Juhász Mihály

Vállalkozó,

Nyírpazony

szszb_02-126_juhasz_mihaly.jpgBiztosan nehezen hiszi el a kívülálló, hogy írd és mondd tízezer forinttal indították útjára a Ju-Ko Kft.-t. A 4-es főút mellett a Toyota márkakereskedés ma már fogalom az ügyfelek és a kereskedelmi partnerek szemében is.

Amikor a nyolcvanas esztendők vége felé nyilvánvaló lett, hogy az addig bevált gyakorlat szerint nem lehet és főként nem érdemes tovább dolgozni, a Juhász fivérek is töprengtek, és hármasban Kocsis Józseffel eldöntötték: vállalkozásba fognak. A nyírbogdányi születésű testvérek mindenképpen a szülőföldjükön akartak vállalkozni. Mivel Mihály karosszérialakatos szakmát és abban tizenöt éves gyakorlatot szerzett, Zoltán pedig szakoktató volt a SZAVICSAV-nál, a gépekkel kapcsolatos tevékenységre gondoltak. Barátjuk, a soproni származású, de már a nyírturai erdész fia, Kocsis József társult hozzájuk. Ő akkor a nyíribronyi termelőszövetkezetben volt gépészeti ágazatvezető.

Vettek egy Ifát, alkalmaztak egy sofőrt és szállítást, valamint gépjavítást vállaltak. Azt szigorúan kikötötték: a hasznot azonnal visszaforgatják a vállalkozásba. Használt autókereskedéssel, autóbontással is foglalkoztak, mezőgazdasági erő- és munkagépeket forgalmaztak. Széles körű ukrán kereskedelmi kapcsolatot építettek ki, s csak jóval azután alakult ki az együttműködésük a Toyota céggel. Precizitásukat, alaposságukat látva döntött a japán fél, hogy a Ju-Ko Kft.-t bízza meg a márkaképviselet létesítésével.

− Úgy láttuk, érdemes a vállalkozásba még több időt és fáradságot ölni − fogalmaz társai nevében is Juhász Mihály. − Éjjel-nappal dolgoztunk mi is, az alkalmazottak is, nyáron legfeljebb egy-két nap szabadságot engedélyeztünk magunknak. Megtanultunk könyvelni, pénzügyi, számviteli, adózási ismeretekre tettünk szert. Ha a helyzet úgy kívánta, Ukrajna sok részébe mi magunk vittük el a megrendelt árut. A munkaidőnk messze nem nyolc órában mérhető.

Ennek viszont most már mindannyian látják az eredményét. Az elégedett ügyfél a legjobb hírverés, hiszen a jó hír gyorsabban terjed, mint azt gondolnánk. Ez az öröm újabb pluszmunkára serkenti a kft.-t és egy francia céggel folytatnak tárgyalást márkaképviselet létesítésére.

Nemcsak a munka, hanem a hobbi is összeköti az üzlettársakat. Mindhárman szenvedélyes vadászok lettek. A családjaik eleinte nehezen fogadták el az újfajta időtöltést, de végül is beletörődtek. Ma már őket is lekötik a vadászbálok és a hasonló szórakozást  kedvelők családjaival történő találkozások.

Juhász Mihálynak a felesége, Bodzás Erzsébet. Szabolcs fiuk a 110-es szakközépiskola gépjármű-karbantartó szakán kezdi meg tanulmányait, lányuk, Barbara ötödik osztályos. Nyíregyházáról költöztek ki. Zoltánnak a felesége, Törzsök Katalin csecsemő- és gyermekgondozó, lányuk, Katalin a kft. alkalmazottja. Ők is itt építkeztek. Kocsis József is Nyírpazonyban él a családjával. Felesége a Rakamazi Takarékszövetkezet nyírpazonyi kirendeltségvezetője, József fia nyolcadikos, a 110-esbe megy tanulni, Betti lánya a Kölcsey Gimnázium harmadikos diákja.

A Juhász családban hat gyermeket neveltek fel a szülők. Négyen a vízműnél helyezkedtek el, Katalin nővérük boltos Nyírbogdányban. Elmenni soha nem akartak a szülőföldről, mint megfogalmazták: nem akartak vendégmunkások lenni sehol. A kft. gyors kiépítése igazolta az elméletüket: nálunk is megélhet bárki tisztességgel, ha nem azt nézi, hogy neki mennyi szabad idő jár, vagy mennyit kellene keresnie. A Ju-Ko sem engedhette meg magának, hogy hosszú időn át ne termeljen nyereséget, ám a legfontosabbnak mégsem a gyors tőkefelhalmozást tartották.

Ars poeticának is beillik, amit Juhász Mihály és Zoltán mondott: bármilyen munkát elvállaltak, ami a gépjavítás, forgalmazás, bontás profiljába beletartozott. Ha kellett, hétvégén pár óra alatt megjárták a Balatont, mert ott tudtak venni egy használt centrírozó gépet. Nem riadtak vissza az ukrajnai utaktól sem, pedig aki csak egy kicsit is jártas a kereskedelmi utak világában, jól tudja, hogy ez nem leányálom.

Együttműködő partnereket keresnek és találnak. Az Agrokerrel például a mezőgazdasági gépértékesítés terén, ukrán cégektől mezőgazdasági gépeket szereznek be és ezek fejében konzervet, üdítőt szállítanak innen. A használtautó-kereskedésben a német partnerekkel tárgyalnak, alkatrészt forgalmaznak, gumit szerelnek, centríroznak, zöldkártyát adnak, lízingelnek. A Toyota pedig már egy magasabb szintű szolgáltatást jelent, nyugati mércével is elismerést kelt.

S hogy mit hoz a jövő a számukra? Szeretnék, ha a gyermekeik már a vállalkozás szellemében cseperednének fel, nem véletlenül kezdik meg tanulmányaikat olyan iskolákban, amelyek náluk is hasznosítható szakmát adnak majd a kezükbe. Legalább nekik ne kelljen a semmiből vállalkozást teremteni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése