Szabó Imre

A gyógyszertári központ igazgatója,

Nyíregyháza

szszb_18-106_szabo_imre.jpgA hajdúnánási Magi Róza és Szabó Sándor gazdálkodók második gyermeke a keresztségben az Imre nevet kapta, 1924. július 18-án született. Bátyja, Sándor, az orvosi hivatást választotta. Gazdálkodó édesapjuk mindkettőjüket taníttatta, mert megérezte fiaiban a tehetséget, s azt, hogy a világban jobban boldogulhatnak iskolázott fejjel. Szabó Imre feleségét, Kádár Klárát gyógyszertári asszisztensként ismerte meg és vette feleségül ezerkilencszázötvenhatban. Házasságuk gyümölcse: Klára gyógyszerész, Imre közgazdász, Attila pedig vállalkozó. Egymással egyetértésben, tíz unokával ajándékozták meg szüleiket.

Szabó Imre 1943-ban, szülővárosában érettségizett. Legszívesebben katonának állt volna, de a család, a maga szelíd módján, más pálya felé irányította őt. A Kolozsvári Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán csak egy évet tanulhatott, mert a politika és a háború beleszólt az életébe. Tanulmányait így Szegeden kényszerült folytatni. Gyógyszerészi diplomáját is ebben a szép városban, a 24. születésnapja után vehette át 1948. július 23-án. Neves professzorai és tanári keményen győzködték, hogy neki továbbra is az egyetem falai között a helye, mert mint mondták: kevés ilyen kémikus terem mostanában.

Ő mégis a szülői házhoz közeli Újfehértó patikáját választotta első munkahelyéül. Tehetségével kitűnt kortársai közül, mert hamarosan a szakfelügyelő-képzésen találta magát a fővárosban. Szerencséjére legyen mondva, ott is voltak tanárai, akik nem a származási besorolását, hanem a tudását vették figyelembe.

Szabó Imre immár szakfelügyelőként folytatta munkáját, előbb Szabolcs-Szatmár-Bereg, majd Hajdú-Bihar megyében. Így ismerte meg ő a megyét és a megye gyógyszerészei őt.

A sors azonban az ő számára is tartogatott meglepetéseket. Így került Debrecenbe, az éjjel-nappali gyógyszertár vezetőjének.

Szabó Imrét 1970-ben keresték meg a szabolcsi vezetők: elvállalná-e a megyei gyógyszertári központ vezetését? A válaszát mára ismerjük, hisz tizenöt éven át volt az említett egészségügyi intézmény első embere. Gyermekeinek mindig szeretettel beszélt a gyógyszerészi pályáról, s nem titkolta előttük azt a nézetét sem, miszerint ez a pálya kimondottan nőknek való. Minden részében kiszámíthatónak és a jövőt tervezhetőnek látta.

Igazgatói tevékenységét az épületek felújíttatásával, a raktárak korszerűsítésével kezdte. Az akkor legmodernebb berendezések kerültek ide. Galenusi-labort alakíttatott ki a központ területén belül. A gyógyszertári asszisztensi képzés fontosságát nemcsak hangsúlyozta, hanem szervezte is, az oktatás színvonalát a tőle telhető módon javította. Két osztályban gyógynövénytani ismereteket tanított.

Ezerkilencszáznyolcvanötben nyugállományba vonult, majd Oláh Tiborné, a megyei tiszti főgyógyszerész kérésére – átmeneti időre – elvállalta a demecseri patikában a kolléga helyettesítését. Ismét megérezte a patikai légkör semmivel sem pótolható illatát, és miután befejezte a helyettesítést, Debrecenben, a Bethlen Gábor utcában gyógyszertárat nyitott.

Hivatali ideje alatt számtalan későbbi vezető, nagyon sok jó gyógyszerész kezdeti lépéseit segítette. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napjainkban működő patikáiban zömmel az ő egykori munkatársait és tanítványait találhatjuk meg. Akikkel beszélgettünk róla – Oláh Tiborné, Szajkóné Takács Mária, dr. Vangel Sándor, Horváth Tibor, dr. Fülöpné Papp Gabriella és még sokan mások – elsősorban hivatás- és rendszeretetét, emberségét említették. Nem feledkeztek meg segítőkészségéről és rugalmasságáról sem. Leánya, Klára, aki közel negyedszázada szintén a gyógyszerészi hivatást gyakorolja, így emlékezik édesapjára: „Vonzó volt, amit csinált. Az az elmélyültség, amikor dolgozott, máig kitörölhetetlen emlék a számomra. Olyan tisztelettel beszélt a betegekkel, ahogyan csak nagyon kevesen tudtak. Át tudta adni azt az érzését, hogy érdemes volt a pályán maradni, dolgozni, így leélni az egész életét.”

Szabó Imre életével, munkájával, akaratlanul is példát mutatott mindazoknak, akik a gyógyszerészi pályát nemcsak kenyérkeresetnek, hanem az embert hittel, kitartással szolgáló hivatásnak tekintik.

Egész családját a rendszerességre, a munka szeretetére, a körülményekhez való rugalmas alkalmazkodásra nevelte. Ő maga is mindig sportolt: egyetemistaként kislabdadobó bajnok volt, de a sílécek sem hozták zavarba. Kedvence volt a családdal közös, aktív pihenés. Imádta a történelmet, szenvedélyesen kutatta a Hajdúság történetét, összegyűjtötte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye patikáinak antik bútorait, edényeit és más relikviáit.

Az egykori megyei gyógyszertári központ nyugalmazott igazgatóját 2004. március hatodikán, szerettei köréből ragadta el a halál. Utolsó útjára családtagjai mellett mindazok elkísérték, akik ismereték, becsülték, szerették, ismerősök és ismeretlenek egyaránt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése