Dr. Borbély László

Családorvos,

Nyírpazony

szszb_15-152_dr_borbely_laszlo.jpgA falu központi helyén lévő, műtőszerűen tiszta családorvosi rendelőbe lépve egy szerény, ugyanakkor a magabiztos tudás birtokában lévő, határozott emberrel találjuk szembe magunkat. Fiatalos, energikus mozgása korát jól leplezi, sőt évei számából bátran tagadhatna le kedve szerint. Dr. Borbély László 1948. november 5-én született Mátészalkán. Édesanyja, Matolcsi Erzsébet, ma 79 éves háztartásbeli. Édesapja, néhai Borbély Ferenc építésvezető volt. Ő vezette a nyíregyházi tanárképző főiskola építését is. Keze munkájára ma is méltán lehet büszke, hisz az épületen alig látszik az eltelt idő nyoma. Neje, akivel 1973-ban kötött házasságot, Papp Mária Valéria biológia- kémia szakos tanár. Leányuk, Nóra, 28 éves, az OTP–ben dolgozik hitelelbírálóként.

Dr. Borbély László a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett, majd a DOTE hallgatója lett. Orvosi diplomájának átvétele után, 1973-ban, azonnal Nyírpazonyba került, ahol azóta is változatlan kedvvel és töretlen lendülettel végzi gyógyító munkáját. Minden mondatában érződik, hogy amit csinál, nemcsak foglalkozásnak, hanem élethivatásának tekinti. Megfontolt mondatai, mozdulatai sugározzák a rábízott életek tiszteletét, és azt a tudatot, hogy nem hibázhat egyetlen egyszer sem. Az eltelt harminc év alatt közel négy generációt gyógyított a faluban. Így nagyon kevés azoknak a száma, akiket személyesen ne ismerne. Mindenki csak tisztelettel ejti ki a nevét.

1993 óta a praxisa után kapja a fizetését, amiből ki kell gazdálkodnia az orvosi műszerek, a gyógyszerek, a szaklapok árát, a rendelő fenntartási költségeit. Ez év májusában megvette azt az orvosi rendelőt, amelyikben már évtizedek óta gyógyítja a hozzá forduló embereket. Dr. Borbély László 25 éven át a legkisebbek orvosa is volt a faluban. Ma már ezt a munkát a megnövekedett beteglétszám miatt egyik orvoskollégája végzi helyette.

Családjához kapcsolódóan megemlíthetjük még Éva húgát, aki pedagógusként keresi a kenyerét, valamint György bátyját, aki építésztechnikus a megyei kórházban.

Nyírpazonyba kerülésekor a falunak 2100, ma már közel 3300 lakosa van. Dr. Borbély László elmondta, hogy harminc évvel ezelőtt a légúti és a mozgásszervi elváltozások voltak a leggyakoribbak, amire az emberek panaszkodtak. Rosszindulatú megbetegedéssel évi egy-két esetben találkozott csupán. Napjainkra ezek a számok lényegesen megváltoztak. Magasan vezetnek a pszichés megbetegedések, és a rettegett daganatos betegségekben szenvedők száma közel hússzorosára nőtt. A faluban is megjelent az alkoholizmus, a cukorbetegség, a gyomorfekély, a szív- és az érrendszeri megbetegedés. Hála a korszerű diagnosztikai berendezéseknek a súlyos következménnyel járó betegségek már korán felismerhetők és kezelhetők. A cukorbetegek igyekeznek betartani a diétájukra vonatkozó orvosi tanácsokat, de ez sokszor a családi kassza állapotától is függ. Dr. Borbély László elmondta még azt is, hogy a megelőzés terén sikerült előre lépniük az adventista közösség helyi képviselőivel karöltve. A falu lakosai közül egyre többen tudatosan is akarnak egészségesebbek lenni. Sokszor találkozik esténként a falu utcáin kocogókkal, ami jó jel a számára. Megelégedettségére szolgál az is, hogy már működik a faluban fitneszklub és kondicionáló terem is, amik mind-mind jelei az emberek fejében végbemenő pozitív változásoknak. Az egészséges életmód egyre több helybeli számára napi feladatsort jelent. A betegek és az egészségesek többsége is hallgat az orvosára. De arról is szólni kell, hogy sajnos, bizonyos családokban a már régóta meglévő szociális hátrány évek óta újratermelődik, így a felnövő gyerekek nem tudnak kilépni a szülők árnyékából. Szinte prognózis, hogy a következő generáció tagjai ugyanazokkal a hátrányos helyzetet teremtő gondokkal szembesülnek majd. Közöttük napjainkra egyre több a májbetegség, és az alkohol okozta kóros elváltozás.

A befejezett ellátás terén jelentős az előrelépés a faluban. A rendelő műszerezettsége jó, a diagnózis felállítása után ma már nagyon kevés esetben küldik tovább a beteget más egészségügyi intézménybe. Ezt igazolja az a három darab EKG- berendezés is, amit dr. Borbély László saját anyagi forrásaiból szerzett be. Helyben tudják kezelni a szívizominfarktuson átesetteket, és a régebben súlyosnak minősített tüdőgyulladásos betegeket.

Dr. Borbély László a Megyei Orvosi Kamara Etikai Bizottságában, a falu képviselő-testületében is dolgozik. Ezek mellett tagja annak a 17 fős orvosokból álló csoportnak, amelyik a leggyakoribb nyolcféle betegség halálozási mutatóit vizsgálja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Dr. Borbély László a DOTE oktató orvosa is egyben. Az általa vezetett családorvosi rendelő három éve birtokosa az ISO minősítésnek.

Gyógyító munkáját, emberségét, segítőkészségét a szakminiszter 1994-ben „Pro Sanitate” kitüntetéssel ismerte el. Borbély doktor úr szabadidejében kertészkedik, olvas. Elégedett ember. Rászolgált a jó érzésre.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tél

Bíró Ernő alkotása 18×12 cm. akvarell, papír. 2015. Mikor beszélgessünk a  télről,  ha nem  decemberben?   Jó  kérdés,  és  talán a válasz  sem olyan  nehéz,  hiszen itt  van előttünk  ... Tartalom megtekintése

Máglya a hajnali sötétben

Így emlékszem az etédi disznóvágásra, így mondom el az utókornak Az önellátó, önfenntartó, a rendtartó székely falvak életéhez hozzá tartozott a disznótartás, disznóhizlalás és következésképpen a téli disznóvágás is Székelyföldön. ... Tartalom megtekintése

Csicsó és nyullángás

Az Ecceri fiú sógorának esete az anyóssal Setét éjszaka van. Vidéken begubózik mindenki, falvak során lehet keresztülmenni ilyenkor úgy, hogy teremtett lélekkel nem találkozik az átutazó. Teremtetlen lélekkel sem. Sötét... Tartalom megtekintése

Áldott a te földednek termése

Őszi látogatás a csíksomlyói kegytemplomban Meglepő csendélet fogadott szeptember végén. A Szent Antal mellékoltár előtt szemnek tetsző kompozícióban elrendezett zöldségek, gyümölcsök, virágok. Persze, lehet, hogy csak számomra tűnt meglepőnek a... Tartalom megtekintése