Hajnal Tiborné

Gyógyszerész,

Nyírpazony

szszb_16-132_hajnal_tiborne.jpgNyírpazonyban ma már mindenki ismeri és szereti a gyógyszertárat és az azt vezető gyógyszerésznőt, Hajnal Tiborné Marikát.

Marika, leánykori nevén Kremper Mária, 1941. augusztus 12-én született Pócspetri községben Rinyu Julianna háztartásbeli és Kremper Ignác földműves gyermekeként. Leánytestvére, Julianna, gyermekorvosként dolgozik Esztergomban, három gyermeket nevelt fel. Férje, Hajnal Tibor, nyugdíjas gépészmérnök. Két gyermekük közül Judit orvosként dolgozik. Három gyermeket nevel férjével, dr. Farkas Csabával, aki szintén orvos. Tibor, a fiatalabbik gyermek, gyógyszerész lett, mint az édesanyja és a családi gyógyszertárban dolgozik. Már ő is családot alapított. Felesége, Harangozó Hedvig, holland–német szakos tanárnő.

Hajnal Tiborné ezerkilencszázötvenkilencben érettségizett Nyíregyháza egyik legismertebb gimnáziumában, a Kölcseyben. Bár a szülei más pályát szántak neki, még abban az évben felvételt nyert a szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész Karára. Itt szerezte meg diplomáját ezerkilencszázhatvannégyben.

Első munkahelye a megye legnagyobb gyógyszertára volt, amely az ügyeleti feladatokat is egyedüliként látta el Nyíregyházán. Szakmailag és fizikailag is nagy kihívás volt ott helytállni éveken át. Ma már nosztalgiával emlékszik az ott megforduló, olykor végtelennek tűnő betegáradatra, több napos ügyeletek sokaságára. A szavaival élve „éjjel-nappalos” munka kiválogatta a pályára alkalmasakat, illetve az arra nem valókat. A testet-lelket próbára tevő munkahelyét 1989-ben cserélte fel az akkor alakuló megyei társadalombiztosítási igazgatóság gyógyszerellátási osztályával. Az ott töltött két év arra volt jó, hogy meggyőzze, neki gyógyítani kell. Ezt a típusú munkát két év után felcserélte a klasszikus gyógyszerészi hivatással.

Ekkor alapította Nyírpazonyban a gyógyszertárát, amely a korábban orvosi szolgálati lakásként működő helyiségekből lett átalakítva. Ezáltal állt elő az a szerencsés helyzet, hogy az orvosi rendelők és a gyógyszertár közös épületben működnek, szolgálva ezzel az orvos-gyógyszerész munkakapcsolat minél tökéletesebb megvalósulását. Ez a munkakapcsolat dr. Borbély Lászlóval családi barátsággá nőtte ki magát a megismerkedést követő hosszú évek során.

Ez az emberi viszony az, amit a falu lakói méltán várnak el azoktól, akikhez fordulniuk kell, olykor akár a legbensőbb titkaikkal is. A mindkettőjükre jellemző lelkiismeretesség, pontosság mindenki által méltán elismert és tisztelt tulajdonságuk. Elég csak annyit mondani, hogy a „városból”, azaz Nyíregyházáról a régi betegek kijárnak Marikáékhoz csak azért, hogy kicsit kibeszélgessék magukat, megoszthassák velük gondjaikat, örömüket és bánatukat.

A magas szintű szakmai munkát kiegészíti és megalapozza a családias hangulat, a jó közérzet, amely nélkülözhetetlen alapot nyújt az eredményes gyógyuláshoz. Hisz a léleknek is szüksége van néha gyógyszerre… Az akkor kialakult egészségügyi centrum ma is teljes hatékonysággal működik a lakosság megelégedésére.

Marika elmondása szerint az eltelt évtizedek alatt a gyógyszerek túlnyomórészt kicserélődtek, hatékonyabbá, ugyanakkor igaz, drágábbá is váltak. A tévécsatornákon sugárzott reklámok hatása a gyógyszerészek munkájában is nyomon követhető, hisz az emberek, ha látnak egy új készítményt, vagy hallanak egy új eljárásról, őket kérdezik meg, mit tegyenek: használják vagy ne használják, jó-e ez nekik? A gyógyszertárban folyó felvilágosító munka egyik eszköze az emberek által szívesen forgatott – ingyenesen elvihető – Patika Magazin, amiben minden érdeklődő megtalálhatja a neki fontos újabb és újabb tényeket, adatokat. Ma az a tapasztalat, hogy az emberek tájékozottabbak, érdeklődnek a saját egészségük iránt. Sokkal többet tudnak a betegségekről, a szervezet egészséges működéséről, a rizikófaktorokról és a megelőzési lehetőségekről.

A Segítő Mária Gyógyszertár 3–3500 embert lát el, mivel néhány éve Sényőn fiókgyógyszertárat nyitott, hogy ez az eddig ellátatlan terület is mindennapos gyógyszerellátást kaphasson. Bárki betér, megkapja a számára szükséges gyógyszereket, homeopátiás készítményeket, gyógytermékeket. A betegek hallgatnak a kapott tanácsra, köszönettel veszik a jó szívből jövő tájékoztatást, a megértő és türelmes szavakat. A forgalomban lévő készítmények közül a patika 2–2500 félét forgalmaz. Amit nem tudnak abban a pillanatban kiszolgálni, 24 órán belül beszerzik, hisz ma szoros a kapcsolat a nagykereskedelmi cégek és a gyógyszertárak között. Megszűnt a várakozás egy-egy fontos készítményre.

Hajnal Tiborné, Marika egész életével elégedett, boldog ember. Mivel születése óta életét áthatja a vallás, ajándéknak érzi, hogy mindennapjait a falusi emberek közt töltheti és ezek a napok úgy telnek, hogy jót tesz az emberekkel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése