Suller Mihály

Vállalkozó,

Oros

szszb_07-150_suller_mihaly.jpgKétkezi munkás volt, villanyszerelőként kezdte az életet, aztán kisvállalkozó lett. Rakodott, tonnákat cipelt, teherautót vezetett, s a pénzt gyűjtögette egy-egy nagyobb vállalkozásra. Ma már jól menő családi vállalkozása van Tiszaszalkán és Nyíregyházán. Mindkét helyen egyedi, közhasznú vállalkozást működtet. Embereket foglalkoztat, családok boldogulásához, megélhetéséhez járul hozzá. Rendszeres bevételhez juttatja a legnagyobb magyar vállalatot, a MÁV-ot. Végül, de nem utolsósorban nemzetközi üzleti kapcsolatokat ápol. S összetartja szép nagy családját. Ő Suller Mihály orosi vállalkozó.

A nagyapja még németesen Schullernek írta a nevét. Őseitől örökölte a németek, a svábok fegyelmét, precizitását, munkabírását. Suller Mihály ezerkilencszáznegyvennyolcban született Oroson. Itt, a Nyíregyháza szomszédságában lévő településen végezte el az általános iskolát. Aztán maszek mester közreműködésével villanyszerelőnek tanult. Fényt, világosságot teremtett sok-sok lakásban és középületben. Egy ideig az országszerte, sőt a határainkon túl is híres Nyíregyházi Vas- és Fémipari Szövetkezetben gyakorolta a szakmát. Itt bonyolult elektromos ipari szerkezetek gyártásában is részt vett. Megismerhette a szervezett munkásságot, az ipari munkát, a tágabb közösséget. Nemcsak a jó hírű ipari üzemben, hanem egy szintén híres szövetkezetben, a sényői téeszben is otthagyta a névjegyét. Itt karbantartó villanyszerelőként dolgozott egy ideig. Rátekintése lehetett a mezőgazdaságra, a paraszti munkára, gazdag szakmai és emberi tapasztalatokkal távozott innen.

Teljesítette − akkori szóhasználattal élve − honvédelmi kötelezettségét, letöltötte a sorkatonai szolgálatát. Immár tapasztalt és érett férfiként ezerkilencszázhetvenháromban vállalkozó lett. Szokta is mondogatni, hogy ő már a szocializmus kellős közepén is „kiskapitalista” volt. Maszek villanyszerelőként gyakorolta a tanult szakmáját, ahogy az akkori szlogen mondta, a lakosság szolgálatában állt. A naptár még csak ezerkilencszáznyolcvannégyet mutatott, amikor már IFA teherautója volt. Ekkoriban csak a téeszek és az állami gazdaságok szállítottak ezzel a teherautóval, a maszekok körében még egyáltalán nem volt elterjedt ez a márka.

Fuvarozó volt és fakitermelő, erre szólt az akkori vállalkozása, erre kellett neki az IFA. Nemcsak a szójáték kedvéért említjük, hogy az IFA-val és a fával rakta le a későbbi, nagy vállalkozásainak az alapjait. Rakodott, cipekedett, vezette a kocsit, naponta nemcsak nyolc órát volt talpon.

A rendszerváltáskor már három LIAZ gépkocsija is volt. A rendszerváltás körüli időkben a nagyvarsányi téeszbe vitte a sorsa. Itt bérelt kft.-je volt. Főleg szállítással foglalkozott, több útépítéshez építőanyagokat fuvarozott. Nagyvarsányhoz közel van Tiszaszalka. A két települést tulajdonképpen csak a Tisza választja el. Varsányban információkhoz jutott, kerülővel, Vásárosnaményon át Tiszaszalkára jött és vállalkozásba kezdett az egykor oly híres, de csődbe ment vasas üzem helyén. Tiszaszalka szélén, a Tisza-töltés közelében, szép környezetben valaha a gépállomás, majd a Magyar Acélárugyár gyáregysége működött. Hiába ígérték az ötvenes években, nem lettünk a vas és acél országa, mi több, a tiszaszalkai termékekre egyáltalán nem volt igény és kereslet. Profilt kellett váltani. Suller úr sócsomagolásba kezdett itt, mert tudta, hogy erre a tevékenységre nagyon nagy igény van szerte e hazában. Először csak Ukrajnából jött a só és kézzel csomagoltak az emberek.

Pont hét esztendeje indult a sóüzlet. Hét bő esztendőnek mondható ez. Az első évben ezer tonna, a következő évben tízezer tonna sót csomagoltak itt, ezerkilencszázkilencvennyolcra már 50 ezer tonna csomagolását irányozták elő. A só, az ételek íze vasúti vagonokban jön a vásárosnaményi állomásig Ukrajnából, Belorussziából, a világhírű Donyec-medencéből, Szlovákiából, néha Romániából és Csehországból is. A bérteherautók szállítják a csomagolni valót Naményból Tiszaszalkára. Van már négy csomagológép, de így is ötven embernek ad munkát és kenyeret a vállalkozás. Szinte az egész országot a beregi üzemből látják el sóval. Innen kapják világhírű multik is, például a Julius Meinl, a Tesco, a Profi, az Interfruct, a Penny Market, a Spar.

A nyíregyházi Tünde utcán nemrég alakult a Szabolcsmag ’98 Kft. ügyvezetője Sullerné, Margit asszony, vagyis Manyika. A vállalkozásban dolgozik Suller úrnak a három fia és a három menye is. A nyíregyházi üzem mindenféle vetőmagvat tárol, tisztít, értékesít, a következő évtől már termeltet is. Jó lesz megyénknek, hogy sörárpát és vörösherét is termeltetni akar a kft.

Suller Mihálynak a felesége révén jó a családi háttere. Két szép unoka van, László és Balázs. Lacika már érdeklődik a só, a vetőmagvak és a gépek iránt, övék a jövő… Később Suller úr több időt szeretne áldozni szenvedélyének, a vadászatnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése