Oláh Tiborné

Megyei tiszti főgyógyszerész,

Nyíregyháza

szszb_15-38_olah_tiborne.jpgOláh Tiborné (szül. Ujhelyi Mária) megyei tiszti főgyógyszerész a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándok községben született 1942. szeptember 15-én. Középiskolai tanulmányait a debreceni Svetits Leánygimnáziumban végezte. A gyógyszerészi pálya iránti érdeklődése családi indíttatású, mivel ügyvéd édesapjának testvére a mándoki „Megváltó” gyógyszertár tulajdonosa volt. Gyógyszerészi diplomát 1967-ben nyert a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán.

Harmincöt éves gyógyszerészi tevékenysége alatt különböző munkahelyeken szolgálta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosságát. Évekig helyettesítő munkakörben a megye gyógyszertáraiban a kritikus helyzetek megoldását segítette. Ezzel megismerte a gyógyszertárak nagy részét és működési körülményeit. 15 évig a nyíregyházi Rozsnyay Mátyás Gyógyszertár gyógyszerészeként látta el a körzet rászorulóit gyógyszerrel és az ahhoz tartozó információval, jó tanáccsal, nagy empátiával a beteg ember iránt. Az így szerzett gyakorlati tapasztalatok jelentősen elősegítették a későbbi vezetői beosztásokban meghozott emberséges döntéseit.

Közel 20 éves gyakorló gyógyszerészi tapasztalatát hasznosította a Gyógyszertári Központ Gyógyszerészeti és Szervezési Osztályának vezetőjeként, ahol öt évig dolgozott.

Az ÁNTSZ 1991-ben történt megalakulása óta látja el a megyei tiszti főgyógyszerészi teendőket. Jelenlegi beosztásában is a szolgálat a vezérelve, a biztonságos és jó gyógyszerellátást szem előtt tartva irányítja és végzi a szakmai felügyeletet és a sokrétű hatósági munkát, ami elsősorban segítségként jelenik meg a kollegák felé.

Ezen idő alatt a gyógyszerészet területén óriási változások történtek. A gyógyszerészi magántevékenység lehetőségével járó teendők jelentették az első kihívást. Szinte egy rendszerváltozással ért fel az állami gyógyszertárak mellett a magánpatikák megalakításának jogi és gyakorlati megvalósítási lehetősége. A jogelőd nélküli gyógyszertárak létrejöttét a helyszín kiválasztásától a szakmai megfelelőség kialakításáig segítette. Majd a gyógyszertárak privatizációjának gyors, a gyógyszerészek érdekeit érvényesítő, a Magyar Gyógyszerész Kamarával és a Gyógyszertári Központ vezetésével együttműködő, lebonyolításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

A munka mellett igyekezett a tudomány fejlődésével is lépést tartani. Egyrészt a továbbképzéseken való gyakori részvétellel, másrészt országos rendezvényeken, konferenciákon való előadások tartásával, gyógyszerügyi szervezés, gyógyszerészettörténet, egészségnevelés tárgykörökben. Nemzedékek hallgatták nagy figyelemmel azokat az előadásokat, amelyeket Oláhné, Marika tartott az országos és a megyei rendezvényeken. Sokat segített a fiatal gyógyszerészeknek a szakma igazi szépségeinek felfedezésében és abban, hogy a korszerű gyógyszerészeti szemlélet miként igazodik az orvostudomány legújabb vívmányainak alkalmazásához.

Mint ifjú gyógyszerész, a Rozsnyay Mátyás-emlékversenyen különdíjat nyert. Pályakezdő éveit követően is sokat foglakozott szakirodalmi kérdésekkel. Mindig is érdekelte az, hogy a fejlettebb országokban miként szervezik meg a gyógyszerek hatékony terítését. Nem véletlen az sem, hogy ezen a szakterületen szerzett komolyabb jártasságot. Néhány év múlva gyógyszerellátási és gyógyszerügyi szervezés szakágból szerzett szakgyógyszerészeti képesítést.

A klasszikus gyógyszerészeti tudományokon kívülre is kitekintett, amikor a JATE Állam- és Jogtudományi Karának Társadalombiztosítási szakát elvégezve nyert 1991-ben oklevelet. Ma igen nagy hasznát látja az ott tanultaknak, hisz a társadalombiztosítás átalakításának kérdése az Európai Unióhoz közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Egy évvel később fejezte be a 2 éves oxfordi menedzserképzőt és védte meg szakdolgozatát. 1994-ben tiszti gyógyszerészi vizsgát tett. Ezerkilencszázkilencvenkilencben közigazgatásból szakvizsgázott. A Magyar Gyógyszerészeti Társaság megyei szervezetének titkára is és elnöke is volt több ciklusban, jelenleg is betölti az elnöki tisztet. Kiemelkedő szakmai tudását, hírnevét nemcsak munkatársai ismerték el, hanem a gyógyszerészeti szakma mindenkori irányítói is.

Több évtizedes lelkiismeretes munkáját az alábbi kitüntetésekkel jutalmazták:

Kiváló Dolgozó, egészségügyi miniszteri dicséret, Kiváló Munkáért kitüntetés. A Népegészségügyért emlékplakettet elsőként kapta meg a megyében. A Magyar Gyógyszerész Kamara a Pro Homine Nobile Pharmaciae elismerésben részesítette.

Mindezeket a szakmai sikereket úgy érhette el, hogy szerető család támogatását tudhatta maga mögött. Erdőmérnök férjével, megelégedett, boldog családban nevelték fel ügyvéd leányukat és agrármérnök fiukat. Oláh Tiborné egy sikeres és tapasztalatokban gazdag életutat járt be, példát mutatott és mutat ma is a fiatal gyógyszerészeknek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése