Gődény Jánosné

Osztályvezető-főgyógyszerész,

Nyíregyháza

szszb_20-32_godeny_janosne.jpgA hétköznapi életben is vannak olyan foglalkozások, munkakörök, hivatások, amelyek végzői, betöltői, illetve szolgálói nem furakodnak a mindenáron való dicsőség napfényére. Ezek egyike Gődény Jánosné, született Szász Judit, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezető-főgyógyszerésze is.

A napvilágot 1946. október 25-én, Nagyhalászon látta meg. Édesanyja, Bodnár Julianna nyolcvanhárom éves, nyugdíjas. Aktív korában a nagyhalászi gyógynövényüzem adminisztrátoraként, majd üzemvezető-helyetteseként dolgozott. A már eltávozott édesapja, Szász László szintén a gyógynövényüzemben hasznosította tudását. Az osztályvezető asszony öccse, László gépészmérnök. Családjával együtt Tiszakécskén él, ahol a TIGÉP termelési igazgatójaként dolgozik. A kis család tagja Gődény János, Judit férje, aki napjainkban vállalkozóként keresi a kenyerét Nyíregyházán.

Az 1974-ben kötött házasság gyümölcse két szép leánygyermek: Éva és Ágnes. Az elsőszülött építészmérnök. Húga pedig jogász. Mindketten a fővárosban dolgoznak.

Gődény Jánosné 1965-ben érettségizett a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Azt követően útja Szegedre vezetett, mégpedig az Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti Karára, ahol diplomáját 1970-ben kapta kézhez.

A fiatalság tüzével és a pályakezdők lendületével kezdett dolgozni Nagyhalászon, ahonnan néhány hónap múltán Mátészalkára került. Közel három évet töltött Szatmár „fővárosában”, mire 1973-ban Nyírmihálydi és az első vezetői kinevezés következett.

Életpályájának újabb állomása már Nyíregyháza, a megyeszékhely volt: a Jósavárosi gyógyszertárba került, ahol 1980 novemberétől 1990-ig beosztott gyógyszerészként hasznosíthatta tudását és tapasztalatait. Közben, hogy haladjon a korral, és eleget tehessen a növekvő követelményeknek, 1982-ben szakvizsgát tett gyógyszerellátási- és gyógyszerügyi szervezésből.

1991-től kezdődően négy éven át Buj községben dolgozott mint a helyi gyógyszertár vezetője. Majd újra a megyeszékhely, azon belül is a Rozsnyai patika következett: 1995-től 1998 márciusáig tartott pályájának ez a szakasza.

A valódi változást Gődény Jánosné számára 1998 áprilisa jelentette: ekkor került a MEP munkatársainak a sorába. A fontos egészségügyi intézményben főgyógyszerészként kezdett dolgozni. Lelkiismeretesen és emberségesen végzett munkája nem maradt titokban az arra hivatott vezetők előtt, s így 1999 decemberében megkapta osztályvezetői kinevezését. Alig huszonegy hónap alatt lett a Gyógyszerügyi, gyógyászati segédeszköz- és gyógyfürdőosztály munkájának szervezője, irányítója és egyszemélyi felelős vezetője. A hosszú név sok és szerteágazó – a hétköznapi közönség előtt szinte ismeretlen – feladatokat és tennivalókat takar.

A titok fátylának fellebbentése és a polgárok tájékoztatása céljából az osztályvezető asszony röviden elmondja, mivel is foglakozik a vezetése alatt dolgozó kicsiny – mindössze tizenkét fős – csapat: talán legfontosabb feladatuk a gyógyszerészekkel, a gyógyászati segédeszközgyártókkal és azok forgalmazóival kötött finanszírozási szerződések előkészítése és megkötése. E területhez kapcsolódóan – a vonatkozó jogszabályokban rögzítetteknek megfelelően – végzik a vállalt kötelezettségek teljesítését. Így kerülnek górcső alá a gyógyszertárak, a fogtechnikusok, a látszerészek, a hallókészülék-forgalmazók, valamint a gyógyászatisegédeszköz-gyártók is. Az osztály feladatát képezi az anyatejellátás vényalapú finanszírozása, illetve az anyatej-szolgáltatás ellenőrzése. Úgyszintén foglalkoznak a megye három gyógyfürdőjében folyó kezelések feltételeinek anyagi biztosításával, a kiutalt pénzösszegek felhasználásának ellenőrzésével.

Nem mehetünk el szó nélkül az egyik legtöbb munkát adó feladat, a közgyógyellátási igazolványok kiadása mel­lett sem. A megyében igen magas az ilyenre jogosultak száma. Munkájuk külön területe az orvosok vényírási szerződéseinek a megkötése, azoknak megfelelően a vények nyomdából történő megrendelése. Az eddigiekhez járuló feladatuk: döntés az úgynevezett „méltányossági” ügyekben. Ezek a következők lehetnek: a gyógyászati segédeszköz többletfelhasználásának, valamint a támogatáson kívüli gyógyszer vásárlásának az engedélyezésére vonatkozó iratok elkészítése.

Munkájuk mennyiségének érzékeltetésre álljon itt néhány adat: az osztály dolgozói foglalkoznak kétszázhuszonkilenc önkormányzattal, közel ötvenezer közgyógyellátási igazolványra jogosult emberrel, száztizenhét gyógyszertárral, hetvennyolc gyógyászatisegédeszköz-gyártóval és -forgalmazóval, valamint öt kórházzal.

Gődény Jánosné osztályvezető-főgyógyszerész szabad idejében szeret kirándulni, olvasni és zenét hallgatni. S türelmetlenül várja első unokája érkezését…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése