Dr. Szigligeti Péter

Csoportvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-126_dr_szigligeti_peter.jpgAmit elvállal, csak hivatásként tudja művelni dr. Szigligeti Péter, a Jósa András Megyei Kórház IV-es belgyógyászati osztályának csoportvezető főorvosa. Újabb kori történelmünk hajnalán, az első önkormányzati választáson, 1990-ben az MSZP támogatásával egyéni körzetben szerzett mandátumot. Nyíregyháza első szociálpolitikai tervének elkészítésében tevékenyen részt vett. Főorvosi munkája mellett nagy lelkesedéssel végezte a közéleti tevékenységet. Ám időközben rájött, hogy az orvosi hivatása során alapértéknek vett kérdésekkel helyi politikusként konfliktusba kerülhet. Amikor politikust akartak belőle faragni, akkor felállt a székből, és nem kérte tovább a közéleti megbízatást 1993-tól. Még most is emlékszik rá, hogy az egykori orosz laktanyából a hajléktalanoknak és a rászorulóknak egy hálószerű ellátást akartak nyújtani, ami a lakástól a foglalkoztatásig széles körűnek indult. Befolyásosabb képviselők a vállalkozói központ létesítése mellett kardoskodtak. Mindkettőre szükség van, nemrégiben a Báthori laktanyában kialakított Esélyek Háza bizonyította az eredeti gondolat helyességét.

A Dunántúlról ritkán telepszik le orvos a szegényebb országrészben. Dr. Szigligeti Péter Tatán született 1948. február 23-án Nagy Márta és Szigligeti Vilmos családjában. Antal bátyja vegyészmérnök, János öccse jogász. Három gyermeke van, Péter aneszte­ziológiai orvos a debreceni Kenézy Kór­házban, PhD-fokozatot szerzett. Orsolya a pedagóguspályát választotta, mostanában angolul tolmácsol a tiszavasvári Alkaloida utódcégének az indiai részében. Gábor fia szintén orvosi diplomát vesz át rövidesen.

Szigligeti főorvos a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1973-ban diplomázott. Két és fél évig Mátraházán a Tüdőszanatóriumban dolgozott, s hamarosan szakvizsgázott tüdőgyó­gyászatból. 1980-ban ezt megtoldotta egy belgyógyászati szakvizsgával, 1996-ban pedig elsőként a megyéből diabetológiai szakképesítést kapott. A megyei kórházban 1976-tól négy belgyógyászati osztály működik, és a IV-es kapta a profilok elosztása után az anyagcsere, az endokrinológia és a munkaegészségügy betegségeinek a gyógyítását. Ez utóbbi mára nem tartozik hozzájuk. Szigligeti főorvos úr pedig a diabetológia elismert szaktekintélyévé és gyógyító orvosává vált. Még Amerikából is jönnek hozzá betegek.

Mint mondja, az utóbbi években háromszorosára nőtt a cukorbetegek száma. Ezt a jóléti betegséget nemcsak az elhízás, hanem a stressz is jelentősen elősegíti. Felvilágosító előadásokat tart nyugdíjas és lakóterületi klubokban, életmódnapokon és -táborokban arról, hogy már a kisgyerekek is veszélyeztetettek e téren.

A mértéktelen kóla- és chipsfogyasztás törvényszerűen vezet a túlsúlyhoz. Ha ehhez mozgásszegény életmód társul – márpedig a számítógép, a tévé, a videó is erre késztet –, kész is a sokféle szövődménnyel járó cukorbetegség alapja. A túlfinomított ételek fogyasztása ellentmond elődeink táplálkozási szokásainak. A régi öregek csak annyi energiát vittek be az étellel, amennyi kellett is nekik a megerőltető fizikai munkához.

Biológiai értelemben az ember a szokásain nehezen változtat, így ugyanannyi táplálék elfogyasztása, de kevesebb energia leadása akár napi egy dekagramm felszedése mellett az évtizedek alatt akár negyven kiló súlyfelesleget produkál. Természetesen a tudatos életvitel, a megelőzés a legjobb gyógyszer, ám ha a betegség kialakult, akkor a kontroll, a vércukorszint beállítása és egyensúlyban tartása már nem csupán orvosi feladat. Támogató klubok alakultak gyógyult vagy tünetmentes betegek aktív közreműködésével. Itt megtanítják az inzulin beadását, a fogyasztható ételek elkészítését, közösen szerveznek kirándulásokat, rendszeres a testmozgás, még a szakirodalomban olvasható kérdések iránt is érdeklődnek.

Szigligeti főorvos úrral arról beszélgetünk, mikor tesz többet egy orvos, ha a tudományt műveli, beássa magát egy szakterület részkérdésébe, vagy minden erejével a betegek jobb életminőségének megteremtésével foglalkozik? Ő ez utóbbira tette fel az életét. Csak a diabetológiai kongresszusokra jár, azt tartja igazán eredményesnek, ha a betegek egyrészt megszabadulnak a cukorbetegséget előidéző rizikófaktoroktól, vagy ha már ez késő, orvosi háttérrel és erős elhatározással, amely cselekvéssel is párosul, jelentősen elősegítik a gyógyulás feltételeit. Ez nemcsak orvosi munka, együtt munkálkodik benne a beteg és a gyógyító orvos.

Szigligeti doktort hívták haza a Dunántúlra, magasabb beosztásba, több pénzért. Ám itt érzi magát itthon, mert – mint mondja – amíg 40 beteg áll naponta az ajtaja előtt, neki itt a helye.
Megkapta a Kiváló Orvos kitüntető címet, a szakminisztertől a Kiváló Munkáért elismerést. De a legjobban akkor örül, ha a betege 16 év után is tünetmentes, felhívja, megkeresi őt, bárhol is éljen. Dr. Szigligeti Péter főorvos úrnak ez a legszentebb elismerés.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése