Dr. Sylvesterné Pap Éva

Gyógyszertárvezető,

Nyíregyháza

szszb_17-82_dr_sylvesterne_pap_eva.jpgA legszebbnek a betegekkel való foglalkozást tartja a gyógyszerészi hivatásban dr. Sylvesterné Pap Éva, a nyíregyházi Kamilla Patika gyógyszertárvezetője. Férje családjában komoly múltra tekint vissza a gyógyítás, hisz férjének, aki maga is orvos, aneszteziológus orvos a megyei kórházban, a nagyapja orvos, a dédapja gyógyszerész volt. Éváék családjában a kétkezi munkás szülők a tisztességes, becsületes életvitelt, a munka szeretetét és fegyelmét adták útravalóul a fiatal lánynak az önálló életkezdéshez. Ma egy szépen berendezett gyógyszertárban beszélgetünk, a közkeletű kifejezéssel egyszerűen Stadion utcai gyógyszertárnak mondott létesítményben. Mellette az orvosi rendelő, ahol váltott műszakban két családorvos látja el a betegeket.

Korábban ez a városnegyed fiatalok lakta lakótelep volt, mára idősödő szülők, nagyszülők élnek a panelváros emeletes házaiban. Általában ők látogatják a gyógyszertárat, és magukkal viszik a korukra jellemző mentalitást, szívesen beszélnek magukról, életvitelükről, gondjaikról, örömeikről és mindenekelőtt egészségügyi bajaikról. S annak örülnek, hogy a gyógyszerésznő és a szakasszisztensek nemcsak meghallgatják őket, hanem hasznos tanácsokkal és modern készítményekkel igyekeznek segítséget nyújtani.

Nagybányán, 1962. december 15-én született Pap Éva. Édesanyja néhai Csáki Ilona, édesapja Pap Béla kőművesként kereste a család kenyerét. Férje, dr. Sylvester Zoltán aneszteziológus szakorvos a Jósa András Megyei Kórház AITO osztályán. Házasságukból két gyermek született, Ágnes a Krúdy Gyula Gimnáziumban tanul és követve a családi hagyományt, az egészségügyi pályára készül. Áron tízéves, az Apáczai Csere János Általános Iskola, vagy más néven 2-es gyakorlóiskola tanulója.

A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán 1986-ban vette át diplomáját. Belekóstolhatott a pezsgő fővárosi gyógyszerész életbe, majd Fehérgyarmaton, a két nagy hírű patikában, Ruszkay Lajos és Dávid György mellett tanulta meg a szakma mindennapos tennivalóit. Sokszor járt ki a környékbeli falvakba, különösen a helyettesítés idején ismerhette meg a megye kisebb-nagyobb településeinek helyzetét, az ott élők gondolkodásmódját és felfogását a saját egészségükről.

1988-ban került a Stadion utcai gyógyszertárba dr. Sylvesterné. Előbb beosztott gyógyszerészként, majd 1995-től, a sikeres privatizáció után vezetőként látja el a feladatokat. A technikai feltételekről a gyógyszerésznő elmondja: szigorú szabályok szerint minősíti őket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, és így mindegy, hogy a fővárosban vagy egy kis faluban nyitnak egy patikát. Valamennyi technikai előírásnak megfelelnek, a személyi feltételek kifejezetten jók, mivel a két gyógyszerész mellett két szakasszisztens és két asszisztens tevékenykedik, és természetesen egy takarítónő alkotja az alkalmazotti kört. A napi nyitva tartás jól igazodik a lakótelep sajátosságaihoz, mert fél 9-től fél 7-ig fogadják a betegeket.

A gyógyszerésznő tapasztalatai szerint megnőtt a gyógyszerek iránti igény, és sokféle készítményt szednek az emberek. Általában azt, amit az orvos felírt, de nem ritka a saját maguk által „rendelt” szer. Ez jórészt annak tudható be, hogy a televízióban látott reklámok alapján másnap már jelentkeznek vevőként az adott készítményre. Az egészségüket féltő emberek sokkal gyorsabban gyógyulnak, és látványos javulás látszik már rövid idővel a nagy hatású készítmények bevétele után. Itt jön viszont a gyógyszerész felelőssége, mert a kontroll nélkül kért és vásárolt patikaszerek legalább annyira veszélyesek, mint az elhanyagolt és kezeletlen betegségek. Sokszor éppen a gyógyszerésznek kell gyorsan és rendkívül alaposan tájékozódnia, hogy az új gyógyszerek hatásmechanizmusát mielőbb megismerje. A folyóiratok, az internet, az orvoslátogatók, a rendezvények mind a tájékozódást szolgálják.

Dr. Sylvesterné úgy látja, hogy az orvos messzemenően partnernek tekinti a gyógyszerészt a terápiás folyamatban. Bár Éva elmondja, ez a megállapítás nagymértékben függ az orvos és a gyógyszerész intelligenciájától, szakmai és emberi kvalitásaitól. Neki szerencséje van – mondja – mert mindkét családorvos kikéri a véleményét.

Elnőiesedett a szakma – ez a ténymegállapítás – mivel a férfiak mindössze 20 százalékát adják a gyakorló patikusoknak. Inkább a gyógyszergyárakban és a kutatóintézetekben vállalnak állást az erősebb nem tagjai. Dr. Sylvesterné pedig állítja, hogy a gyógytermékektől a magisztrális készítményekig szerteágazó az a szakterület, ahol az alkotó energiáját kiélheti valaki. Igaz, ma már csak 10 százalékot tesz ki a kézzel készített, magisztrális szerek aránya. Az idősebb orvosok városon és falun szívesen írnak fel ilyeneket.

Sylvesterné gyógyszerhatástanból tett szakvizsgát, és titkon reméli, hogy egyszer a lánya lesz, aki átveszi tőle a szépen felépített kis birodalmat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése