Dr. Gál János

Részlegvezető főorvos, szülész-nőgyógyász,

Nyíregyháza

szszb25 tk Dr Gál János.jpgNagycsaládpárti, talán ezért is melengeti jó érzés a lelkét, ami­kor a szülés csodájában az édesanya mellett az édesapa is osztozik. Dr. Gál János közel három évtized után ugyanolyan örömmel segíti a világra a babát, és boldogsághormonok töltik fel energiával. Nemhogy megunni, még belefáradni sem lehet, noha több ezer szülést tud maga mögött.

Magas, kisportolt, kiegyensúlyozott ember. Bizalmat sugároz. Az empátiát a nagycsaládból hozta. Édesanyja 43 éven át tanított Szerencsen. Nagyszülei – tokajiak lévén – a szőlészettel és a borászattal is foglalkoztak. Már a cseperedő kisgyermek is megismerhette az alkotó-, a termelő-, az értékteremtő munka szépségét. Bár egy nagybátyja körzeti orvosként praktizált, őt mégsem ez vonzotta az orvosi pályára.

Tokajban született (1955. július 28.), általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában folytatta. Majd egy évet Budapesten dolgozott, s utána felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Társat is ott talált, dr. Tar Magdolnával – aki családorvosként gyakorolja hivatását –, még egyetemista korukban összekötötték az életüket. Ez a kapocs ma is tart, s a két gyermekük tovább erősítette a köztük lévő, eltéphetetlen szálakat.

A leendő orvos még ötödévesként apa lett. Tanult, pesztrálta Annamáriát, s egyúttal ízelítőt kapott a szülés, a gyermekápolás, a nevelés megismételhetetlen, örökös örömforrásából. 1981-ben diplomázott, és azonnal a Jósa András Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán helyezkedett el. Első és minden bizonnyal utolsó munkahelye.

Mint mondja, három város játszik meg­határozó szerepet az életében: Tokaj szülötte, Debrecen diákja, Nyíregyháza munkát, megélhetést nyújt családja számára. Annamária azóta jogot végzett, Budapesten él, jelenleg a szakvizsgájára készül. János fia 1986-ban született, közgazdasági egyetemre jár. Középiskolásként egy évet az USA-ban tanult, most Rotterdamban bővíti szakmai ismereteit. Németül, angolul anyanyelvi szinten beszél. A gyerekek, látva a szülők rohanó élettempóját, a gyakori ügyeleteket, nem éreztek vágyat magukban az orvoslás iránt. Mindketten izgalmas, kihívásokkal tarkított szakmát választottak, szüleik nem kis büszkeségére. Még ma is annak örülnek, ha négyesben telente síelnek, nyáron a pihenést vízisí, kosárlabda, úszás egészíti ki.

Gál főorvos a szakvizsga után a nőgyógyászati endoszkópos vizsgálatokkal kezdett foglalkozni. Pécsett tanulmányozta a módszert, és itthon néhány kollégájával elsőként alkalmazták a szakmájukban. Ebből következett a meddőség iránti érdeklődése. Sajnos, a hosszú évek óta együtt élő párok 15–20 százalékánál (!) nem fogan meg a gyermek. A számos ok közül a főorvos a kemikáliákat, a stresszt, az egészségtelen életmódot, a hormonkezelt állatokból és a génkezelt növényekből készült ételeket, a környezeti hatásokat és az urbanizációs ártalmakat emeli ki. Ha nem kellene napi 10–12 órát dolgozni, vagy a nőknek előbb a biztos állásra, a lakásszerzésre, a karrierépítésre koncentrálniuk, akkor 20–30 éves korukban világra hozhatnák gyermekeiket. Így viszont kitolódott a szülés, és a biológia, a természet szabályai átléphetetlenek: a 35–40 év közti kismamák petesejtjei gyengébb minőségűek.

A meddőséggel és az endoszkópiával foglalkozó tudományos társaságoknak Gál főorvos úr is tagja. Rendszeresen jár hazai és külföldi kongresszusokra. Barcelona, Lyon, Párizs, Amszterdam
– csak néhány város a közelmúlt orvosi programjainak helyszínei közül. Debrecenben a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának országos ülésén az egyik előadás társszerzőjeként szerepel. Újdonságnak számított 10–15 éve, amikor az úgynevezett alapítványi kórtermeket megnyitották. Ebben az egyébként is Oroszlán jegyben született Gál Jánosnak oroszlánszerep jutott. Nem sokkal előtte alakították meg az Egészséges Újszülöttekért Alapítványt az osztályon.

Gál főorvos szinte mindenesként tevékenykedett az anya és az újszülött külön szobába történő elhelyezésén. Ezt a karitatív munkát igen nagyra értékelték a betegek. Különösen azok, akik már feküdtek szülés után 20 (!) ágyas kórterem valamelyik pótágyán… Az élet fényesen igazolta a kezdeti várakozást, ma már az egyágyas kórtermek ugyanúgy hozzátartoznak a szülészeti ellátáshoz, mint a modern eszközök, eljárások.

Hobbija a családja, a gyermekei, a rendszeres sportolás és hivatásának magas szintű gyakorlása. Naponta szembesül a gyermekvállalás, valamint a társadalmi, gazdasági, anyagi, munkahelyi, s nem utolsósorban magánéleti ellentmondásai, az egyes elemek közti, időnként feloldhatatlannak tűnő nehézségekkel.

Ő orvosként az életre, a gyógyításra esküdött fel, s azt már csak titkon reméli, hogy eljön az az idő, amikor az egyén, a család és a tágabb közösség egyaránt felkészül a gyermek fogadására, felnevelésére és útnak indítására.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése