Kelemen Tibor

Nagyvállalkozó,

Nyíregyháza

szszb 26 ia Kelemen Tibor.jpgKelemen Tibor urat az üzleti élet főszereplői között tartjuk számon, hiszen érdekeltségei határon túlra is nyúlnak. Személyében olyan embert ismertem meg, akit gyarapodó évei nem csüggedővé, hanem egyre derűsebbé, egyre sugárzóbbá érleltek. Ma a legtöbben a gazdasági válságtól szenvednek, az ő megrendelői mégis sokasodnak. Származásával összhangban áll mozgékony szelleme

Amikor közös beszélgetésünk alatt visszatekintünk életére, ennek a sikernek legmélyebb titkait tárja elénk: mindig és mindenben az Isten akaratának az elfogadását; a gyengeségben is, és az erő állapotában is: Szent Pál gondolatai szerint a gyengeségben nem szabad elkeserednünk, a sikertől pedig nem válhatunk elbizakodottakká. Az anyagi biztonság megteremtésének feladatai mellett ugyanolyan feladatának tekinti az Isten megvallását, igazi feladatának, hogy sugallatot adjon a hitre, az út megtalálására, felekezettől függetlenül a hitben való megerősödésre és az imádságban való buzgóságra.
A próbatételekkel már négy-öt éves korában találkozott, amikor szüleit koncentrációs táborba vitték édesapja zsidó származása miatt. Árvaságában anyai nagynénje Hajdúdorogon vette pártfogásába, aki a nagyon szerény anyagi lehetőségek között is egyenlő bánásmódot biztosított számára a saját gyermeke mellett. Imádságait azonban nem pártolta, megvonta bizalmát a Teremtőtől. A tiltás ellenére mégis kitartott az érzés mellett, mely az Isten birodalma felé irányította eszméléseit. Válaszul olyan kegyelemben részesült, mely egész életét meghatározta: látomásában a Szűzanya mutatta meg magát. Nagy szerepe jutott ezután a hajdúdorogi görög katolikus egyházközségnek.

A szerzetes nővérek és a parókus atyák között egyre otthonosabban érezte magát, olyan otthonosan, hogy egyedül is gyakran kereste a lehetőséget a templom csendjébe burkolózni vagy orgonálni. Elbűvölte a templom gazdag díszítettsége, az egyházi élet rendje, az Isten rendet teremtő parancsolatai.

A szertartások rítusainak lélekemelő ereje segíti, hogy tizenegy évesen 28–30 éves barátai lettek. Tudás iránti vágyában ma is az értelmes emberek társaságát keresi és fogadja el, csak az okos gondolatok kötik le figyelmét, következésképpen gondolkodás­módjára jellemző a világosság. Ilyen társaság volt számára, ilyen jelzőbója Vatamány Atya, aki béketűrő és békességszerző, bocsánatot kérni tudó lelkületével mély benyomást hagyott, és mint a béke papját, a béke emberét hordozza emlékeiben.

Személyiségének megértésében fontos, hogy anyai ágon református, apai ágon zsidó származású. Ifjúságának napjait átszövi és megerősíti a görög katolikus hagyomány olyannyira, hogy menyasszonyt is ebből a közösségből választ magának.

Esküvőjével nem csak feleséget kap, hanem átkeresztelkedésével a görög katolikus egyház örökségének is részesévé válik, és a nevezetes Szent Tóth Imre családjába kerül. Az új család Tibor fiával és Éva lányával ajándékozza meg.
A hétköznapok azonban nem mentesítették a megpróbáltatások alól, ahol „ág tép, gonosz ebek rád rohannak, zápor is lep, szőröd-bőröd átáz, ázva, tépve jössz vissza, kis Ádáz”, ahol a házasság felbomlik. Vannak ösvények azonban, amelyek visszavezetnek az Isten közelébe, ahol mégis „boldog az ember, mert az Úr félelmében leli örömét”.

Kelemen Tibort boldognak látom, olyan boldognak, mint a gondos gazdát, mikor megajándékozza az ősz a munka és az imádság gyümölcseivel. Munkájának gyümölcsei a rend szeretete, a sikeres vállalkozása, családjának anyagi biztonsága, munkahelyek teremtése, az elvonulás lehetőségei…

Imádságainak termései, bölcsességet szerzett a korrekt üzleti kapcsolatok építéséhez, párkapcsolatát kiegyensúlyozottan, gyerekeivel karöltve éli. Személyén és szűk környezetén túl is hagy erőt a közösségi szellem erősítésére, hogy lehessünk „mindnyájan egyek”, és ezt az egyet úgy hívják, hogy szeretet.
A megbékélésért, az egész világ békéjéért imádkozik, hogy múljon el a fajgyűlölet, mert nem érdemes szeretet nélkül, utálkozva élni. A Tízparancsolatból is a legelső és legfőbb parancs a szeretet parancsa.

Imádkozik az egyházatyákért, hogy vegyék olyan komolyan hivatásukat, hogy kisugárzásukból erőt meríthessenek a botladozók, a bolyongók, a szomorkodók, a gyászolók.
Imádkozik az egyház megújulásáért, vonzóbbá, színesebbé tételéért, hogy a fiatalok itt találják meg lelki, szellemi, közösségi életük színterét. Imádságainak gyümölcse még a hálaadás képessége, hogy az Isten a nélkülözésen keresztül megajándékozta az erős hit képességével, mely reményt, és erőt adott ennyi jónak a megvalósításához, és alázatot annak megvallására, hogy Isten ígérete méltó a bizalomra, méltó a dicsőítésre.

Zsidó megfogalmazásban: „Áldjad én lelkem az Urat… Dicsérjétek Istent, minden népek…”

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése