Hajnal Tiborné

Gyógyszerész,

Nyírpazony

szszb_16-132_hajnal_tiborne.jpgNyírpazonyban ma már mindenki ismeri és szereti a gyógyszertárat és az azt vezető gyógyszerésznőt, Hajnal Tiborné Marikát.

Marika, leánykori nevén Kremper Mária, 1941. augusztus 12-én született Pócspetri községben Rinyu Julianna háztartásbeli és Kremper Ignác földműves gyermekeként. Leánytestvére, Julianna, gyermekorvosként dolgozik Esztergomban, három gyermeket nevelt fel. Férje, Hajnal Tibor, nyugdíjas gépészmérnök. Két gyermekük közül Judit orvosként dolgozik. Három gyermeket nevel férjével, dr. Farkas Csabával, aki szintén orvos. Tibor, a fiatalabbik gyermek, gyógyszerész lett, mint az édesanyja és a családi gyógyszertárban dolgozik. Már ő is családot alapított. Felesége, Harangozó Hedvig, holland–német szakos tanárnő.

Hajnal Tiborné ezerkilencszázötvenkilencben érettségizett Nyíregyháza egyik legismertebb gimnáziumában, a Kölcseyben. Bár a szülei más pályát szántak neki, még abban az évben felvételt nyert a szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész Karára. Itt szerezte meg diplomáját ezerkilencszázhatvannégyben.

Első munkahelye a megye legnagyobb gyógyszertára volt, amely az ügyeleti feladatokat is egyedüliként látta el Nyíregyházán. Szakmailag és fizikailag is nagy kihívás volt ott helytállni éveken át. Ma már nosztalgiával emlékszik az ott megforduló, olykor végtelennek tűnő betegáradatra, több napos ügyeletek sokaságára. A szavaival élve „éjjel-nappalos” munka kiválogatta a pályára alkalmasakat, illetve az arra nem valókat. A testet-lelket próbára tevő munkahelyét 1989-ben cserélte fel az akkor alakuló megyei társadalombiztosítási igazgatóság gyógyszerellátási osztályával. Az ott töltött két év arra volt jó, hogy meggyőzze, neki gyógyítani kell. Ezt a típusú munkát két év után felcserélte a klasszikus gyógyszerészi hivatással.

Ekkor alapította Nyírpazonyban a gyógyszertárát, amely a korábban orvosi szolgálati lakásként működő helyiségekből lett átalakítva. Ezáltal állt elő az a szerencsés helyzet, hogy az orvosi rendelők és a gyógyszertár közös épületben működnek, szolgálva ezzel az orvos-gyógyszerész munkakapcsolat minél tökéletesebb megvalósulását. Ez a munkakapcsolat dr. Borbély Lászlóval családi barátsággá nőtte ki magát a megismerkedést követő hosszú évek során.

Ez az emberi viszony az, amit a falu lakói méltán várnak el azoktól, akikhez fordulniuk kell, olykor akár a legbensőbb titkaikkal is. A mindkettőjükre jellemző lelkiismeretesség, pontosság mindenki által méltán elismert és tisztelt tulajdonságuk. Elég csak annyit mondani, hogy a „városból”, azaz Nyíregyházáról a régi betegek kijárnak Marikáékhoz csak azért, hogy kicsit kibeszélgessék magukat, megoszthassák velük gondjaikat, örömüket és bánatukat.

A magas szintű szakmai munkát kiegészíti és megalapozza a családias hangulat, a jó közérzet, amely nélkülözhetetlen alapot nyújt az eredményes gyógyuláshoz. Hisz a léleknek is szüksége van néha gyógyszerre… Az akkor kialakult egészségügyi centrum ma is teljes hatékonysággal működik a lakosság megelégedésére.

Marika elmondása szerint az eltelt évtizedek alatt a gyógyszerek túlnyomórészt kicserélődtek, hatékonyabbá, ugyanakkor igaz, drágábbá is váltak. A tévécsatornákon sugárzott reklámok hatása a gyógyszerészek munkájában is nyomon követhető, hisz az emberek, ha látnak egy új készítményt, vagy hallanak egy új eljárásról, őket kérdezik meg, mit tegyenek: használják vagy ne használják, jó-e ez nekik? A gyógyszertárban folyó felvilágosító munka egyik eszköze az emberek által szívesen forgatott – ingyenesen elvihető – Patika Magazin, amiben minden érdeklődő megtalálhatja a neki fontos újabb és újabb tényeket, adatokat. Ma az a tapasztalat, hogy az emberek tájékozottabbak, érdeklődnek a saját egészségük iránt. Sokkal többet tudnak a betegségekről, a szervezet egészséges működéséről, a rizikófaktorokról és a megelőzési lehetőségekről.

A Segítő Mária Gyógyszertár 3–3500 embert lát el, mivel néhány éve Sényőn fiókgyógyszertárat nyitott, hogy ez az eddig ellátatlan terület is mindennapos gyógyszerellátást kaphasson. Bárki betér, megkapja a számára szükséges gyógyszereket, homeopátiás készítményeket, gyógytermékeket. A betegek hallgatnak a kapott tanácsra, köszönettel veszik a jó szívből jövő tájékoztatást, a megértő és türelmes szavakat. A forgalomban lévő készítmények közül a patika 2–2500 félét forgalmaz. Amit nem tudnak abban a pillanatban kiszolgálni, 24 órán belül beszerzik, hisz ma szoros a kapcsolat a nagykereskedelmi cégek és a gyógyszertárak között. Megszűnt a várakozás egy-egy fontos készítményre.

Hajnal Tiborné, Marika egész életével elégedett, boldog ember. Mivel születése óta életét áthatja a vallás, ajándéknak érzi, hogy mindennapjait a falusi emberek közt töltheti és ezek a napok úgy telnek, hogy jót tesz az emberekkel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tél

Bíró Ernő alkotása 18×12 cm. akvarell, papír. 2015. Mikor beszélgessünk a  télről,  ha nem  decemberben?   Jó  kérdés,  és  talán a válasz  sem olyan  nehéz,  hiszen itt  van előttünk  ... Tartalom megtekintése

Máglya a hajnali sötétben

Így emlékszem az etédi disznóvágásra, így mondom el az utókornak Az önellátó, önfenntartó, a rendtartó székely falvak életéhez hozzá tartozott a disznótartás, disznóhizlalás és következésképpen a téli disznóvágás is Székelyföldön. ... Tartalom megtekintése

Csicsó és nyullángás

Az Ecceri fiú sógorának esete az anyóssal Setét éjszaka van. Vidéken begubózik mindenki, falvak során lehet keresztülmenni ilyenkor úgy, hogy teremtett lélekkel nem találkozik az átutazó. Teremtetlen lélekkel sem. Sötét... Tartalom megtekintése

Áldott a te földednek termése

Őszi látogatás a csíksomlyói kegytemplomban Meglepő csendélet fogadott szeptember végén. A Szent Antal mellékoltár előtt szemnek tetsző kompozícióban elrendezett zöldségek, gyümölcsök, virágok. Persze, lehet, hogy csak számomra tűnt meglepőnek a... Tartalom megtekintése