Kovács Gáborné

Gyógyszertárvezető,

Nyíregyháza

Kovács Gáborné.jpgÚgy tűnt, dinasztia születik. Kovács Gáborné született Szabó Klára, a nyíregyházi Kertvárosi Gyógyszertár tulajdonosa és vezetője nem akármilyen indíttatással kerülhetett a pályára. Édesapja, Szabó Imre, a megye és a város megbecsült gyógyszerésze, hosszú éveken át a megyei gyógyszertári központ igazgatójaként irányította a kollégák munkáját, közmegelégedésre. Sajnos, 2004 tavasza óta már nem lehet szerettei között. Klárikának az édesanyja, lánykori nevén Kádár Klára, szintén a patikavilágban járatos, gyógyszertári asszisztensként dolgozik Debrecenben. A szülők házasságából Klára mellett Imre (közgazdász) és Attila (vállalkozó) született. A gyógyszertárvezető asszony férje Kovács Gábor, osztályvezető a rendőrségen. Két gyermeknek adtak életet, Zsuzsanna Debrecenben vegyészhallgató és a mama reményei szerint talán közelebb kerül a gyógyszerészi pályához. Fiuk, Gábor, hetedik osztályos.

Debrecenben, 1957. március 11-én született és a cívis városban végezte iskoláit Szabó Klára. A Fazekas Mihály Gimnáziumban 1975-ben tett érettségi után a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán vette át diplomáját 1980-ban. Családi életében örömteli esemény következett, ám a házasságát és a kislánya nevelését, valamint a szentendrei gyógyszertári szolgálatot, majd a környékbeli helyettesítéseket a férje rendkívül változó szolgálati elfoglaltságával nem tudta összeegyeztetni. 1984-ben épült a nyíregyházi Kertvárosi Gyógyszertár és Klárika jelentkezett a pályázatra. Az egykor még 17/75-ös számot viselő gyógyszertár azóta is a második otthona. 1996-ban privatizálta és azóta sajátjaként működteti.

A megyeszékhely legnagyobb és egyik legszebb lakóövezete a Kertváros, amely a gyógyszerésznő megfogalmazása szerint falu a városban. Az itt élő emberek szinte személyesen ismerik egymást, a gyógyszertárban pedig szinte tudják, ki milyen recepttel kopogtat. Az összforgalomnak körülbelül a 80 százalékát a javarészt idős, krónikus betegségben szenvedők vásárlásai jelentik. Itt még igencsak örülnek a betérők a személyre szóló tanácsnak.

A tévében látott reklám alapján sokféle kívánságot fogalmaznak meg, ám a gyógyszerész tanácsa „felülírja” az egyéni igényt. Nagy a felelőssége a patikában dolgozóknak – fogalmaz a gyógyszertárvezető – hisz a betegek nem ismerik az egyes készítmények mellékhatásait, valamint a párhuzamosan, más problémára szedett gyógyszerek kölcsönhatását. A beteg és a gyógyszerész kapcsolata nálunk még felhőtlen, és örülök annak, ha valaki visszajön és elmondja, mit tapasztalt az általunk javasolt szer szedése után. Megerősít mindannyiunkat az effajta információ, hogy jó úton járunk.

Klárika még emlékszik azokra az időkre, amikor a magisztrális, kézzel készített gyógyszereket felírták az orvosok és kedvelték a betegek. Aztán egy idő után – bizonyára az olcsó áruk miatt – nem tartották elég komolynak ezeket a szereket. Új idők jelensége, hogy ismét divatba jöttek, mert rájöttek a fogyasztók, hogy ugyanolyan hatásosak, mint a sokkal drágább, nyugati gyárak termékei. A gyógytermékek, gyógyteák a nagyanyáink idejéből ismert receptek alapján, de a modern technológiával készülnek, épp ezért nagyon szívesen veszik a különböző tünetek mérséklésére, például méregtelenítésre ezeket a készítményeket. S már megjelentek jó ideje a kozmetikumok, amelyek közül a Kertvárosi Gyógyszertárban elsősorban azokat tartják, amelyeket csak patikák forgalmazhatnak. Klárika úgy gondolja, hogy a gyógyászat és a kozmetika a gyógykozmetikumok terén találkozik és az utóbbi időben jelentősen megnőtt bőrallergia, bőrszárazság miatt szükséges olyan terméket adni, amely mellőzi az illatanyagokat és nem okoz további allergiás elváltozást.

Mivel törzsvásárló a szó orvosi értelmében a betegek 80–90 százaléka, a patikában gyakran elbeszélgetnek velük. Szinte nem is veszi észre egyik fél sem, hogy most egészségnevelés „történik”. Szóba kerül ilyenkor a helytelen és egészségtelen táplálkozás, a mértéktelenség, úgy a dohányzásban, az alkoholfogyasztásban, mint a mozgáshiányban. S hogy a jó tanács mellett még mi segít? Mint Kovácsné Klárika elmondja: a szakmai folyóiratokat, a szakkönyveket, az internetet rendszeresen böngészi, igyekszik minél több továbbképzésen részt venni, így a hazai gyógyszerpalettának legalább a felét azonnal kiadhatja. A nagykereskedőkkel kialakított szakmai kapcsolat eredményeként másnapra valamennyi felírt gyógyszert a beteg megkaphatja.

A legnagyobb elismerésnek azt tartja, ha az általa javasolt készítmény használt és azzal a jó érzéssel jön be ismét a beteg, hogy szívesen, otthonosan fogadják. Gyógyszerügyi szervezésből tett szakvizsgát a világéletében patikai gyógyszerésznek készülő asszony. A háztartás, a gyermeknevelés teendői mellett az olvasás, a kirándulás, a biztonságérzetet adó család együttléte pihenteti.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)

***

Kovács Gáborné dr.

Vérnyomást, vércukrot, légzésfunkciót, koleszterint mérnek, mégpedig időpont kérése nélkül. No, nem magánorvosi rendelőbe nyitottunk be, hanem abba a családias hangulatú, kedves, meleg Kertvárosi Gyógyszertárba, amelyet az immár doktori címmel elismert Kovács Gáborné, Klárika vezet évtizedek óta. Noha a gyógyszerpiacon és a szakmai érdekérvényesítés, a kamara szintjén számos változásnak lehettek tanúi a gyógyszerészek és a páciensek, a mindig mosolygós, környezetét is jó kedvre derítő asszonynak minden oka megvan az elégedettségre. Több egészségügyi szolgáltatást vezettek be, épp azért, hogy a megyeszékhely legnagyobb területen fekvő lakónegyedében élőknek ne kelljen buszra szállni egy recept kiváltásáért. Egyébként sem csupán erre korlátozódik a tevékenységük, igyekeznek nyomon követni a hozzájuk fordulók egészségi állapotának alakulását, az egyes gyógyszerek, vagy azonos hatóanyaggal megjelent generikumok szedését, a kölcsönhatásokat. Ember legyen a talpán, aki a vényre vagy anélkül kapható készítmények mellett eligazodik a gyógyhatású készítmények és az étrendkiegészítők világában. Hozzájuk zömében az itt lakók jönnek, akiknek generációkon keresztül ismerik a kórtörténetét. Hétfőtől péntekig 8-18 között mindig nyitva áll az ajtajuk.

Kovácsné Klárika gyerekei közül Zsuzsa végzett vegyész és a napokban ajándékozza meg az első unokával a most is fiatalos leendő nagyszülőket. Gábor fiuk gépészmérnöknek tanul a Miskolci Egyetemen.

Kézbe veszem a bársonykötésű, doktori fokozatot igazoló oklevelet, amelyet maga a Semmelweis Egyetem dékánja nyújtott át Nyíregyházán. Az ünnepség, amelyre több nemzedék gyógyszerészei jöhettek el, helyreállította a szakma presztízsét. Visszamenőleg.

( Kiegészítve 2012. szeptember 20-án)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése