Dr. Orbán Gergely

Családorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-96_dr_orban_gergely.jpgMa a betegre fordítható idő háromnegyed részét adminisztrálással töltjük – állítja dr. Orbán Gergely vállalkozó háziorvos a gyönyörű, új, családorvosi rendelőben a Tünde utcán. Pedig épp azért választotta a hivatásgyakorlásnak ezen formáját, hogy – gyakorlati ember lévén – ott azonnal megoldjon mindent, amit lehet. A másik ok az, hogy riasztotta a kórházakban uralkodó hierarchikus szemlélet, és szabad döntésekre, a személyes felelősség mielőbbi vállalására vágyott. Noha negyedik évtizede látja el a betegeket mint családorvos ma sok mindent másképp csinálna, mint azt a központi és a helyi szabályozás megköveteli.

Nyírábrányban született 1947. november 27-én néhai Miklós Erzsébet (62) és néhai Orbán Gergely (49) fiaként. Felesége dr. Horváth Márta nyelvész, főiskolai docens, a Nyíregyházi Főiskola Francia Tanszékének oktatója. Házasságukból két gyermek született, Gergely – ő harmadikként viszi tovább fiúágon az apai vezeték- és keresztnevet.

A gyermekvédelmi intézet nyírszőlősi iskolájában foglalkozik az ott élőkkel. Felesége Eperjesi-Orbán Orsolya akivel, 2007 áprilisára várják gyermeküket. A háziorvos családjában Ildikó az idősebb, a férje dr. Szántó István onkológus és belgyógyász szakorvos. Kislányuk, a három és féléves Lili a nagyszülők szeme fénye.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1972-ben átvett diploma után Hajdúszoboszlón kezdte a praxis gyakorlását Orbán doktor úr. A híres fürdőnek ő csak a kellemetlenségeit érzékelte, hisz a vendégek nemritkán csöngettek be hozzá éjszaka is.

A Hajdú megyéhez kötődő orvos családi okok miatt – mivel a felesége állást és fontos beosztást kapott az éppen induló Francia Tanszéken, Nyíregyházán – a költözés mellett döntött. Orbán doktor az akkor még régebbi családi házas lakótelepet, Kistelekiszőlőt választotta a belvárosiak helyett. Csatolt részként ő látta el Butykatelep, László-tanya, Császárszállás betegeit is. Évekig a papírgyárban kialakított rendelőben kezelte a pácienseket.

2005. június 1-jén adták át a dr. Bod­nár Tibor fogorvossal közösen létesített, modern rendelőt, amely bármely nyugati országban is megállná a helyét. Tizenkét elvezetéses EKG, számítógépes rendszer monitorokkal, nyomtatóval, automata vérnyomásmérővel szolgálja a családorvosi munkát.

Néhány évtizede még sebvarrást végzett, hallójárat-gyulladást kezelt, és összesen 250 fogat húzott ki dr. Orbán Gergely. Hála az egészségügyi szemlélet formálódásának, egyre inkább azt tapasztalja a családorvos, hogy még olyan apróságokkal is a szakrendelőt keresik fel a betegek, amelyeket nyugodtan kezelhetnének a rendelőben.

Mára Kistelekiszőlő a megyeszékhely egyik dinamikusan fejlődő körzete lett. Északkeleten a vasút, délen Butykatelep és Lászlótanya határolja, nyugaton a Debreceni út, északon a Lujza és a Tünde utca. A praxisban 2177 beteg várja a közvetlen segítséget Orbán doktortól. A tizenötezres lélekszámú városnegyedben a vidékről beköltözők hozzá adják le a taj-kártyájukat. A város más részein itt építkezők általában visszajárnak a megszokott orvosukhoz.

A családorvosi praxis optimális működtetése anyagi szempontból már ráfizetéses ilyen beteglétszám esetén. Mintegy félezer beteget lényegében ingyen lát el. Ezt még a kisebbik bajnak látja az orvos, sokkal rosszabb az, hogy igen megnövekedett az adminisztráció. A látlelettől a közlekedési támogatásig, a mozgáskorlátozottak igazolásától a közgyógyellátás igazolásáig számtalan űrlapot kell kitöltenie.

A napi betegforgalom általában ötven orvos-beteg találkozást jelent, de előző nap 79-en keresték fel. Gyors fejszámolás és kiderül: mindössze néhány perc jut egy páciensre. Ráadásul újabb időelvonásnak tűnik, hogy ellátási kódszámot is tartalmazó beutalót kell kérni jó néhány szakrendelésre. Arra pedig gondolni sem mer, hogy az egészségügyben most megkezdett reform hogyan csapódik le a családorvosi rendelőben. Hogy működik majd a több-biztosítós rendszer?

Az orvosi hivatásban eddig eltöltött 35 év meggyőzte Orbán doktor urat, hogy a beteggel kialakított személyes jó kapcsolat fontos eleme a gyógyulásnak. Igaz, ma már jártasabbak az emberek az egészségügyi kérdésekben, de korántsem egészségesebbek, mint az elvárható lenne. Az orvosok szakmai és emberi összetartásáról szólva: mára elkopott az a véd- és dacszövetségnek is beillő kapcsolati háló, amely az orvostársadalom tagjait egyesítette.

Az orvosi hivatás újdonságairól a szakmai továbbképzéseken és a szakirodalomból tájékozódik Orbán doktor. Az aktivitása megőrzéséért rendszeresen sportol, teniszezik, vadászik, járja a természetet. Kitüntetést a huszonegyszeres véradásért kapott, de valójában az adja számára a megelégedettséget, a boldogságot, hogy a becsületesség és a másokon való segítés lehet mindennapjainak alapértéke.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése