Dr. Esze István

Háziorvos,

Nyíregyháza

szszb 22 tk Esze István dr. és neje.jpgMinden bizonnyal nem a véletlen műve az, hogy e történelmi név viselőjével 2006 forró őszt ígérő szeptemberében beszélgettünk. A magyar történelemben dicső szerepet vállaló rokon jobban járt kitartásával és hűségével, mint a néhány évszázaddal későbbi utód. Akkor, II. Rákóczi Ferenc méltó módon becsülte meg a hazáért s annak boldogulásáért hozott áldozatot.

Dr. Esze István négy évtizedes gyógyító munkája ellenében a „Tiszahát” hadgyakorlat eredményes „levezényléséért” kapott miniszteri „Kiváló Munkáért” kitüntetést tudja felmutatni. Korunk kedvenc, angolszász eredetű, „Kinek a hibája?” elnevezésű játékával az ő esetében fölösleges foglalkoznunk. Attól dr. Esze István sokkal szerényebb és megértőbb sorsának efféle alakulását illetően. A tarpai születésű orvos Arany János-i bölcsességgel gondol vissza szerető édesanyjára, Bernáth Margitra, a varrónőre, valamint édesapjára, Esze Elemérre, az egykori ÁFÉSZ-dolgozóra. Felesége, dr. Esze Istvánné, született Gyuricza Izabella a családi gyógyító bt. tagja. Harmincéves boldog házasságuk titka a megértésben, a türelemben, az egymásra figyelésben rejlik. Az ismert nevet továbbviszi dr. Esze Tamás, a 42 éves szülész-nőgyógyász és genetikus szakorvos, valamint testvére, a 38 éves Esze István, aki a magyarországi Renault márkaképviselet egyik értékesítési szakembere. Ugyanezen gondolatok jegyében mindenképpen meg kell említenünk az unokákat is, akik – szám szerint hatan – az eddigiek szerint bearanyozzák a nagyszülők mindennapjait. A sort a 19 éves Reginával kezdjük, aki a Debreceni Egyetem orvostan hallgatója. A sorban őt – Gina Mercedes és Dávid – követik, akik mindketten 15 évesek és középiskolások. Sheila a maga 11 évével híd a nagyok és kicsik között, hisz’ az ő „kistesói”: Rita és Benjámin, még alig érték el az óvodáskort.

Idén az évfordulók embere – Esze doktor úr – büszkén említi azt, miszerint 2006. szeptember kilencedikén, azaz napra pontosan 47 éve vették fel a DOTE hallgatói közé. Stílusosan ügyelettel ünnepel. Így három év múlva, Nyíregyházán, a Kossuth Lajos Gimnáziumban tartandó ötvenedik érettségi találkozójukra készülhet. Első munkahelye a Kisvárdai Városi Kórház belgyógyászati osztályán volt. A reá rótt feladatok mellett rendszeresen helyettesített a környező települések rendelőiben. Így az arca és a neve nem ismeretlen sem Tuzséron, sem Komorón, sem Szabolcsveresmarton, sem Fényeslitkén, sem Dögén. Ez utóbbi helyen csodálatos és eredményes éveket töltött el gyógyítással.

Sikeresen vezetett le több mint hatszáz szülést, elvégzett több ezer foghúzást, s a számát sem tudja a kapcsolódó kezeléseknek. A Kettessy professzortól tanultak szerint szürkehályog-műtéteket is megoldott. S tette a dolgát az akkor még kötelező sorozásokon is. Mindmáig joggal lehet büszke arra, hogy dögei munkálkodásának ideje alatt nem volt gyermekhalál a faluban. Mindezek mellett működtetette a kézi gyógyszerárat is. Húszévi nyíregyházi körzeti orvosi tevékenykedést követően, feleségével közösen alakította meg a „Dr. Esze és Társa” Bt.-t 1996-ban. Jelenleg három háziorvosi körzetben is találkozhatunk vele, hiszen a közeli praxisok egymást helyettesítik. Így – az előre megbeszéltek szerint – minden különösebb gond nélkül veszi át dr. Horváth Róbert és dr. Weisz Katalin betegeinek ellátását.

Munkássága kezdetére visszatekintve mondja el, hogy akkor kevesebb volt a beteg, azaz egészségesebben éltek az emberek. Mindenkinek volt munkája, aki dolgozni akart, s a családok anyagi létbiztonságot tudhattak a magukénak. Akkoriban a gyerekek tüszős mandulagyulladása, a hörghurut, a hasmenés, a különféle fogproblémák, valamint az otthoni szülés dominált. Meglátása szerint korunkban sokkal több az ellátásra szoruló ember. Az arányokat tekintve növekedett a munkahelyüket, és azzal együtt a megélhetésüket elvesztők száma. Mindezekből számos pszichés eredetű betegség következik. A gyógyszerek árának folytonos ingadozása nem igazán segít a gondokon…

Az időközben letett szakvizsgáinak birtokában Nyíregyháza szinte valamennyi nagy ipari létesítményében dolgozott 20–25 éven át mint üzemorvos. A történelmi hűség kedvéért meg kell említeni a TITÁSZ-t, az Erőművet, a Húsipart s a közel negyedszázadon át végzett sorozó orvosi munkáját is. Szakmai hitvallása szerint a gyorsan, körültekintően, ugyanakkor eredményesen végzett gyógyító munkát tartja igazán hatásosnak. Ezzel párhuzamosan fontosnak véli az orvosok és segítők folyamatos, megelőző és felvilágosító tevékenységét. Ezt mi sem igazolja jobban, mint az, hogy az ízlésesen berendezett háziorvosi rendelő valamennyi falán vagy önállóan elhelyezett tablókon számtalan tájékoztató nyomtatványt talál mindenki, akinek szüksége van rá. Dr. Esze István háziorvos megszállottan szeret gyógyítani. „Ez a mániám. Ami időm még marad, az az unokáimé” – mondja…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló