Horváth Tibor

Tiszti gyógyszerész,

Nyíregyháza

szszb_17-42_horvath_tibor.jpgA gyógyszerész szakmában több évtizede tevékenykedő, tanáros kinézetű Horváth Tibor ezerkilencszáznegyvenhárom szeptember 11-én született Szolnokon. Szülei értelmiségi foglalkozásúak voltak. Édesapja könyvelt, édesanyja tanított. A tőle tíz évvel idősebb nővére gyógyszerészként dolgozott. Ő volt az, aki megismertette vele e hivatás szépségeit.

Szülővárosában tette le az érettségi vizsgáit a jó nevű Verseghy Ferenc Gimnázium diákjaként, 1961-ben. Elsőre felvételt nyert a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karának hallgatói közé, Budapestre. A szorgalmas fiatalember nemcsak a pezsgő tudományos, hanem a hasonlóan élénk egyetemi sportéletben is aktívan vett részt. Tagja volt a Tudományos Diákkörnek és az OSC sakkcsapatának is.

Az ezerkilencszázhatvanhatban megszerzett diplomával a kezében visszatért Szolnokra, ahol előbb államvizsgás, majd beosztott gyógyszerészként dolgozott. Akkori munkahelyi vezetőinek korrektségére jellemző, hogy egyetemi „előélete” eredményeként megadták neki a lehetőséget szakmai tudományos előadások tartására, ezek mellett kedvenc sportjáról sem kellett lemondania. A fiatal és lelkes gyógyszerész ezerkilencszázhatvannyolctól kezdődően változó munkahelyű (helyettesítő) gyógyszertárvezető munkakörben dolgozott.

Ezerkilencszázhetvenben, az akkori gyógyszertári központ hivatalban lévő vezetőjének a hívására vállalta el Nyíregyházán a gyógyszerész szakfelügyelői állást. Munkaköre megkövetelte tőle a gyógyszerészi szaktudományok szinte valamennyi ágának az ismeretét, természetesen „megfűszerezve” azt a folyamatos szakmai továbbképzéssel. Ezerkilencszázhetvenháromban gyógyszerellenőrzés (kémiai analitika), majd három évvel később gyógyszerügyi szervezés szakgyógyszerészi képesítést szerzett.

Szakfelügyelőként a gyógyszertárak szakmai ellenőrzésén kívül részt vett a gyógyszerészjelöltek és a gyógyszertári asszisztensek képzésében, továbbképzésében, illetve azok szakmai és tudományos előadásokra, pályázatokra való felkészítésében. Ezek mellett vállalati munkavédelmi megbízottként, és kulturális bizottsági vezetőként is dolgozott. Mellékállásban a mai ÁNTSZ elődjénél, korabeli nevén a KÖJÁL-nál növényvédőszerek tárolásának és felhasználásának ellenőrzését végezte. Munkavégzése során eljutott a megye szinte valamennyi helységébe, megismerve ezzel az ott dolgozó embereket is, így nem meglepő, hogy hamarosan lokálpatriótává vált.

Ezerkilencszázhetvenkilencben vállalati főgyógyszerészi kinevezést nyert, így meglévő feladatai közé besorolhatta a komplex szakmai felügyeletet és a gyógyszertári hálózatfejlesztés irányítását is. Foglalkozott gyógyszerésztörténettel is, melynek során kapcsolatba került dr. Antall Józseffel, a Magyar Köztársaság néhai miniszterelnökével, aki akkor az Orvostörténeti Múzeum igazgatójaként dolgozott. Mai napig őrzi a tőle kapott leveleket.

Ezerkilencszáznyolcvanötben hónapokig mellékállásban látta el a megyei tanács egészségügyi osztályán a megyei főgyógyszerész feladatait, ami azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy – elvben – munkahelyi főnökének beosztottja és a főnöke volt egyszerre… Emellett egy éven át a gyógyszertári központ megbízott igazgatójának munkakörét is ellátta. Az új igazgató hivatalba lépését követően ezerkilencszázkilencven január elsejéig „visszatért” a vállalati főgyógyszerészi feladatok közé, majd az átszervezések során három éven át vezető szakfelügyelőként dolgozott.

A rendszerváltozást követő privatizációs szelek egyre erősebben fújtak, így új munkahelyre, az ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézetébe került, megyei tiszti gyógyszerészi beosztásba. Jelenlegi munkahelyén immár több mint tíz éve igyekszik hasznosítania tudását és tapasztalatait. Fő feladata: közreműködés a gyógyszerellátás szakmai felügyeletében, ami „köztisztviselői köntösben” majdnem fedi a korábbi szakfelügyelői teendőket.

Horváth úr alapításától kezdve tagja a Magyar Gyógyszerész Kamarának, és pályakezdő kora óta a Magyar Gyógyszerészek Társaságának. A munkájáért szerzett elismerések közül a szívéhez legközelebb álló az, amit elsőként ő kapott a megye szakmai közösségétől 2003 őszén: „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Gyógyszerészetéért” kitüntető címmel járó bronzérem.

A megye méltán elismert szakembere családi boldogságát feleségének, dr. Kocsis Margit sebész szakorvosnak és két orvos leányának, Szilviának és Zsuzsának köszönheti. A nagyapa szemefénye Szilvia két gyereke, az ötéves Szilvike és a kétéves Zalán Tamás. Zsuzsáék első gyermeküket 2004 augusztusára várják. Horváth Tibor hobbija a gombaszedés, a kőzetek és az ásványok gyűjtése Erdélytől Zemplénig. S kimondottan jól érzi magát a történelmi tárgyú könyvek között.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése