Dr. Tomasovszki Tamás

Családorvos, adjunktus,

Nyíregyháza

szszb_22-142_dr_tomasovszki_tamas.jpgVezette már a megyei kórház I-es Belgyógyászati Osztályának nefrológiai intenzív részlegét, most viszont egy teljesen más feladatkört lát el háziorvosként a négy szakvizsgás dr. Tomasovszki Tamás. Mielőtt bárki összehasonlítaná a különböző kvalitásokat igénylő szakágakat, érdemes néhány epizódot felidézni a rendszerváltás évében, 1989-ben diplomázott családorvos életéből. Vezető beosztású szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1965. február 1-jén Nyíregyházán. Édesanyja, lánykori nevén Zomborszki Ilona (68) az egykori Húsipari Vállalatnál a számviteli osztályt vezette. Édesapja, Tomasovszki Mihály (71) a megyei tanács munkaügyi osztályának csoportvezetőjeként vonult nyugdíjba. Testvére, Ágnes gyógyszerész lett. Felesége, dr. Nagy Ágota reumatológus szakorvos. Három gyermeket nevelnek, Tímea (17) a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja, Réka (13) a 2-es Gyakorlóba, míg Balázs (9) az 1-es Gyakorlóba jár. Otthonról a fáradhatatlanul végzett munka szeretetét, a teljesítmény elismerését és mindenekelőtt a család, a gyermekek szeretetét hozta útravalóul. Most egy európai és világszínvonalon felépített, ízléses és jól felszerelt rendelőkomplexumnak is beillő házban beszélgetünk. Jut itt hely az orvosnak, ha szusszanásnyi pihenőre vágyik, külön szobában dolgozhat az asszisztens, párnázott székeken, derűs nyugalmat árasztó, narancsszínű váróban foglalnak helyet az érkezők. A mozgáskorlátozottaknak akadálymentesítették a bejutást az épületbe, külön mosdó áll a rendelkezésükre. Felesége reumatológiai magánrendelésére is első osztályú körülmények közt kerülhet sor.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen átvett diploma után Tomasovszki doktor hazajött Nyíregyházára, és a megyei kórházban jó nevű szakember, dr. Szegedi János mellett kezdte hivatása gyakorlását az I-es Belgyógyászaton. Tizenegy felejthetetlen évet töltött az osztályon, és nemcsak a belgyógyászati, valamint a nefrológiai szakvizsga jelentette számára a sikerélményt, hanem a ranglétrán is egyre feljebb lépett. Adjunktusnak nevezték ki, rábízták az egyik legnagyobb körültekintést és gyorsaságot igénylő részleg, a nefrológiai intenzív irányítását. Köztudott, a vesebetegek állapota akár egyik percről a másikra kritikussá válhat.

Dr. Tomasovszki Tamás megbízható, precíz, ám igen következetes orvos hírében állt.

Szinte teljesen átalakult az élete 2001. január elsejétől, amikor háziorvosként folytatta a gyógyítást. Szülővárosa központjában, az Árpád, az Arany János, a Szarvas, a Kiss Ernő és a Mikszáth Kálmán utcák határolják körzetét, melyben 2100 helybeli választotta őt orvosának. A 65 év felettiek száma eléri a 800-at. Így az átlagosnál nagyobb hangsúlyt kap a gondozás, hisz a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegségben szenvedők legalább havonta egy alkalommal felkeresik Tomasovszki doktor urat. Az életvezetési tanácsok és a gyógyszerfelírás mellett a helyben lévő kislaborban vér- és vizeletvizsgálatokat is elvégezhet, az EKG pedig természetes. A napi négyórás rendelési időt alaposan megtoldja a fekvő betegek meglátogatása, hisz életkoruk és egészségi állapotuk miatt jó páran már nem tudják személyesen felkeresni a rendelőt.

A következetességet magával hozta a kórházból. Igyekszik rábírni betegeit a saját egészségük iránt érzett felelősség felismerésére. Ne csak az orvostól várjanak csodapirulát, hanem az egészségért mindennap, mindenkinek tennie kell valamit! Például a magasabb koleszterinszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség nem fáj, így gyakran csak a tünetek jelentkezése után fordulnak orvoshoz. Pedig ha időben szűrnék és kezelnék a pácienseket, a legtöbbjük minőségben is aktív, boldog életszakasszal folytathatná a korábban megszokott ritmust. Mi több, a megrendítő erejű jelzések, például egy infarktus, egy trombózis után rögtön le tudnak szokni a dohányzásról, találnak időt a rendszeres testmozgásra a betegek. Ugyanakkor létezik egy olyan csoport is, amelynek tagjai nemcsak megfogadják a tanácsait, hanem a rendelőintézetben, szakorvos által felírt gyógyszer szedéséről, annak fontosságáról is kikérik véleményét. Kialakult egy olyan bizalmi viszony a betegeivel, hogy már ők is megbecsülik orvosuk pihenőidejét, és sürgős esetben, éjszaka a központi ügyeletet hívják, és nem őt ébresztik fel álmából.

Bizonyára a reklámoknak és a tömegtájékoztatásnak is szerepe van abban, hogy markánsan megjelent a betegségektől való félelem, különösen a rákkal szemben.

Tomasovszki doktor nem győzi hangsúlyozni, hogy legfeljebb a hajlam öröklődik, döntően az illetőt érő környezeti hatások, és a testi, lelki egyensúly idéz elő nem kívánt kórt. Jó példát mutat az egészség megőrzésére, rendszeresen fut, kerékpározik családjával. Szívvel-lélekkel él hivatásának, és régóta örül, hogy nem építészmérnök lett, ahogy diákként elképzelte.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése