Dr. Herbály Zsuzsanna

Gyermekorvos,

Nyíregyháza

szszb_22_tk_herbaly_zsuzsanna_dr_es_ferje.jpgVajon mi késztette arra, az ország gazdagabb feléről származó fiatal orvosnőt, hogy 1974-ben, pályakezdőként, a keleti végeken vállaljon munkát? Az eltelt bő három évtized alatt az észak-alföldi megye általános gazdasági fejlettsége, az egészségügyi ellátás színvonala nem tudta utolérni az országosat. A helyzeten változtatni akarók közé tartozik a mai napig megyénkben praktizáló gyermekorvos, dr. Herbály Zsuzsanna. A Szombathelyen, 1949. május 26-án anyakönyvezett kisleány szülei: Rilyák Ibolya könyvelő és Herbály Lajos tervezőiroda-vezető álmukban sem gondolhattak arra, hogy első gyermekük tőlük távol éli majd le az életét. A három húg: Anna, a bankár, Vali, a mérnök, és Ági, a hegedűművész is meglepetéssel vette tudomásul nővére döntését. A doktornő férje a megyeszerte ismert aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, dr. Barta Zoltán lett, aki a Jósa András Megyei Kórház AITO osztályán dolgozik. Házasságuk gyümölcse leányuk, Ágnes, aki jogász. Férjével, Füvesi Attila bankárral közösen nevelik a család két szeme fényét: a négyéves Esztert és kétéves öccsét, Balázst.

Dr. Herbály Zsuzsanna 1974-ben kapta meg orvosi diplomáját a Debreceni Egyetemen, akkori nevén a DOTE-n.

Első munkahelye az ország legkeletibb kisvárosában, Sátoraljaújhelyen volt a városi kórházban. Tízévi zempléni rutinszerzést követően került Nyíregyházára, a kertvárosi körzetbe, ahol ma már két gyermekorvosi praxis működik.

1989-ben szerezte meg második szakvizsgáját az akupunktúrás gyógyítás területén, 1992-ben iskolaorvosi és ifjúsági orvostanból szakvizsgázott. A természetgyógyászati felfogás és tudás birtokában már egy kicsit más szemmel nézi betegeit. Erre szüksége is van, mert a hozzáforduló szülők a szükségesnél kevesebb figyelmet fordítottak csemetéik egészségi állapotára. A doktornő a kezdetektől szomorúan tapasztalja, hogy a naprakész gyereknevelési minták szinte hiányoznak az embereknél. Megállapította, hogy évről évre nő az allergiás megbetegedések száma az egyre több allergénre érzékennyé váló gyerekek között, ami sajnos, mára világjelenséggé vált.

Praxisában 950 gyerekkel foglalkozik, látogatja az újszülötteket, olykor-olykor ő is foglalkozik a család szociális gondjaival. Tapasztalatai szerint kialakultak a beteg-dinasztiák a körzetében. Pontosan vezetett nyilvántartásaiból kiderül az, hogy melyik famíliában ki volt az első betege, de sajnos az is, hogy várhatóan ki lesz a következő.

Úgy érzi, hogy a hozzáforduló szülők hallgatnak rá, megfogadják ajánlásait és tanácsait, még sokszor olyan esetekben is, amikor a nagyi az adott betegségről eltérő tapasztalatot őriz. Természetgyógyászi ismereteit szívesen fogadják, minden bizonnyal azért, mert az közelebb álló az itt élők életszemléletéhez. „Nem panaszkodó típusúak az emberek” – mondja a doktornő. Annak viszont nagyon örülnek, ha az orvosi és a természetgyógyászati szemlélet ötvözéséből gyorsabb, eredményesebb és kevesebb megpróbáltatással jár a gyógyulás. Herbály doktornő szívesen megmutatja az anyukáknak – a rendelőbe általában ők hozzák a kicsiket –, milyen reflexpontokat simogassanak a talpon, milyen teát vagy gyógyteát főzzenek kiegészítésként.

A kis betegek hálásak, mert a gyorsabb gyógyulás ráadásul kevesebb kellemetlenséget tartogat a számukra. A leggyakrabban a felsőlégúti panaszok miatt jönnek a vadonatúj rendelőbe, de az emésztési és az életmódbeli tanácsok esetén is nagyon eredményes az orvosi és a természetgyógyászati terápia összehangolása. Nem véletlenül szorgalmazza a sportolást, különösen az úszást az orvosnő, mert bármennyire is hihetetlen, már óvodásoknál és alsósoknál is kimutatható a gerinc egyenetlen terheléséből származó, várható gerincferdülés, vagy más mozgásszervi betegség. Az egészséges életmód mint szemlélet és mint érték tudatosításában komoly szerepet töltenek be megbecsült munkatársai, a két védőnő és az asszisztens.

Bármennyire is tudják, mit hogyan lehetne, ha nem jut pénz minden fontos berendezésre, műszerre, programra. Pályázatok tucatját írják, és gyakran nyernek valamennyit. Néhány orvos kollégájával létrehozták a Lurkókerti Betéti Társaságot, és amit lehet, vállalkozói keretek közt oldanak meg. Egy a lényeg, a hozzájuk fordulók generációi – mert a Kertvárosban élők szülei, nagyszülei is általában itt laknak  – minél gyorsabban jussanak a kor színvonalán elérhető orvosi ellátáshoz.

Munkájáért korábban Egészségügyi Miniszteri Dicséretet kapott. A legnagyobb elismerés az, ha rendben mennek a dolgok, zökkenőmentesen végezheti megelőző, gyógyító tevékenységét az orvos és a szakszemélyzet. A városrész programjaiban egészségügyi, életmódról szóló előadásokat tart a doktornő. Szabad idejében gyakran túrázik, a természet pihenteti, megnyugtatja.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése