Takács József

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_04-140_takacs_jozsef.jpgKülönleges életutat tudhat maga mögött a negyvenes éveinek végén járó Takács József. Amíg az ízléssel berendezett kertvárosi otthonban a történelmet idézzük, kirajzolódik az elmúlt szocialista rendszer. Minden erényével és ellentmondásával, merthogy aki tisztán akar látni a politika, a gazdaság és a történelem dolgaiban, mindkettőt megtapasztalhatta.

Takács József egészen kora gyermekkorától a kereskedelem különböző formái iránt érzett lelkesedést. Nevezhetjük ezt véletlenszerű érdeklődésnek is, hiszen a szűkebb és a tágabb család nem erre a pályára ösztönözte a cseperedő gyermeket.

Pedagóguscsaládban nőtt fel, édesanyja, Vincze Matild tanítónő, ma nyugdíjas és Nyíregyházán él. Nevelőapja, Szászfalvi Mihály már nincs életben. A pedagógus szülőket látva a fiatalemberben megfogalmazódott: a gyakorlati élethez lényegesen közelebb álló hivatást akar betölteni.

A nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett, és most már úgy tartja, szerencséjére nem vették fel a tanárképző főiskolára. Így viszont megadatott számára a lehetőség, hogy az élet iskoláját járja. Apagyra került, a helyi áfészirodára és hálózati ellenőrként kezdett dolgozni. Kitűnt lelkesedésével, precizitásával. Akkoriban nagy kitüntetésnek számított, hogy hamarosan elkezdhette a marxista tanulmányokat.

− Az íróasztalt ki nem állhattam sohasem  − vallja évtizedek távlatából Takács József.  − Mindig azt néztem, hogy mehetek ki valami hasznos ürüggyel az irodából  − mosolyog a történteken, viszont komolyan folytatja:  − Gyakorlati tevékenység érdekelt, ahol a teljesítmény mérhető és valóban megmutathatja az ember, hogy mire képes.

Erre bőségesen nyílott alkalma. Akkor figyelt fel az ország helyzetére, amikor 1968-ban az új gazdasági mechanizmusként ismert modernizálási program elkezdődött. A pénzügyi technikumban is leérettségizett, mert hamarosan eldőlt: ezt a szakterületet sem hagyhatja figyelmen kívül, ha a kereskedelemben akar boldogulni. Imádta és most is imádja az alkotó munkát, mert meggyőződése, hogy csak akkor lehet az ember elégedett a szakmai tevékenységével, ha valami egyedi, sajátos teljesítménnyel hívja fel magára a figyelmet.

Vezető beosztást töltött be a szövetkezeti mozgalomban, a nyíregyházi járási, majd a megyei pártbizottságon. Vezette a megyei tanács kereskedelmi osztályát három éven keresztül. Ma, amikor sokan meg nem történtté kívánják formálni az elmúlt éveket, Takács József másként reagál a múltra.

− Én azt soha nem gondoltam, hogy valamiért szégyellnem kellene, amiért a pártbizottságon dolgoztam  − fejtegeti.  − Szerintem, az alapkérdés nem az, ki hol kereste a kenyerét, hanem az, hogy azt milyen erkölcsi mércével tette. Én soha egyetlen alkalommal sem éreztem, hogy helytelenül, netán a köz ellenére láttam volna el a feladatomat.

Tudomásul kell venni, hogy abban a társadalmi formációban is megvoltak a kialakult játékszabályok, mint ahogy ma is megvannak ezek. Arra törekedtem, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeket maximálisan, a köz javára kamatoztassam. Ha bárhol a területen kerestem a szakmai kapcsolatot, rá kellett jönnöm: hiába mentem én a pártbizottságról, az együttműködő partner a gazdasági vezető és nem a párttitkár volt. Az külön zavart okozott, hogy a párttitkárok  − tisztelet a kivételnek  − nem a legmagasabban képzettek közé tartoztak. Furcsának találtam és találom ma is, hogy a párthűség égisze alatt sokan kibújhattak az egyetemi, főiskolai diploma megszerzésének kötelezettsége alól.

Takács József menet közben a közgazdaság-tudományi egyetemen szerzett diplomát, s mint utalt rá: több diplomával rendelkező társaival együtt tudattalanul ő is hozzájárult a párt belső bomlasztásához. A nyolcvanas évek vége felé már egyértelművé vált mindenki számára, hogy a hagyományos módon nem lehet a párt belső életét megszervezni és a társadalmat irányítani.

Jelenleg is a gazdasági, kereskedelmi életben vállalt állást: egy bútordiszkontot vezet az almatárolóban.

Felesége tanítónő, a Kertvárosban, a 7-es iskolában tanít. Talán jellemző a család mentalitására az, hogy amikor nemrégiben a pedagógusok sztrájkot hirdettek: Katalin asszony a munkabeszüntetést nem tartotta megoldásnak. Három gyermekük született, Katalin francia nyelvtanár, hazai és külföldi egyetemen csiszolja tudását, ám most sajnos, nem talált állást ehhez. József Tatabányán a modern tudományokat tanulmányozza, míg Attila fiuk most nyolcadikos.

A család a természet szerelmese, gyakran kirándulnak, tavaly nyáron Tunéziában és a Szaharában barangoltak egy ideig. A gyerekek sportolnak, József az Újpesti Dózsában öttusázott, Attila az erdők, hegyek világát nem adja semmiért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése