Dr. Valent Mihály

Aranydiplomás orvos,

Nyíregyháza

szszb_22-148_dr_valent_mihaly.jpgMegkapott mindent a betegektől, ami a lelkiismerete szerint a legfontosabb: tiszteletet, megbecsülést, szeretetet. S most, a 79. születésnapján maliciózusan jegyzi meg dr. Valent Mihály aranydiplomás orvos, hogy az egykori betegei fogadják a köszönését.

A kora őszi délután, egy polgári eleganciával berendezett, békés otthonban rendhagyó történelem órának vagyunk részesei dr. Valent Mihály körzeti orvossal. A neve nyíregyháziak generációi előtt márkanév: az édesapja már 1920-ban az akkori Erzsébet Kórházban kezdte gyógyító tevékenységét. Szekérrel járta a bokortanyákat, és kezelte a tanyavilágban élő, zömében szegény embereket. Az 1891-es születésű, dinasztiaalapító orvos hat évtizeden át gyógyított. Fia, látva az apa elhivatottságát, a családi tradíciót folytatta. Édesanyja, Varga Jolán tanítónő csupán két éven át oktatott a leány polgáriban, mert férje mellett – aki két végén égette a gyertyát – a családi tűzhely melegét neki kellett őriznie. Az ifjabb Valent doktor feleséget is a szakmából választott, Hegedüs Edit orvosasszisztens személyében. Házasságukból két gyermek született, Mihály orvos, jelenleg a mátészalkai kórház sürgősségi osztályát vezeti. Neje, Salzmann Tünde fogorvos. Zita lányuk joghallgató, Márk nevű fiuk a nyíregyházi Kossuth-gimnázium diákja.

A Valent család fiatalabb gyermeke Zsuzsanna, a nyíregyházi városi bíróságon polgári ügyekre szakosodott bíró. Férje, Karászi Péter vállalkozó. Gyermekeik, Gergely a Jókay iskola tanulója, Péter a Bem iskolába jár. Párját ritkítja a tény, hogy a XX. században három orvos viselte Nyíregyházán a Valent családnevet, és nagyapa, apa, fia alkotja a dinasztiát. A legidősebb véleményét már nem ismerhetjük, az apa és a fia viszont nagyon büszke arra, hogy a városban meghonosítottak egy újfajta szemléletet. A szamárlétra soha sem érdekelt – összegezte véleményét Valent Mihály. Sokkal inkább a betegek ragaszkodása és nem a hivatali hatóság elismerése ösztönözte még több munkára.

Amikor 1952-ben átvette diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, beosztották a kórház szülészeti, sebészeti, belgyógyászati, gyermekgyógyászati osztályára. Kevés volt az orvos és sok a beteg. Valent doktor úr viszont örült a szakmai gyakorlatnak. Feleségével a körzeti orvosi rendelőben végeztek hascsapolást, varrtak össze kisebb sebeket, fogat húztak, de még 10-12 szülésnél is világra segítette az újszülöttet. Elküldték helyettesíteni Nyírbátorba és Nyírderzsre is. A kórházi háttér nyugalmat és biztonságot kínált a körzeti orvosnak.

Érdekes, hogy már 1952-ben a 92 végzős orvostanhallgató közül csupán ketten választották a körzeti orvosi rendelést. Nyíregyházán, a nagyapja államosított házában, a Rákóczi utca 17. alatt kezdte, és 20 éven át folytatta a praxist dr. Valent Mihály. Ezután pár házzal arrébb, a Rákóczi utca 21. alatt, majd öt évig a Búza utcai rendelőben fogadta a betegeit. Nyugdíjazása, 1994 után – a kor kihívásának engedve – vállalkozóként még tíz évig gyógyította a hozzá fordulók újabb generációit.

Akár az édesapja, az ifjabb Valent doktor is alaposan kivette a részét a munkából. Az 50–60-as években Nyíregyházán mintegy 60 ezren éltek, és 14 körzeti orvos közt osztották el a lakosságot. Egymást helyettesítették, és nem ritkán két–három körzetet kellett vinni a délelőtti és a délutáni rendelésen. Nem volt ritka, hogy napjában 180 beteget vizsgált meg és látott el. Az egyre embertelenebb hajszában a Dunántúlra menekült, és két-három évig kisfalvak lakosait gyógyította. De a szíve hazahúzta, az esze a gyermekek városi taníttatásával magyarázta a hazajövetelt. Neki a gyökerei mélyen e földbe ágyazódtak, és dacára a temérdek munkának, csak a saját hazájában kívánt praktizálni. Lassan megszerveződött a városi ügyelet, ahová kerékpárral járt. De már nem kellett éjjel-nappal rendelkezésre állnia.

Valent doktor úr még nem a kötelező pontszerzés, hanem szakmai tudása csiszolásáért látogatta a kórházban a továbbképzéseket. Az itt hallottakat igyekezett azonnal alkalmazni. Látta, az emberek egyre nyitottabbak a modern orvoslás iránt. A védőoltás, az orvos tanácsa szent dolognak számított. Volt olyan betege, aki arra hivatkozott: 30 évvel ezelőtt felírt neki egy kiváló gyógyszert, s most is azt szeretné. Kiváló Orvos címmel ismerték el átlagon felüli teljesítményét. A nyugdíjas orvos ma is aktívan tölti napjait, kertészkedik, fát vág, olvas, hódol kedves hobbijának, az éremgyűjtésnek. Évek óta a Városvédő Egyesület tagja. Büszke még arra, hogy 1956-ban a rendelőintézet és a körzetek háromtagú munkástanácsába közfelkiáltással megválasztották. Egykori barátaival gyakran látogatja a Hatzel téri régiségpiacot és kutat értékek után. Dr. Valent Mihályt csak a valódi értékek érdeklik.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése