Szabari János

Gyógyszerész,

Nyíregyháza

szszb_10-64_szabari_janos.jpgA megyeszékhely központjának nagy forgalmú patikáját évtizedek óta Szabari János gyógyszerész vezeti. A Rákóczi utca 16. szám alatti gyógyszertár azon kevesek közé tartozik, amelynek dolgozói a 3 éve lezajlott privatizálást megrázkódtatás nélkül átvészelték. Szabari János nem küldött el senkit a dolgozók közül, így minden munkafolyamatra bőven van létszám, és a gyógyszertárban nyugodt munkahelyi légkörben dolgozhatnak.

Szabari úr Jászapátiban született 1933. június 25-én néhai Szabari János földműves családjában. Édesanyja, lánykori nevén Ádám Petronella, a háztartás és a gyermeknevelés gondjainak megoldását tartotta élete legfontosabb feladatának. Sajnos, már ő sem él. Hárman osztoztak a szülők szeretetén, István főkönyvelő-helyettesként ment nyugdíjba a jászapáti termelőszövetkezetből. Piroska háztartásbeliként tevékenykedett. Szabari János Szántay Erzsébetet vette feleségül. Neje földrajz–történelem–művelődéstörténet diplomával a nyíregyházi Zrínyi- és Vasvári-gimnáziumokban tanított. Házasságukból két gyermek született: Judit nyelvtanár, a New York Nyelviskolát vezeti, Erika szülész-nőgyógyász orvos a megyei kórházban.

A Debrecenben tett érettségi után Szabari János Budapesten szerzett gyógyszerész diplomát ezerkilencszázötvennyolcban. Már a hathónapos gyakorlatot Nyíregyházán töltötte, és amikor az elosztó bizottság látta: mindhárom lehetséges helynek Nyíregyházát jelölte meg, nyíltszíni tapsot kapott. Szabolcsba ugyanis a közel kétszáz végzős közül rajta kívül nagyon kevesen akartak jönni…

Úgy érezte, a szakma és a város egyaránt befogadta. Igen fiatalon meghívták a Korona épületében megnyílt éjjel-nappalos patikába vezetőhelyettesnek. Ezt a beosztást 1959 és 1963 között töltötte be. Érdekességként említi, hogy időközben háromszor ajánlották fel neki az akkor 17/5-ös, azaz a Rákóczi utcai patika vezetését. Kétszer nemet mondott, harmadszorra azonban elvállalta. Mint később kiderült, ekkor hozta meg élete egyik legfontosabb és legjobb döntését.

1963. június elsejétől dolgozik itt. A leterheltségről annyit, hogy akkor Nyíregyházán mindössze 11 patikában válthatták be a receptet a betegek, ma 27 várja a gyógyulni vágyókat. Még a környékbeli településekről, Nyírtelekről, Nyírszőlősről, Nyírturáról, Nagycserkeszről is jöttek busszal az emberek, mert a kisebb falvakban akkor még nem épült gyógyszertár.

Aktív közéleti, szakmai szerepet is vállalt Szabari úr. A Magyar Vöröskereszt megyei elnökségének és a Polgári Védelem városi szervezetének közel 30 éven át volt a tagja. Amire igen büszke: három évtizeden át kiemelt gyógyszerismertetőként tevékenykedett. Ez azt jelentette, hogy meghívták az orvosi értekezletekre, és első kézből tájékoztatta őket az újonnan megjelent gyógyszerekről.

Ma már történelem, hogy a szocializmusból a kapitalizmusba történő átmenetet békésen sikerült levezényelni. Amikor a privatizáció szóba került, Szabari János bevonta a betéti társaságba mind a három gyógyszerész kollégát. A patikában 20–35 éve ott dolgozó asszisztenseknek sem kellett amiatt aggódniuk, hogy az utcára kerülnek. A betegek ebből annyit vesznek észre, hogy sorban állás nélkül, szinte azonnal átnyújthatják a receptet. Egyszerre ugyanis öten állnak a táraasztal mögött.

Igen nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az átmenet idején a gyógyszer-nagykereskedőknek csak három hónap múlva kellett fizetni, a gyógyszertári központ pedig négy hónapot várt. Igaz, teljesen más piaci helyzetben kellett a feladataikat teljesíteni a szocialista érában, mint manapság. Akkoriban a monopolhelyzetben lévő Gyógyért volt az egyetlen lehetséges szállító, ma nyolcvan partner közül hattal tartanak kapcsolatot.

Átalakult a profil is. Míg korábban kizárólag gyógyszereket tartottak, évek óta népszerűek a gyógytermékek, de még fogkrémet, fogkefét, hajlakkot is kérhetnek a paciensek. Legalább háromezer különböző terméket kínálnak.

– Megítélésem szerint a jó gyógyszerésznek tudósnak, mesterembernek és üzletembernek kell lennie egy személyben –fogalmaz Szabari János, majd magyarázatul hozzáteszi: értse tudományos szinten a gyógyszerész szakmát, legyen mestere a gyógyszerkészítésnek, és mozogjon otthonosan az üzleti világban.

Régebben elég volt, ha az első két feltételt teljesítette, mára azonban ugyancsak felértékelődött a gazdasági ismeretekben való jártasság. Ezt ékesen bizonyítja, hogy Szabari úr most is két céget vezet, az egyik az Ernyey Gyógyszertár Bt., a másik a Sóstói Nyírfa Szolgáltató Kft. Ez utóbbi cég épületek bérbeadásával foglalkozik.

Szabari János kiemelte azt is: a privatizációhoz szerencsére, szaktudásra és a dolgozók nagyszerű hozzáállására volt szükség, és ő úgy érzi: náluk mindezt sikerült megvalósítani.

Szabadidejében szívesen néz televíziót, olvasgat, vagy a sóstói kertjében tevékenykedik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése