Kerékné Dr. Kiss Erzsébet

Gyógyszerész,

Nyíregyháza

Kerékné Dr Kiss195.jpgAz ember − beosztottként − valahogy így képzeli el az ideális főnököt: ragyogó szemek, mosolygós arc és derűt sugárzó megjelenés. Alapfeltételei annak, hogy a munkahelyen kialakuljon a közös akarat, amelyben mindenki képes azonosulni a kitűzött céllal, mert elfogadja, belátja, hogy annak elérése neki magának is érdekében áll.

Kerékné Dr. Kiss Erzsébet minden bizonnyal a szülői házból hozta magával ezt a képességet. Értelmiségi családban született 1956-ban: édesanyja könyvelőként dolgozott, édesapja az Építő és Szerelő Vállalatnál volt középvezető. Egy testvérbátyja van, aki Szegeden a JATE-n alkotmányjogot tanít, sokat publikál és több főiskolán és egyetemen ad elő.

Erzsébet a 4. Sz. Általános Iskolába járt Nyíregyházán. Az ének-zene tagozat lehetőséget adott arra, hogy közeli kapcsolatba kerüljön a zenével, megtanulja az átlagosnál talán jobban érteni, de nem érzett különösebb tehetséget magában, és nem is gondolt arra, hogy zenei pályán kellene továbbtanulnia. A harmóniák iránti szeretete persze mindmáig megmaradt, a fáradt időszakokban jól jön egy kis zenehallgatás.

Mivel már általános iskolás korában sorra nyerte a biológia és a kémia szaktárgyi versenyeket, logikus volt a döntés, hogy olyan gimnáziumba megy, ahol közismerten erős ezeknek a tantárgyaknak a tanítása. Így esett a választás a Krúdy Gyula Gimnáziumra. Mivel a felvételi tantárgyakból mindig jól szerepelt, felvételiznie sem kellett. A természettudományos tantárgyak iránti szeretete a középiskolában is megmaradt, ezért érettségi után a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszertudományi Karán tanult tovább.

1980-ban férjhez ment, a férje eredeti végzettsége gépészmérnök, jelenleg azonban mezőgazdasági vállalkozó. Kiderült, hogy sikeres a vállalkozás, s az ember ragaszkodik is ahhoz a munkához, amely biztosítja a napi apró sikerélményeket.

1981-ben megvolt a diplomaosztó ünnepélyes pillanata. Erzsébet visszajött abba a városba, ahol született, s ahol sok kedves élményben volt része. Egy közforgalmú patikába került a Vörös Hadsereg útjára. Zoltán 1982-ben született, két évig gyesen volt vele, majd a Jósa András Kórházba került dolgozni. Először beosztott gyógyszerész volt, majd főgyógyszerész-helyettes lett. Izgalmasnak, érdekesnek ígérkezett a munka, egyfajta közvetlen orvostanácsadói szerepe volt, de később minden másképpen alakult, a munka sokat veszített szépségéből, napi rutinná vált. A kórházi gyógyszerészeket nem nagyon becsülték, emiatt egyre kevesebben maradtak, s egyre több lett a munka. Mivel megindult a gyógyszertárak privatizációja, többen elhagyták korábbi munkahelyüket.

A nyíregyházi Korona patika a város legnagyobb létszámmal dolgozó, legnagyobb forgalmú közgyógyszertára volt, meglehetősen magas költségekkel. Talán emiatt is, de tény, hogy nem volt jelentkező az első fordulóban, de a másodikban sem. Erzsébet megkonzultálta a dolgot a férjével, s létrehoztak egy háromtagú betéti társaságot, s 1996 áprilisában a Korona patika magánkézbe került. Mint minden privatizáció, ez is eredményezett fájdalmas lépéseket, de meg kellett tenni ezeket, ha ki akarta emelni a gyógyszertárat a mélypontból. Szerencsére nagyon jó kapcsolata volt a gyógyszer-nagykereskedőkkel, akik a kezdetekben is támogatták gazdasági elképzeléseit. Fontosnak tartja, hogy sikerült elfogadtatnia magát a beosztottakkal. Igaz, mindig arra törekedett, hogy jól érezzék magukat, mert meggyőződése szerint csak együtt tudják jól csinálni a feladatukat. Mindenki megértette, hogy kölcsönös érdekük fűződik az anyagi haszon eléréséhez, mert veszteségből nem lenne megfelelő fizetés sem.

Rövid idő alatt sikerült a patikát stabilizálni, így ma is a város legnagyobb vényforgalmú patikájaként működik. Ennek az üzletnek is vannak olyan vonásai, mint az úgynevezett drogériáknak, de mindenképpen szeretnék megőrizni a régi patikajelleget. Ennek érdekében vállalják, hogy valóban készítenek itt gyógyszereket, nem csak a késztermékeket forgalmazzák.

Azt tapasztalják, hogy egyre erőteljesebb a vásárlók érdeklődése a különféle gyógytermékek iránt, ebből a szempontból is nagyon nagy a hatása a televíziós reklámoknak. A gyógyszerész jó érzéssel mondja, hogy az emberek egyre többet törődnek a megelőzéssel, nem várják meg a betegség beköszöntét.

Erzsébet számára nagyon fontos a család. Boldognak mondhatja magát, hogy az elmúlt időszakot nagyobb konfliktusok nélkül sikerült megélni, pedig voltak nehéz időszakok is az életükben. Nagyon büszke a gyermekeire, akik a 4. Számú Általános Iskolában kezdték tanulmányaikat, s a nagy fiú is a Krúdy-gimnáziumba ment. Vele már meg lehet vitatni a színházi élményeket is. Amikor idejük engedte gyakran töltötték a szabadidőt a barátokkal, valahogy erre mostanában egyre ritkábban kerül sor.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)

***

Kerékné Dr. Kiss Erzsébet a nyíregyházi Korona Gyógyszertár tulajdonosa és vezetője igazi szakmai műhelyt teremtett a 15 fős kollektíva tagjainak. Rendszeres résztvevői a gyógyszerész Kamarai és a Gyógyszerésztudományi Társaság – melynek megyei elnöke – rendezvényeinek, a Rozsnyai Emlékversenyről is szinte évente hoznak el díjakat. Nem véletlenül kaptak Miniszteri Dicsérő Oklevelet 2003-ban, az idén pedig Az év környezetvédő patikája címet is nekik ítélték. Kerékné Dr. Kiss Erzsébet nemcsak az elsők közt nyitott magánpatikát, és azóta a megyeszékhely belvárosában, a Szabadság tér 12/A alatt a 250 négyzetméter alapterületű, a legmodernebb eszközökkel felszerelt, nívósan berendezett gyógyszertár már 5 éve látja el az állandó éjszakai és ünnepi ügyeleteket is. Akár egy mini gyógyközpont is lehetne, hisz vérnyomást, vércukorszintet, trigliceridet, koleszterint és testtömegindexet mérnek, bejelentkezés nélkül, ingyenesen. Rendszeresen selejtezik a betegek által bevitt házipatikát. Sportolóknak, turistáknak összeállítják az úti készletet. Oktató gyógyszertárként komoly szerepet vállalnak a fiatal gyógyszerészek, szakasszisztensek gyakorlati képzéséből. Kerékné kimagasló szakmai és vezetői munkásságát Miniszteri Dicsérettel és a Gyógyszerésztudományi Társaság Érmével ismerték el. Családjukban a két fia felnőtt, Zoltán közgazdász Budapesten, Dániel ötödéves gyógyszerészhallgató a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és tagja a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének. Sokoldalú, céltudatos, maximalista diák. Édesanyja szívét megdobogtatná, ha egyszer ő venné át a Koronát.

(Kiegészítve: 2012. október 2-án.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése