Dr. Tóth Erzsébet

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-144_dr_toth_erzsebet.jpgCsak kiegyensúlyozott családi háttér birtokában és elkötelezett szakmaszeretet mellett lehet olyan kimagasló eredményeket elérni, mint amilyeneket dr. Tóth Erzsébet főorvos, a megyei kórház röntgen osztályának vezetője magáénak mondhat közel négy évtizedes gyógyítói tevékenység után. 21 éve vezeti a radiológiát, ennél hosszabb ideig, éppen negyedszázadon át a férje, dr. Békési László főorvos irányította az I. sz. sebészeti osztályt.

A főorvosnő első-generációs értelmiségi, mezőkövesdi szüleitől, Kriston Erzsébet édesanyától és Tóth József édesapától a munka szeretetét, a tisztességet, a becsületet kapta útravalóul. Öccsével, Józseffel, aki rendszerszervező mérnök, nagy hasznát látják az életben ennek az adománynak. Ezeket az alapértékeket honosította meg saját családjában is. 1961 és 67 között végezte el a Debreceni Orvostudományi Egyetemet. Már az első évfolyamon találkozott élete párjával, aki épp a diploma átvételére készült abban az évben. Így még az egyetemi évei alatt összeházasodtak, szülői segítséggel albérletet szereztek. Az orvostanhallgató fiatalasszony a harmadév végére megszülte első gyermeküket. Családi támogatás tette lehetővé a zavartalan tanulást és Népköztársasági Ösztöndíjas lett. Tudására a DOTE is igényt tartott, és 1969–72 között a Radiológiai Klinikán dolgozott. 1972-ben tette le szakvizsgáját. Amikor a férjét kinevezték az I. sz. Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosának 1975. szeptember elsejétől, dr. Tóth Erzsébet is vele tartott, természetesen a röntgen osztályra.

Az akkor még hagyományos technikával, „sugárban” dolgozó orvoskollégákat dr. Szatai Imre irányította. Tóth főorvosnő igyekezett a klinikán tanultakat maximálisan hasznosítani. Itt már 1974-ben elkezdődtek az érfestéses vizsgálatok, és beszereztek egy igen drága, modern készüléket.

Az elsők közt használhattak ilyet a megyei kórházban, és a főorvosnő nagy lelkesedéssel látott neki az új műszer birtokában a kíméletesebb és eredményesebb angiográfiás vizsgálatoknak. Amikor 1985-ben nyugdíjazták Szatai főorvos urat, valójában nem volt kérdés, kire bízzák a radiológiai osztály vezetését.

A két telephelyen, a Szent István és a Sóstói úti részlegben, széttagoltan, a gyermek-, a traumatológiai, a központi, a belgyógyászati, a sebészeti osztályokon működő radiológia soha nem látott fejlődésnek indult. Az egyszerű átvilágítás a csontfelvételek mellett forradalmasította a diagnosztikát az ultrahang, amelynek használatát elsőként sajátította el Tóth főorvosnő az egész megyében. Amikor megjelent a képalkotó módszerek sorában a computer tomográfiás (CT) vizsgálat, majd a mágneses rezonancia elvén alapuló MRI, a számítógép vezérlésével készült felvételek már térben mutatták meg a beteg egyes szerveit, annak elváltozásait, és ezzel együtt tették lehetővé a gyorsabb, pontosabb, célzott kezelést. Ezt különösen az onkológiában alkalmazzák nagy sikerrel.

Tóth főorvosnő nevéhez kötődik az emlődiagnosztika széleskörű elterjesztése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. 1998-ban nagyszabású kampányt indítottak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal együtt a nőket fenyegető legnagyobb kór, a melldaganat korai felismerése és gyógyítása érdekében.

A sajtóban, rádióban, televízióban folytatott kampány eredményeként Magyarországon a célzott lakosság leszűrtsége a legmagasabb lett, a név szerint kiértesített lányok, asszonyok megjelenése meghaladta a 70 százalékot, és ez is kimagaslónak bizonyult a többi megyéhez képest. Azóta is rendszeresen jönnek a nők a mammográfiás vizsgálatra, még olyanok is megjelennek, akik saját elhatározásból döntöttek a szűrés mellett.

Gyógyult betegek, köztük ismert televíziós személyiségek, színészek adták közre történetüket, és segítettek eloszlatni a mindenkiben lappangó félelmet a daganatos betegségekkel szemben. A köztudatban egyre erőteljesebben jelent meg a felismerés, hogy a korai szűrés és gyógykezelés révén időben megállíthatja az orvos a fenyegető kórt. A radiológia a legdrágább műszerezettséget igénylő osztály, a tudományos fejlődés kézzel fogható, ennek ellenére a medikusok nemigen pályáznak ide. Az orvosok idősödnek, kevesen vannak. 1998-ban a Huniko Kft. funkcionális privatizációja után kiegyensúlyozottabb lett a tevékenység, a gyógyítás és a betegellátás a több és folyamatos beruházások után magasabb szinten folytatódott. Az országosan is magasan jegyzett radiológiai osztályt a hagyományos egészségügyi keretek közt már nem lehetett volna ilyen ütemben fejleszteni.

Tóth főorvosnő mindent elért a szakmában, amit fontosnak érzett. A betegek megbecsülése mellett az emlőszűrésért Miniszteri Dicséretet, a képzésért Zay Anna-díjat kapott.

Gyerekeik nem véletlen választották az orvosi hivatást, látva szüleiknek a betegek és a gyógyítás iránti elkötelezettségét.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése