Márczi Mihályné

Kereskedő,

Nyíregyháza

szszb_08-54_marczi_mihalyne.jpgIgen kevesen mondhatják el magukról, hogy közel negyedszázada dolgoznak egy szakmában. S teszik mindezt úgy, hogy majdnem négy évtizedes állami alkalmazotti korszak után megbecsült és köztiszteletnek örvendő vállalkozóként folytatják ugyanazt a tevékenységet. Ráadásul az egykori munkatársak is követték volt főnöküket az induló vállalkozásba.

E kevesek egyike Márczi Mihályné kereskedő, aki a nyíregyházi belvárosban a Széchenyi utca elején lévő Márczi-Ker. Bt. boltjában fogadja a vevőket. Ma is nyugodtan letagadhatna legalább tíz esztendőt az életkorából az asszony. Energikus, lendületes, egyszerre több dologra irányítja figyelmét. Nem a hangerővel, a tulajdonosi pozícióval szerez érvényt akaratának, hanem kedvességével, lenyűgöző személyiségével. Halk szavú, de arcáról mindent leolvashatnak a munkatársai.

Régen kezdődött a cipők iránti érdeklődése. Édesapja, Fülöp Péter cipészmester volt Ibrányban. A gyereklány már akkor becseppent ebbe a világba, amikor még fogalma sem volt, milyen irányt szab neki a sors. Látta a falubelieket jönni az édesapjához, majd megelégedetten távozni. Amikor a nyolcadik osztály elvégzése után beiratkozott a gimnáziumba, szinte azonnal egyértelmű lett, hogy a nagy család nem tudja nélkülözni az ő keresetét, és mielőbb szakmát kell tanulnia.

Édesanyja, Németh Johanna, a gyermeknevelés és a háztartás gondjait vállalta. Öt testvér közül ő a középső. Nővérei, Irén és Ilona a nagyhalászi zsákgyárban dolgoztak, Béla öccse géplakatos, József irodagép-műszerész lett. Férje, Márczi Mihály szintén irodagép-műszerész szakmával és több évtizedes szakmai múlt után alapító társa a vállalkozásban. Két gyermekük született. Zoltán a családi vállalkozás ügyvezetője, lánya, Ágnes fogorvos Budapesten.

Márcziné még akkor tanulta a szakmát, amikor próbaszéken ült az eladó a vevő elé, a lábára segítette a cipőt és mindenben tanácsot adott. Augusztinyi Józseftől és Vasas Józseftől tanulta a cipőeladás csínyját-bínját. A mai városháza alatti cipőboltban – Nyíregyháza egyik legrégibb és legpatinásabb üzletében – szolgálta ki a vásárlókat. Generációk vettek kényelmes és divatos lábbelit Márczinénál. Sokszor csak azért tértek be, hogy kicsit beszélgessenek. Az is előfordult, hogy maga a kereskedő beszélt le valakit a vásárlásról.

Őt ugyanis soha nem az vezérelte, hogy mindenáron a forgalmat növelje, hanem elégedett vevőket várt vissza legközelebb is. Később az egykori Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalatból lett Renomé Rt. említett boltja a nyíregyházi sétálóutcába költözött, és ott már a kor színvonalának megfelelő cipőüzletben fogadhatták a vevőket.

Óriásit változott mára a cipővilág. Nem akar nosztalgiázni az asszony, de a régi, neves hazai cipőgyárak, a bonyhádi, a szigetvári egyedi darabjai mai is nagyon hiányoznak. Hiába volt akkor mintegy 20 modell, ma pedig ezer, a fazonok jórészt ismétlődnek. A távol-keleti és az olasz cipődömping uniformizálta a piacot. Hiába a divatosnak mondott forma, ha nem mindenki érzi jól benne magát. A nagykereskedelem – amely régen meghatározója volt a termelő és a vevő közt elfoglalt helynek – mára szinte eltűnt a gazdaság süllyesztőjében. Hogy ez jó-e vagy sem, nem érdemes rajta polemizálni. Sokkal lényegesebb az, hogy a vállalkozónak alkalmazkodnia kell a helyzethez.

Márczinéék nemcsak cipőket, hanem munkaruhákat is árusítanak. Mi több, nemcsak árusítanak, hanem maguk is gyártanak kényelmes darabokat. Egyedi megrendeléseket is teljesítenek, hiszen a különböző szakmákban más-más előírások, biztonsági szabályok mellett kell hordható munkaruhát alkotni.

A munkatársai tréfásan már kérdezték is Márczinét, hogy vajon ő miből van? Hisz óriási energiával, lendülettel szervezi a hétköznapjait, soha nem fáradt és mindig kedves. Nagyon egyszerű az ok – magyarázta az asszony – egyszerűen imádja, amit csinál. Szereti a vevőket. A papucsos vásárlóval ugyanúgy bánik, mint azzal, aki méregdrága cipőt vesz. Az az elgondolása, hogy minden réteg találja meg a számára legkedvezőbb fazonú, árú terméket.

Márcziné ezt a szemlélet szeretné tudatosítani a fiában, aki a vállalkozás ügyvezetőjeként a családi hagyomány folytatója. Szinte a semmiből kezdték a kft. létrehozását. Alkalmazotti évtizedekkel a hátuk mögött, viszont hozták a szakma szeretetét, a vevők megbecsülését és a korrekt kereskedői szellemet. Ez a tőke elégnek bizonyult egy sikeres vállalkozás elindításához. Nem a pillanatnyi haszon vezérelte őket, hanem hosszú távon gondolkodtak az öt évvel ezelőtti kezdésnél és most is. Ha még egyszer választania kellene Márczinénak, ma is a cipős szakma mellett kötne ki.

Szabadidejében igyekszik pótolni az el nem olvasott könyveket. Hajdúszoboszlóra jár a férjével pihenni a gyógyfürdőbe, valamint az unokáival tölti szívesen az idejét. Boldog, megelégedett ember.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése