Ligetfalviné Gombos Katalin

Gyógyszertárvezető,

Nyíregyháza

szszb_17-54_ligetfalvine_gombos_katalin.jpgA megyeszékhely belvárosában, a legforgalmasabb Kossuth utcán található a Fekete Sas Patika. Tulajdonosnője és a gyógyszertár vezetője Ligetfalviné Gombos Katalin, akit első pillanatra szívükbe zárnak az emberek. Kedvessége, szakmai tudása mellett a kisugárzása, az empátiája különbözteti meg a többiektől. Szokásos életútnak indult a karrierje, ám néhány dologban gondolkodása tette mássá. Az egész patikában uralkodó légkört a segítőkészség szelleme hatja át, nem véletlenül jönnek be néhányan csupán egy jó szóért, egy mosolyért, egy biztatásért.

Csengerben született 1962. május 5-én. Édesanyja, lánykori nevén Bartha Ida Anna tanár, most már 66 éves. Édesapja, Gombos Miklós iskolaigazgatóként szerzett magának tekintélyt a határszéli kis településen. Testvére, Miklós, Rozsályban, az önkormányzatnál dolgozik. Férje, Ligetfalvi Zsolt, szintén az egészségügy speciális szakterületét választotta, röntgenasszisztensnek tanult. Az más kérdés, hogy most a vállalkozást segíti, nemcsak a nyugodt családi háttérrel, hanem a hivatalos ügyintézésből is sokat vállal magára.

Házasságukból két gyermek született, Róbert a jó nevű nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban harmadéves, sportol, kosárlabdázik, és minden jel arra mutat, hogy gyógyszerészhallgatóként folytatja egyetemi tanulmányait. A szülők reménye szerint bizonyára ő folytatja majd a családi vállalkozást. A kisebbik fiuk Péter, ő hétéves, első osztályos.

Katika a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban tett érettségi (1980) után, a szegedi orvostudományi egyetem gyógyszerész-tudományi karán szerzett oklevelet 1985-ben. Férjével már akkorra 26 évi ismeretség fűzte össze őket, hisz iskolatársként figyeltek fel a másikra. Ahogy a gyógyszerésznő átvette a diplomáját, az egyik fehérgyarmati patikában, Dávid György gyógyszertárvezető mellett ismerte meg a szakma csínját-bínját. Itt vált számára a gyógyszerészet igazi hivatássá. Az alig egy év arra volt elég, hogy lássa, mennyi teher hárul a gyógyszerészre, ha komolyan veszi a tennivalóit. A gyermekgondozási szabadság két éve után a nyíregyházi Inczédi soron folytatta egy szintén nagy forgalmú patikában a szakma megismerését. A magánpatika, mint lehetőség, gondolatként már megfogalmazódott a fiatalasszonyban.

Nyírmihálydiban egy évet töltött, a teljes felelősség, a magára utaltság, a döntéskényszer és annak megszokása, csupa olyasmi volt Ligetfalviné életében, amelyekkel idejekorán találkozott. 1991-ben a nyíregyházi örökösföldi patika bt.-ként jelentkezett az életében, majd 1993-ban nyitotta meg a Kossuth utcán a Fekete Sas Patikát.

A szakmai színvonalról beszédes adatok árulkodnak, mivel két gyógyszerész és négy szakasszisztens látja el a tennivalókat. Annyira sokféle terméket kínálnak, hogy legfeljebb a kórházi gyógyszertár múlja felül a készletet. Az a tény, hogy öt nagykereskedővel tartják a kapcsolatot, igazi versenyhelyzetet eredményez, így néhány óra alatt beszerezheti a megrendelt termékeket. Igaz ez a kálmánházi fiókgyógyszertárra is. Ott még inkább családias légkörben vezetik a patikát. A belépőről még azt is tudja a gyógyszerész, hogy várhatóan mit tartalmaz a recept.

A terápiás folyamatban az orvos valódi partnernek tekinti a gyógyszerészt, Ligertfalviné sok esetből szűri le ezt a tanulságot. Nem véletlen a reklámokban megfogalmazott tétel, hogy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, a Fekete Sas Patika tulajdonosnője is azt tapasztalja, hogy a reklámok hihetetlenül nagy hatást gyakorolnak a betegekre. Amit előző este mutat a televízió, másnap már keresik.

Természetesen, ha mást ajánl a gyógyszerésznő, inkább az ő tanácsában bíznak, mint a személytelen reklámban. Különösen igaz a megállapítás az idősebbekre, ők sokkal jobban tisztelik a tekintélyt, a tudást, mint a fiatalabb korosztály tagjai. A kapott tanácsokat is jobban megszívlelik. Talán épp rájuk jellemző a családias légkör iránti igény, épp ezért nem véletlen, hogy gyakran bejönnek beszélgetni, akárcsak egy jó szó kedvéért átbuszoznak a városon. A forgalomnak az egyharmadát az úgynevezett törzsbetegek jelentik.

A gyógyszertárak ma már nem hasonlíthatók össze a 10–20 évvel ezelőtti, mindössze számmal jelzetthez. Megjelentek a homeopátiás szerek, amelyek a legtöbb esetben alternatívát kínálhatnak a hagyományosokhoz képest. Ligertfalviné Gombos Katalin az egészségnevelést igen fontos tartja, épp ezért a mellékhatásokat is tartalmazó készítmények helyett szívesen ajánl homeopátiás szereket. Gondolkodásmódja és a betegek iránt érzett felelősségtudata még inkább arra ösztönzi, hogy ezeket a szereket is ismerjék meg és vásárolják a betegek. Az eltelt években a betegségek száma nem csökkent, az allergia például kiugróan megnőtt. Ismét a megelőzés fontossága, a család meghatározó szerepe kerül szóba, hogy ne a patikában dőljenek el a fontos kérdések…

Pihenteti a komolyzene, a Puccini-operák, kikapcsolódik a nívós filmeken, a könyvek pedig elévarázsolják azt a világot, amiben élni érdemes.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése