Antal Lászlóné

Vezető gyógyszerész, a Helios Patika tulajdonosa,

Nyíregyháza

szszb_16-6_antal_laszlone.jpgA megyeszékhely egyik jó nevű kertvárosi része és egy lakótelep közötti határvonalon vezető forgalmas útvonal mellett található a Helios Patika. Az az egyszerűen szólva „ékszerdoboz”, amit a legelsők között – még 1993-ban – épített a tulajdonosa, Antal Lászlóné, leánykori nevén Katona Mária, akit a törzsvendégek – mellőzve mindennemű hivatalos megszólítási fordulatot – csak Marikának hívnak. Azokról van szó jelen esetben, akik őt mint gyógyszerészt, még a szomszédos Jósavárosi gyógyszertárból 1976 óta ismernek. Akik még emlékeznek az emberséges, jóindulatú vezetőre, a mindig hasznos tanácsokat adó, lelkiismeretes patikusra, a gyógyulásukért aggódó emberre.

Marika, visszatekintve a magángyógyszertárak létrehozása óta eltelt tíz évre mondja, hogy a dolguk ma nehezebb, hisz az átgondolatlan jogszabályi előírások miatt azokon csattan az ostor, akik a legkevésbé tehetnek a gazdasági bajok keletkezéséről. Fanyar humorral említi, hogy egy magas tisztséget viselő állami vezetőnek a szemében az a rossz, amire a gyógyszerészek a legbüszkébbek: őket mindenhol megtalálja bárki zászlólengés nélkül is.

A helyzetbe hozáshoz még annyit mond, hogy ez idáig nem volt a közelben ellátó orvosi körzet. Most épül egy, amiben néhány hét múlva fogadják a betegeket, s azok minden bizonnyal a felírt gyógyszereket az ő patikájában fogják kiváltani. Itt említi meg – sok szakmabeli társával ellentétesen – azt, miszerint a környéken keresettek és szívesen fogadottak a homeopátiás és a gyógynövénykészítmények egyaránt. Véleménye szerint ez az itt élők intelligenciájából és abból eredhet, hogy a ma embere mindenbe kapaszkodik, ami betegségétől, bajától, egyéb nyűgétől megszabadítja.

A Helios Patika azonban nemcsak a gyógyulását kereső sok ezer ember szemében kedves hely, hanem azokéban is, akik a környékről elköltözve vissza- visszajárnak ide egy kis beszélgetésre, néhány őszinte, szívből jövő vigasztaló szóra, emberi együttérzésre, ami – úgy tűnik – az itt dolgozók mindegyikének születésénél fogva sajátja. Marika ide tartozóan mondja el, hogy azok után, miután – leány létére – matematikai országos tanulmányi versenyt nyert az addig kimondottan a fiúk által uralt területen, maga sem hitte volna, egyszer gyógyszerész lesz. Olyan, aki negyven évi szolgálat után sem tud meglenni a munkahelye, a betegek, a gyógyulást keresők és az azt már megtalálók nélkül.

Marikát családjáról kérdezve tudjuk meg, hogy két fia, Gábor és László felesége két-két fiú-, illetve leányunokával ajándékozta meg őt és férjét. Zsófia, Virág, Dominik és Benjámin osztatlanul élvezhetik a rájuk zúduló kényeztetést, amikor a nagyszülők kezébe kerülnek. A fényképen látható helyzetekből is érződik az a családközpontúság és szeretet, ami csak nagyon kevesekkel született. Az idősebb fiú, Gábor, ma az egyre közkedveltebb és egészséges szaunázás meghonosításának elősegítéséből veszi ki a részét azzal, hogy vállalkozásában faszerkezetű gyorslakóházak építése mellett szaunák készítésével is foglalkozik. Öccse, László, egy prágai székhelyű adósságkezelő cég tulajdonosa és egyben vezetője. A férj, Antal László, gyerekkori szerelem. Ma nyugdíjas pedagógus. Kedvenc időtöltésnek – a festészetnek – igényes nyomai a lakás minden falán fellelhetők. Marika szülei, mint ő maga mondja, egyszerű, munkájukat szerető, a családjuknak élő emberek voltak.

A vezetőgyógyszerész saját eredményeiről nem szívesen beszél. A kérdésünkre mondja csak el, hogy pályáját – alig 23 évesen – vezetőként, Buj községben kezdte 1963-ban.

Tizenkét év után került a már említett Jósavárosi gyógyszertár vezetőjének székébe. Ezt követően már a maga által – egy, az akkori NSZK-beli tanulmányúton látott ötletek alapján – megépített patika tulajdonosa, vezetője. A tanácsait, jóindulatú figyelmeztetéseit az emberek 80 százaléka fogadja el és köszöni meg. A kimaradók pedig játszanak saját életükkel szeretteik számlájára. Itt említi meg Marika, hogy a reklámokat nem igazán szíveli. Sok olyan van, amelyik nem a teljes képet festi az adott termékről, s ezen a téren az élet a tét. Hitvallása szerint minden patikának családias hangulatot kell magából sugároznia, mert oda az emberek nehéz helyzetükben mennek, s a család képzete az, ami oldja a bennük lévő feszültségeket. Szíve szerint itt is készíttetne egy „intim sarkot,” de lehetőségei a meglévő falak által már korlátozottak. A két legfontosabb szakvizsga birtokában is minden nap figyelnie és követnie kell az újabb és újabb termékeket, mert csak így tud a mai kor követelményeinek megfelelően lépést tartani. Marika négy évtizedes munkája során egyszer kapott hivatalos elismerést, mégpedig a „Kiváló Gyógyszerész” kitüntetést a szakma miniszterétől, Medve Lászlótól. Számára a legnagyobb dicséret az, ha visszajönnek hozzá, és elmondják, hogy a legújabb szer, amit adott használt a betegnek. Számára a gyógyítás az az éltető erő, ami négy évtizede tartja a pályán és reméli, hogy tartja még sokáig.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése