Margiticsné Rózsási Judit

Gyógyszertárvezető,

Nyíregyháza

szszb_17-58_margiticsne_rozsasi_judit.jpgA Phoenix Patika tulajdonosa és vezetője 1958. március 5-én, Kecskeméten született. Kis idő elteltével szülei Nyíregyházára költöztek, így már ő itt is nőtt fel. A méltán híres Krúdy Gyula Gimnázium diákjaként érettségizett 1976-ban. Két évig a megyei Jósa András Kórházban dolgozott, ahol laborasszisztensi oklevelet szerzett. Ekkor még úgy érezte, tovább kell tanulnia ahhoz, hogy önmagával elégedett legyen. Így iratkozott be a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész Karára, ahol 1983-ban diplomával fejezte be tanulmányait.

Pályakezdőként öt éven át gyógyszertárakban dolgozott, amíg lehetősége nyílott arra, hogy a szakma más területén is kipróbálhassa képességeit. Az akkori gyógyszertári központ gyógyszer-gazdálkodási osztályára került mint szakelőadó.

Elsődleges feladatát a megye gyógyszerellátásának a biztosítása jelentette. Emellett betekintést nyerhetett a gyógyszertárak gazdálkodásba, illetve megismerhette szinte valamennyi gyógyszerész kollégáját. Mint mondja, fontos és szép munkaterület volt, de szakmai sikerekkel nem kényeztette el. A gazdálkodási munka az akkori viszonyok között nem foglalhatta el méltó helyét a gyógyszerész szakmában. Ezt az ellentmondást a rendszerváltozás oldotta fel végérvényesen. A sorra megjelenő magánpatikák elkezdtek a szó legszorosabb értelmében vett gazdálkodási munkát folytatni a fennmaradásukért vívott harcban.

Margiticsné Rózsási Judit az elsők között volt, aki benyújtotta gyógyszertár-alapítási igényét. Mindemellett szakvizsgázott és állami nyelvvizsgát tett, s családi élete is révbe ért. A gyógyszertár nyitásához szükséges szakmai és hatósági engedélyeket már 1992-ben megkapta, de a patikáját csak kétévi várakozás után tudta megnyitni Nyíregyháza belvárosában. A frekventált helyen, egy épülő társasház földszintjén sikerült helyiséget szereznie. Az építési hibák miatt csúszó átadási határidőkből jelentős anyagi vesztesége származott, mert a kapott hitelek törlesztését már nyitás előtt meg kellett kezdenie. A családi összefogás segített neki abban, hogy túljusson életének ezen a nehéz szakaszán.

Kertészmérnök férje támogatása sokat jelentett akkor, hisz ő volt az, aki levette Judit válláról az egyéb terheket, s így ő minden energiáját a tervei megvalósítására tudta fordítani. A patika megnyitása után férje is megkezdte saját vállalkozása építését, s ma egy sikeres kft. ügyvezetője.

Amint a gyógyszertár „gyökeret eresztett”, új feladatot kapott a megyei főgyógyszerész asszonytól: helye lett a megyeszékhelyen működő ügyeleti rendszerben. Az ügyeletes hetek megszervezése sokszor nehézségekbe ütközött, de a kollégák rendkívüli munkabírása és felelősségérzete átsegítette Juditot az akadályokon.

A rendszerváltozás természetszerűen hozta magával a gyógyszerfogyasztási szokások változását is. Egyre többen igénylik a természetes szereket, a gyógynövényeket, illetve az ezen alapuló készítmények száma és keresettsége folyamatosan nő. A gyógyszertár csak korlátozottan tud ezekből a szerekből kínálatot nyújtani, ezért bioboltot alakított ki, ahol széles választékot tud nyújtani az egészségükre vigyázó embereknek. Judit maga is híve a „szelíd” gyógymódnak, és szereti betegei előtt is hangoztatni a megelőzés fontosságát. Elkötelezett híve a homeopátiás szerek forgalmazásának és terjesztésének. Sajnos a mindennapi munkája során ő is találkozik a változások hordalékával: a munkanélküliségből eredő pszichés megbetegedések számának növekedésével, az érintett családokon belüli erőszak nem éppen szívderítő jeleivel. Minden jótékonysága ellenére ő sem tud segíteni mindenkin, aki hozzá fordul…

A gyógyszertárvezető asszony véleménye szerint örvendetes még az is, hogy a rendszerváltozás óta egyre érezhetőbb a gyógyszerész szakma társadalmi elismertségének a növekedése. A beteg emberek bizalma megnőtt velük szemben. A „Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét…” kezdetű reklámmondat beépült a mindennapok gyakorlatába. Hasznos tanácsokkal, megértéssel, jó szóval, bizalommal sokat lehet tenni az emberek közötti és az emberközeli kapcsolatok kialakításáért.

Judit a gyógyszerész hivatás szépségét és szeretetét személyes példát mutatva, gyerekei felé is igyekszik közvetíteni. Ennek eredményeként Beáta leánya már negyedéves gyógyszerészhallgató a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Marcell fia, aki nyolcadik osztályos, még előtte áll a családi ösztönzésnek és pályára irányításnak.

Margiticsné Rózsási Judit gyógyszertárvezetőt húszéves pályafutása alatt sosem a várható elismerések száma, hanem a gyógyulni vágyó vagy a már gyógyult emberektől kapott „köszönöm” érdekelte. S, mivel ezekből mára tengernyit kapott, kiegyensúlyozott, önmagával és munkájával elégedett, boldog családanya.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése