogadottnál. Az évente megszülető 3400 csecsemő és édesanya ellátása kellő mennyiségű feladatot ró valamennyiükre. A prenatális mortalitási átlag az országos átlag negyede. Ebben közrejátszik az is, hogy nem küldözgetik a betegeket ide-oda. Valamennyi orvos kötelességének érzi a beteg definitív, azaz a teljeskörű ellátását. Külföldi látogatásai alatt szerzett tapasztalatai alapján nyugodtan mondja, hogy nálunk példamutató a szülészeti ellátás színvonala.

A nők sorsalakító rendeltetésében benne van a jövő nemzedékeinek a felnevelése. E téren rajtuk múlik minden. Az osztályon nincs olyan ott dolgozó ember, aki ne tisztelné őket ezért. „Ha jól vannak a betegeim, akkor én is jól vagyok. A szülészet, munka az emberi sorsokkal is. Itt van a legtöbb élet és a legtöbb tragédia is. Változatos a tevékenységünk. Beleunni nem lehet. A nők rendkívül jó kritikusok. Az együttérzés mindenkit megnyugtat. A sikerünk közös.” – mondja mintegy lezárva ezt a gondolatsort.

Dr. Fábián Antal felesége, Jasku Erzsébet, szintén a kórház dolgozója: vezető ápoló.  A főorvos kikapcsolódásként hódol festészeti kedvtelésének, és szépirodalmat olvas. Szakmait írt épp eleget az eltelt 28 év alatt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése