Dr. Zádori Zoltán

Szülész-nőgyógyász és onkoradiológus főorvos

Nyíregyháza

szszb_32_tk_dr_zadori_zoltan.jpgNapjaink humanistájának egyik megtestesítőjéről első pillantásra senki sem mondaná meg, hogy már túl van a hatvanadik életévén. Közel négy évtizedes orvosi munkássága alatt mindig emberek élete volt a kezében. Szülész-nőgyógyászként számtalan kezdődő kis életet segített a világra, onkoradiológusként pedig a rákbetegségben szenvedők sokaságát gyógyította meg vagy hosszú évekkel hosszabbította meg az életét illetve, elviselhetőbbé tette a sors által megszabott, hátralévő éveket.

Elkötelezetten és szívósan küzd azért, hogy megyénkben minél szélesebb körben terjessze el a korai rákszűrés fontosságának gondolatát. A ma még második halálozási okot – a daganatos megbetegedések számát – jelentősen csökkenti az, ha a korai felismerést rövid időn belül követi a szükséges kezelés és az ahhoz tartozó életmód-változtatás. Az előbbi a gyógyítók, az utóbbi a betegek és hozzátartozóik feladata és felelőssége. Az élet elsőbbsége minden mást felülír! A daganat nem szükségszerűen sorscsapás! A doktor úr saját magán is megtapasztalta ennek igazságát: sok évvel ezelőtt rosszindulatú gyomordaganat miatt operálták, teljesen meggyógyult az egyébként nagy százalékban halálos kórból.

Édesapja, Zádori Barnabás, korán elhunyt. Édesanyjának férfitestvérei, Bereczky Dániel gépészmérnök és dr. Bereczky Bertalan – aki az első orvos volt a családban – igyekeztek számára pótolni az apát. Ő és felesége, dr. Jászai Éva – aki ugyancsak orvos volt – áldozatos munkájukkal vezették a jólelkű és okos fiút a gyógyítani akarók széles táborába. Az élet igazságaként édesanyja, Bereczky Terézia 92 éves koráig örülhetett fia sikereinek.

Zádori Zoltán útja, a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból a Debreceni Orvostudományi Egyetemre végzett. Ötödévesként megnősült, 1979-ben ledoktorált, majd Nyíregyházán, a Jósa András Kórház szülészeti osztályán megkezdte orvosi tevékenységét. Az ott töltött tizennégy év alatt – esküjéhez hűen, sőt olykor azon túlmenően is – számtalan kis életnek és a hozzáforduló felnőttnek segített. 1988-93 között a Megyei Nővédelmi Tanács főorvosa. 1983-ban szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból, majd a Hajnal Nőgyógyászati Magánklinikán szakrendelt és un.”egynapos” nőgyógyászati műtéteket is végzett. Pályamódosítását megkönnyítette, hogy az 1990-ben induló új osztálynak, az Onkoradiológiának egy nőgyógyászt is alkalmaznia kellett. Dr. Erfán József osztályvezető főorvos hívó szavára 1993-ban a tehetséges és képzett fiatal orvos átment a daganatos betegek gyógyítását végző osztályra és 1996-ban onkoradiológiából szakvizsgázott. Zádori főorvos büszke a mentorára.

„Az onkológiai osztályon a nőgyógyászati, valamint az egyéb daganatos betegségeket már új épületben, új műszerparkkal, a legkorszerűbb kezeléssel, a legmagasabb színvonalú ellátást biztosítjuk a megye betegeinek. A korai felismerésre, szűrésre és kezelésre fókuszálunk. A komolyra fordult esetekben a jobb életminőség biztosítása mellett a betegség lassítását is megkíséreljük.” mondja az őszülő hajú orvos. Hetente egyszer a kórház mátészalkai telephelyén onkológiai szakrendelést tart. Hobbija az utazás, a vadászat. „Randevúzott” a világ legmagasabb hegycsúcsával, a Mount Everesttel. Mindkét hobbija elősegíti testi-lelki feltöltődését, az ebben a hívatásban gyakori un. „kiégés szindróma” elkerülését. Nagyon kedves szórakozás a rock-koncertek látogatása, egy jó Deep Purple, Uriah Heep vagy Status Quo koncert kedvéért akár 1000 km-t is képes utazni oda és vissza. Büszke négy gyermekére és két unokájára. Fiai, Zoltán oktató-kutatóorvos a SOTE-n, Gergely sebész rezidens Debrecenben, jövőre szakvizsgázik. Mindketten már a PhD tudományos fokozatot is megszerezték. Zoltán felesége jogász, Gergelyé angol-történelem szakos középiskolai tanárnő, utóbbiaktól származik két gyönyörű kislány unokája, a 3 éves Csenge és az 5 hónapos Nórika. Második házasságából ugyancsak két gyermeke van, a Debreceni Egyetemen. Violetta harmadéves vegyészmérnök hallgató, Barna kereskedelem-marketing szakon végzős. Mindketten folytatni fogják tanulmányaikat az msc képzésben is. A négy gyermekkel közös programokat szoktak szervezni, jövő nyáron egy Fertő-tavat megkerülő kerékpártúrára mennek.

„Már mellettem dolgozik az utódom, aki folytathatja majd azt, amit én elkezdtem. A nőgyógyászati magánpraxis mellett orvosi tapasztalataimat majd az idősellátásban hasznosítom: saját erőből idősotthont nyitok, amiben majd én is leélem időskori éveimet. Jelenleg az új sugárterápiás készülék, az un. HDR-after loading berendezés beüzemelésével, rendszerbe állításával vagyok elfoglalva munkatársaimmal együtt.”

„Az élet szép, ha nem így látod, az nem az élet hibája, hanem a tiéd, amiért nem tetted széppé!” – ez az ars poeticája Dr. Zádori Zoltán főorvosnak.  

***  File0001.jpg

Írta:

Volom Pál

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése