Vasvári Sándor

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_03-138_vasvari_sandor.jpgAz izgalom, a jó értelemben vett stressz hosszú évek óta árnyékként kíséri Vasvári Sándort. Az újságolvasók még jól emlékeznek a jó másfél évtizede kezdődött sportkarrierre. A nyíregyházi atléta sokszoros magyar bajnok a 400 és a 800 méteres síkfutásban és a címeres mezben is gyakran öregbítette hazánk, és benne a megye hírnevét.

Most a Bocskai úti Adidas-boltban beszélgetünk. Érdekes önvallomás kerekedik ki az elhangzottak alapján. Érződik, Vasvári Sándor nem most fogalmazta meg önmagának azt, mit vár az élettől, s ő maga mivel járulhat hozzá a sikerességhez. Az említett izgalom most mint vállalkozót nem hagyja nyugton: ugyanis egyre jelentősebb konkurenciával kell számolni a piacon, s nekik, mint az Adidas márkaképviseletének különösen sokat kell tenni azért, hogy a világcég termékei eljussanak a szabolcsi, szatmári, beregi vásárlókhoz. Az 1995. évi ifjúsági atlétikai Európa Bajnokság hivatalos szponzoraiként szerepeltek.

Pörgessük föl kicsit a sporttörténelem lapjait, hiszen a mai Vasvári Sándort az érti igazán, aki ismeri, életének milyen szakaszát, hány és hány munkával zsúfolt esztendőt, szórakozás helyett kemény edzéseket áldozott a siker oltárán a kisvárdai születésű fiatalember. Édesapja, Vasvári Sándor, ma már nyugdíjas, édesanyja, Nagy Anna, sajnos már nem él, annak idején főnővérként látta el hivatását. Vasvári Sándor kisvárdai születésű, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumba járt, a sporttagozatra. Hiába akart labdarúgó lenni, atlétának szemelték ki. A 400 méteres síkfutásban olyan ragyogóan debütált, hogy el is dőlt a sportágválasztás kérdése. A 80-as évek eleje ragyogó korszakként vonul be személyes élete történetébe: országos csúcsot futott 400 méteren, és a 4×400 méteres váltó tagjaként ott lehetett Londonban az Európa Kupa A döntőjében, ahol a legjobb nyolc ország versenyzett. Itt negyedik helyezést ért el. Az első atlétikai világbajnokságon, Helsinkiben szintén e számokban állt rajthoz. Még ma is érvényes az a 76 másodperces országos csúcs, amelyet 1983-ban 600 méteren állított fel.

Testnevelés szakos tanárképző főiskolásként, valamint válogatott sportolóként sok országban megfordult és megbízhatóan számíthattak eredményeire a szakvezetők. Gondja-baja természetesen neki is akadt, mint majdnem minden kivételes klasszisú sportolónak.

Az egyik mindjárt a pályakezdőket sújtó legnagyobb teher, az alacsony kereset. Felesége, Gönczy Ágnes, szintén pedagógus, rajz-földrajz szakos és most a nyíregyházi 19-es iskolában tanít. Gyermekeik közül Dániel nyolc, Vivien négy és fél éves.

A diploma átvétele után Vasvári Sándor Újlétán kezdett el tanítani. Hamar rá kellett jönnie arra, hogy egy tanárházaspárnak igencsak nehéz előteremtenie a megélhetéshez szükséges forintokat. Ahogy megszülettek a gyerekek, egyre sürgetőbbé vált az igény: olyan munkát kell keresnie, amely biztosíthatja a család tisztességes megélhetését.

Ekkor ültek le Dvorszki Tiborral és egy közös vállalkozást terveztek. Az csak természetes volt, hogy a sporttal legyen kapcsolatos a vállalkozásuk. Olyan terméket kerestek, amely megyénkben is népszerű, eladható és az ára a mifelénk alacsonyabb jövedelmek mellett is meg tudják vásárolni az emberek.

− Így döntöttünk az Adidas mellett, amely évek óta a népszerűségi lista élén áll. 1992. december 15-én nyitottuk meg a Bocskai utcán a száz négyzetméteres alapterületű boltot, majd ’94. december 17-én a Nyírfa Áruház földszintjén a szintén hasonló nagyságút.

Terveik bőven vannak, hiszen az üzleti életben eddig elért sikereik ösztönzik őket, hogy érdemes bővíteni a tevékenységi kört.

Az atlétikai EB szervező bizottságának tagjait, a versenybíróságot, a technikai személyzetet az Adidas öltözteti be termékeivel, míg a versenyzőkről a Magyar Atlétikai Szövetség gondoskodik.

Szabad idejében, ami igencsak szűkre szabott, Vasvári Sándor nem tud és nem is akar elszakadni a sporttól, hetente háromszor fut, kerékpározik a sóstói erdőben. A fizikai erőnlét, a fitt megjelenés teszi lehetővé, hogy bírja a napi nem nyolcórás munkaidőt, az árubeszerzéssel és az eladással történő utánajárást.

Lassan a gyermekei is abba a korba jutnak, amikor el kell dönteni, beszállnak-e ők is a versenysporttal járó gyilkos hajszába.

− Természetesen nem szeretnék akaratuk ellenére sportolót faragni belőlük, csak azért, mert nekem hajdanán kijutott a sikerből. Ha viszont kiderül az, hogy tehetségesek, jó lenne, ha mielőbb elkezdenék az aktív versenyzéssel, sok-sok edzéssel járó pályafutást. Mint apa, boldog lennék, ha tovább vinnék az én sikereimet, a Vasvári név csengését.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése