Dr. Tarr Magdolna

Családorvos,

Nyíregyháza-Sóstófürdő

szszb_22-140_dr_tarr_magdolna.jpgMegelevenedik a közelmúlt történelme, és annak következményeként az embereknek az egészségükhöz, mi több, a természet rendjéhez való viszonya, amíg dr. Tarr Magdolnával, Sóstófürdő családorvosával beszélgetünk. A doktornő körül pezseg a levegő, kisugárzása, temperamentuma magával ragadó. Logikusan fejti ki tapasztalatait, amelyek megérnének néhány szociológiai vizsgálatot.

A manapság Szlovákiához tartozó Surányban született 1953. október 5-én Lovas Emma (72) és néhai Tarr Boldizsár agronómus lányaként. Büszke az apa nevét tovább vivő öccsére, aki 300 tanulót oktató, magyar anyanyelvű iskolát igazgat Kéménden. Férjét a Debreceni Orvostudományi Egyetemen ismerte meg dr. Gál János személyében, aki a megyei kórházban szülész-nőgyógyász főorvos. Házasságukból két gyermek született, Annamária jogász Budapesten, János Tamás másodéves közgazdászhallgató. Egy évet tanult az Egyesült Államokban, és akkor erősödött meggyőződéssé a hite, neki nem az orvosi pályán kell boldogulnia. A szülők egyiküket sem terelgették saját hivatásuk felé, látták a felnövekvő gyermekek, mennyi áldozatvállalással, a családra fordítható idő elmaradásával jár a szakma hivatásként történő gyakorlása.

A DOTE-n 1979-ben vette át oklevelét, és még az avatás napján, szeptember 15-én összeházasodott a fiatal pár. A doktornő nevetve mondja: aznap két esküt is tett, délelőtt a hippokratészit, délután a házasságit. Mivel Nyíregyházán szolgálati lakást és állást kaptak, így idejöttek. Azóta sem bánták meg. Dr. Tarr Magdolna szenvedélyesen beszél a családorvoslás valódi értelméről. Generációk tagjainak életét kísérheti végig, az egykori fiatal szülők ma a gyermekeik tb-kártyáját adják le neki.

Az eltelt jó három évtized alatt új fogalmak léptek be mindennapjainkba. Sajnos, a korábban ismeretlen stressz egyre több bajt okoz. Régen egészségkímélőbb életmódot folytattak az emberek. Ledolgozták napjaikat, megelégedtek azzal, ami van, nem nyújtózkodtak luxus dolgok iránt. Az idősebbek belenyugodtak a természet rendjébe, megbékéltek az elmúlás gondolatával. Orvoshoz akkor fordultak, amikor valóban megbetegedtek. Ma viszont gyorsan szeretné a magyar ember behozni azt az anyagi lemaradást, amit a fejlettebb nyugati országokban látnak. Kitárult a világ, az utazások alkalmával a turisták látják, milyen körülmények közt is lehet élni. Irigylik más népek nyugalmát, és hajtanak ész nélkül azért, hogy mindazokat a javakat saját maguk és gyermekeik számára is megszerezzék.

A túlhajszolt szervezet azonban egy idő után fellázad, és képtelen megbirkózni a környezet ártalmaival. Allergiával védekezik, a szív és az érrendszer nem bírja a terhelést, a daganatos betegségek soha nem látott erővel támadnak. Szedik áldozataikat a civilizációs betegségek, a cukorbaj, a túlsúly, az infarktus. Az élet elviselhetővé tételéhez, a stressz oldásához legális kábítószerekhez, mint például a dohányzáshoz, alkoholhoz, mértéktelen kávézáshoz fordulnak az emberek. Soha nem látott mennyiségű gyógyszert fogyasztanak. Egy nemzetközi felmérés szerint vezetjük a gyógyszerfogyasztási listát, nem is akármilyen egy személyre jutó pirula-kilókkal. A doktornő tapasztalata szerint ha fáj valami, azonnal bekapunk rá valamit, és nem a bajt próbáljuk megkeresni, csupán a szervezet vészjelzését, a fájdalmat elnyomni. Ne is tudjunk róla, mi zajlik bennünk… Sajnos, az egyéni felelősség a saját egészségéért még nem olyan magas szintű, mint az elvárható lenne. Amikor az egészséget mint értéket fogalmazzák meg az emberek, már előrébb jutottunk. Addig marad a szemlélet, mely szerint az orvos mindenható, akármi is történik, ad rá valamit.

Ha fellapozzuk az egészségügyi közelmúlt néhány évtizedének lapjait, jól emlékszünk a szűrések propagálására. Annyira jól sikerült, hogy a kiszűrt betegeket a szakrendelők és a kórház kapacitása szinte nem tudta olyan ütemben ellátni, kezelni, mint azt a beutaltak elvárták volna.

Tarr doktornő nemcsak a saját körzetéért érez felelősséget. Kollégái megválasztották a Magyar Orvosi Kamara vezetőségébe, éveken át töltött be megyei és nyíregyházi városi tisztséget. Többször őt delegálták az országos rendezvényekre mint küldöttet. Jelenleg a MOK nyíregyházi városi alelnöke, az érdekvédelmi bizottságnak pedig ő az elnöke.

A Debreceni Egyetem családorvosi tanszékének a mentora, oktató orvosa. A szakma és az orvostársadalom érdekében kifejtett munkája mellett azon fáradozik, hogy az emberek tudatosabban éljék az életüket. Ha majd agyban, lélekben és szemléletben is végbemegy a rendszerváltás, akkor nem jelentkeznek idejekorán a civilizációs betegségek.

Szabad idejében családjával síelni, kirándulni jár. Színes egyéniség, elkötelezett orvos, szellemesen társalgó ember dr. Tarr Magdolna.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése