Dr. Szilágyi Zsigmond

Családorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-128_dr_szilagyi_zsigmond.jpgEgy kosár fogat kihúzott már életében dr. Szilágyi Zsigmond, a nyíregyházi „piros házban” dolgozó családorvos. Régóta nem kényszerül erre, hisz a kórház egy kőhajtásnyira van szakképzett orvosokkal, diagnosztikai háttérrel. Beszélgetésünk alatt megelevenedik a tanyavilág, hallom a szánkó csilingelését, amint suhan a havon, hogy a vajúdó nőhöz vigye az orvost. Szilágyi doktor a fákat, a patakokat, a dűlőket, a szántásokat úgy ismerte, mint a tenyerét.

A hajdúböszörményi születésű orvos az agyagos talajú Hajdúban az orvosi táskája mellé a gumicsizmát is odatette, hogy a féllábszárig érő sárban elgyalogoljon a beteg lakásához. Tréfásan mondja, azért jött át Szabolcsba, mert itt a homok elnyeli a vizet. Nyíregyháza külterületein, Nyírjesen, Nagyszálláson, Kőlaposon, Világostanyán már biciklin, motoron, később autón jutott el a betegeihez.

Kovács Róza édesanya és Szilágyi Zsigmond földműves első szülött fiaként látta meg a napvilágot 1936. november 14-én. László öccse főosztályvezető Budapesten, Mária iskolatitkár, Antal ÁFÉSZ-vezető Hajdúböszörményben. Neje, Császár Terézia, aki néhány évig a Kereszténydemokrata Párt színeiben még országgyűlési képviselő is volt a Parlamentben a rendszerváltozás után. Házasságukból egy fiú született, Szabolcs, ő a tanári pályát választotta.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1961-ben vette át a diplomáját, és szűkebb szülőföldjén, a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsegén lett körzeti orvos. Mostoha körülmények közt kellett a legszínvonalasabb ellátást nyújtani, hisz a 60-as években még a kórházakban folytatott gyógyító tevékenység időnként alig haladta meg a körzetben elérhetőt. A sebvarrástól a foghúzásig, a szüléstől a védőoltásokig számos feladatot oldott meg.

1964-től 1969-ig Balsán vállalt körzeti orvosi ellátást. 1969 és 74 között a Nyíregyházát övező tanyavilágban gyógyította a betegeket, akiknek jó része még a megyeszékhelyre sem tudott volna eljönni. Nekik az orvostudomány dr. Szilágyi Zsigmond személyében jelent meg.

Lehet, hogy egy kicsit belefáradt az éjjel-nappal folytatott szolgálatba, ezért gondolt egy nagyot, és a társadalombiztosító felülvizsgáló főorvosa lett. Járta az egész megyét az ellenőrzések során. Az áttekintésre, az irányításra lehetősége nyílt, viszont szűkült a mozgástere, és elszakadt a közvetlen gyógyító munkától. Visszatért a körzeti orvosi munkakörbe, Nyíregyházán a Sóstói úti rendelőben folytatta, amit 1974-ben abbahagyott.

1984-től, 22 éve pedig az akkor épült, és a nyíregyháziak által piros házra keresztelt városközponti rendelőben dolgozik. 1450 beteget, 60 százalékban időseket lát el. Mióta megszűnt a körzeti ellátási rendszer, és minden lakos választhat magának családorvost, még Nyíregyházán kívülről, Nyírtelekről, Nyírpazonyból, Apagyról is adtak le nála tb-kártyát. De gyógyított már budapesti, győri, de még kanadai illetőségű beteget is. Sokat változott a körzeti orvos szerepe az elmúlt évtizedekben. Míg a múlt század második felében, az 1960–70-es években szinte egyértelműen csak rá számíthattak a betegek, mára az intézményes gyógyításé a főszerep. A családorvos már nem kényszerül foghúzásra, sebvarrásra, hisz képzett szakembergárda látja el a beteget a kórházban. Belgyógyászatilag viszont a körzetben sok mindent megtehet, hisz az EKG-tól az alapészlelésekig gyakorta kész a diagnózis. Ezt az önállóságot, szerteágazó szakmai munkát és az ezzel járó felelősséget szerette mindig is Szilágyi doktor.

Csak az bántja, hogy a hozzá fordulók nem érzik át a megelőzés fontosságát. Hiába fogadják meg a tanácsát, amikor már megtörtént a baj, ha a legfontosabbat, az egészségük megőrzését nem tartják saját gondjuknak is. Könnyen átruházzák a felelősséget az orvosra, megoldást a gyógyszertől várnak, de az egyén hozzáállása a saját életéhez, sorsának alakításához, egészségének megteremtéséhez már nem szerepel mindenki programjában. Pedig a testi, lelki, szociális jó közérzet jelenti az egészséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO megfogalmazásában is. Szilágyi doktor úr azt tapasztalja, az akut betegségeknél megijednek, akkor változtatnak is az életmódjukon. De miért nem teszik ezt akkor, amikor még csak lappanganak a tünetek? – teszi fel a költői kérdést. Bizonyára nem véletlen, hogy a körzetében a betegek 80 százaléka magas vérnyomás, cukorbaj, mozgásszervi megbetegedés miatt jár gondozásra.

Dr. Szilágyi Zsigmond igyekezett mindig az orvostudomány fejlődésével lépést tartani. Rendszeresen eljárt a továbbképzésekre, az eseteket is bemutató előadásokra. Szabad idejében hódol kedvenc hobbijának, a technikai eszközök megjavításának. Szerelt már motort, videót, csengőt, riasztót, emellett szívesen olvas és kertészkedik. A fizikai elfoglaltság, a virágok, a természet közelsége pihenteti, és energiával tölti fel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése