Dr. Szilassy Géza

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb 20 tk Dr. Szilassy Géza.jpgSzínes személyiséggel és ahhoz illő életúttal ajándékozta meg a Sors a Jósa András Megyei Kórház Rehabilitációs Osztályának vezető főorvosát. Méltóan ahhoz a feladathoz, amit ő talált meg magának: minden tudásával segíteni azokon, akikről mások már lemondtak, s akiket az Élet vihara valós veszélybe sodort.

A tősgyökeres nyíregyházi családból származó fiatalember a Zrínyi Ilona Gimnáziumban 1977-ben tett érettségit követően került a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) hallgatói közé. Orvosi diplomáját 1983-ban „Summa cum laude” minősítéssel abszolválta. Kitűnő tanulmányi eredménye, érdeklődése és tehetsége révén megadatott neki, hogy az egyetem klinikáján maradhasson, de ő a rögösebb utat – a bizonyítást a szülővárosban – választotta. Édesanyja, Haissinger Erika nyugdíjas. Édesapja 2004-ben távozott szerettei köréből. Egyetlen testvére, bátyja, Iván nyugdíjas gondnok.

Boldog és kiegyensúlyozott házasságban él feleségével, Nyirán Ilonával, aki egészségügyi vállalkozó. Elsőszülött fiuk a 22 éves Ákos aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatója. Húga a 18 éves Dóra. Ő a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium érettségi előtt álló diákja. A család legifjabb tagja a 16 éves Bence, aki Nyíregyházán, a Szent Imre Gimnáziumban tanul. Tehetséges és eredményes vívópalánta.

Dr. Szilassy Géza orvosi pályája kezdetétől 1998-ig sebész-érsebész adjunktusként dolgozott a megyei kórház II. Sebészeti Osztályán, amikor is lehetősége nyílott kipróbálnia tudását és rátermettségét egy igazi kihívásokban bővelkedő területen. Ezzel egy időben megkezdte felkészülését a szakvizsgára, ami az eredményes munka feltétele volt. Tanulási kedvét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy párhuzamosan az egészségügyi szakmenedzseri képzésen is megkezdte tanulmányait. 2001-ben így tavasszal és ősszel egy-egy diplomával lett gazdagabb. Közben, 2000. februárjában megalakították a „Lépésről lépésre” Rehabilitációs Közhasznú Egyesületet, melynek az alelnöki tisztét tölti be.

2001-ben kapta kézhez a rehabilitációs osztály vezetésére szóló megbízólevelét, amit négy évvel később a végleges kinevezés követett. Mindeközben hagyott időt magának arra is, hogy a város és a megye közéletéből kivegye a részét. 1992–1995 között a Máltai Szeretetszolgálat városi szervezetét vezette. 1997-ben megkezdték a megyében és a városban a vívósport alapjainak lerakását. Ekkor hozták létre a Nyíregyházi Vívó Egyesületet, amelynek az elnöki tisztét a Nyíregyházi Vasutas Sport Clubba történt beolvadásig, 2004-ig dr. Szilassy Géza töltötte be. Ma az NYVSC Vívószakosztály elnöke.

Politikai pályafutása – az MDF – MKDSZ támogatásával – megyei önkormányzati képviselőként 1998-tól 2002-ig tartott. E területtel véglegesen 2004 decemberében az általa fontosnak tartott, de sikertelen népszavazás miatt szakított.

A rehabilitáció fontosságára visszatérve az osztályvezető főorvos elmondja: ez a terület még az orvostudományon belül is fiatalnak mondható. Szerencsére a jogalkotók lépést tartottak az élettel. Dr. Szilassy Géza beszél arról, hogy az osztályon végzik azoknak a betegeknek a gyógyítását, akik balesetekből, súlyos idegrendszeri károsodásokból vagy degeneratív betegségekből adódóan olyan súlyosan mozgáskorlátozottak, hogy az már az önfenntartásukat közvetlenül veszélyezteti.

„Gyönyörű eredményekre, szinte a csodával egyenértékű tettekre képesek az emberek” – mondja. Azokat létrehozni csak összecsiszolt csapatmunkával, a betegek és hozzátartozóik mindennapi együttműködésével lehet. Így nem maradhat ki a rehabilitációs folyamatból se az orvos, se a gyógytornász, se a logopédus, se a szociális munkás, se a pszichológus, se a fizikoterápiás nővér. Nem véletlenül ő a megyei rehabilitációs szakfőorvos. Az osztályon évente mintegy 600 beteg fordul meg. Túlnyomó részüket az időskori „stroke” történések utáni féloldalt bénultak, az érbetegségek miatt amputáltak, a többszörös végtagtöröttek s a gerincvelő-sérültek képezik, akik főként huszonéves fiatalok! A főorvos úr szól távolabbi terveiről is. Ebben a sorban az első hely a szakma elismertségének a növelését célzó teendőket illeti meg. Szűkebb hazáját érintően mondja el, hogy a részletes tervek készen vannak a nyíregyházi Sóstói úti kórház helyén egy több száz ágyas Regionális Rehabilitációs Központ kialakítására. Csupán a befektető hiányzik. Reményt ad a jövőre nézve az, hogy a kórház vezetése szakmailag és anyagilag is támogatja a Kelet-Európában egyedülálló kvalitásokkal rendelkező osztály működtetését.

Dr. Szilassy Géza szabad idejét olvasással tölti. Igazi öröm számára az, ha egy súlyos sérült beteg a kezelések eredményeként saját lábán hagyja el a kórházat. A mindennapok feszültségének oldását a saját kert tervezésében, építésében találta meg.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)

…………….

Dr. Szilassy Géza, a Jósa András Oktató Kórház osztályvezető főorvosa életében a szakma kiemelt helyet foglal el. Egy sikeres Európai Uniós pályázat révén 127 ágyas rehabilitációs komplexum létesül a kórház Szent István úti telephelyén, amely magában foglalja a szeptikus sebészeti, és a rehabilitációs  részleget. Rangos szakmai elismerésnek számít, hogy a Tiszántúl megyéire kiterjedő, nagy régiós, gerincvelősérült betegek rehabilitációját lehetővé tevő központot hoznak itt létre. Mindehhez komoly járóbeteg részleg is tartozik majd.

Közéleti érdeklődése változatlanul a rászorulókra irányul. A Szent Kamill Alapítvány kurátora, a Periféria Alapítvány elnöke. 2004-től a KDNP-ben politizál, a párt nyíregyházi szervezete elnökségi tagja. 2006 és 2010 között önkormányzati képviselőként – ezen belül is a szociális és egészségügyi bizottság elnökeként – szolgálta a helybelieket. Újraválasztották, most is tagja az önkormányzatnak. Borbánya, Nyírjes, Nagyszállás lakosai tartoznak hozzá. A FIDESZ-KDNP pártszövetség színeiben az önkormányzat szociális, egészségügyi és ifjúsági bizottságának elnöke.

Gyermekei felnőttek, Ákost 2012-ben avatták orvossá a SOTÉ-n. Dóra gyógypedagógus az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Bence a Debreceni Egyetemen vegyészmérnöknek tanul. Vívóedző, a sportszeretetet édesapjától örökölte, és a Nyírsuli keretén belül 2012 őszén elindítják a kardvívást. Ha ideje engedi, Szilassy főorvos úr is pástra lép majd.

A fenti képen feleségével Rómában, ahol dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának ünnepségére szervezett Nyíregyházáról egy orvoscsoportot.

(Kiegészítve: 2012. szeptember 10-én)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló