Dudás Lászlóné

Vállalkozó, társtulajdonos,

Nyíregyháza

szszb_20-22_dudas_laszlone.jpgAz alkotás öröméről beszélgetünk Dudás Lászlónéval, a nyíregyházi székhelyű Du & Du Kft. társtulajdonosával. Férjével éppen másfél évtizede láttak hozzá saját vállalkozásuk felépítéséhez. Időközben gyerekeik is belenőttek kft.-be. Dudásné, született Dobi Annát jól ismerik még az óra- és ékszerkereskedelemből, hiszen hosszú éveken át az akkor még egyeduralkodó óra-ékszer boltban állt a pult mögött.

Mint mondja, akkor aranyat, most vasat árul, mégis van egy szembetűnő hasonlóság a kétfajta fém között. Akkor is és most is emberekkel foglalkozott, igyekezett őket igényeik szerinti áruval ellátni. Mint mondja, akkor azonnal látta, hogy a kiválasztott ékszer illik-e majdani viselőjéhez. Most viszont álmot árul, mivel tíz méter vascsőről nehéz elképzelni, hogy egy szép családi házban például meleget ad a fűtésrendszeren keresztül. Az az empátia, amivel Ani közelít a vevőkhöz, lehetővé teszi az elképzelt ház vagy lakás épületgépészeti felöltöztetését. Együtt beszélik meg, milyen alkatrész vagy kiegészítő milyen célt szolgál, miért előnyös annak a beszerzése és beszerelése, mennyi a szavatossági vagy garanciális ideje, mit bír el például az időjárástól vagy más elemektől.

Nem véletlenül jönnek be a Család utcai üzletházba az emberek. Sokszor filléres áru hiányzik egy csap tömítéséhez. Különösen az idősebbek vagy akik a műszaki ügyekben járatlanabbak, nem kevés segítségre szorulnak. A nagyáruházakban vagy barkácsüzletekben gondolák sorát járhatja végig a vevő, és nem talál eladót. S ha talál, sem mindig kap választ, mert ezekben a szupermarketekben általában nem ismerik a terméket a zömében fiatal eladók. Pláne, ha a vevő egy kis beszélgetésre is vágyik! Éppen ezért is népszerű a családias hangulatú bolt, amelyben víz-, gáz-, központifűtés-szerelési alkatrészeket és késztermékeket kínálnak. Éppen azért választották ezt a profilt, mert a férj szakmájához akartak igazodni az indulásnál.

A kiskereskedők sorra kénytelenek bezárni, mert a multinacionális cégekkel nem tudnak versenyezni. Sem árban, sem választékban. A vevő pedig odamegy, ahol olcsóbban kapja meg ugyanazt. Itt viszont érdekes kérdést feszegetünk Dudásné Anival, mert a külföldi termék nem biztos, hogy illeszkedik a hazai szabványhoz, vagy éppen nincs hozzá az a tartozék, ami a magyar terméknél az áru része. Konkrét példákat említ az asszony, s hangsúlyozza, hogy ők elkötelezettek az itthon készült termékek forgalmazásában. Ennek egyik oka az, hogy az alkatrész-utánpótlás zökkenőmentes, javítóegységeket is biztosítanak hozzájuk, és gyorsabban tudják érvényesíteni a garanciás hibákat. Nem véletlen, hogy ritkán váltják a beszerező partnert. Régi, kipróbált üzleti kapcsolatokat működtetnek, inkább az árból próbálnak engedményt kérni. Nemegyszer előfordult, hogy a nagyáruházban megvett, olcsónak hitt alkatrészhez náluk keresték a kiegészítő apróságokat. Sőt az is megesett, hogy a barkácsáruházból hozzájuk küldték a vevőt! Évente 3-4 ezer vásárlót szolgálnak ki. Nemcsak az építkezők, a vállalkozók jönnek, hanem a kisebb felújításokat házilagosan elvégzők is. Nyugodtak lehetnek afelől, hogy ide többször is bejöhetnek tanácsért.

Referenciamunkáik közt találjuk Nyíregyházán az Emmaus Szeretetotthont, Debrecenben a Tóth Árpád Gimnáziumot, Tihanyban egy szállodát és így tovább. A bolti kiskereskedelem mellett az évek óta tartó építkezési láz, a felújítások miatt a cégük is bekapcsolódott a kivitelezési munkálatokba. Intézmények, iskolák, társasházak beruházói kérik fel őket alvállalkozói feladatok elvégzésére. Nyíregyházán és környékén vállalják ezeket a munkákat. Manapság az összforgalom egyharmada származik az építkezésekkel kapcsolatos közvetlen tevékenységből.

Azon kevés vállalkozás egyike a családé, amely nem változtatta meg eredeti profilját, megmaradt a tulajdonosi kör, nem vásárolták fel őket, és ők sem vették el egyetlen cégtől vagy partnertől sem a megélhetés kenyerét. Ritka dolog ez a mai világban, mert a multi cégek megjelenésével egyértelművé vált a tendencia nálunk is, hogy a nagy hal megeszi a kis halat. A Du & Du Kft. meg akarja őrizni méreteit és arculatát, mert a hihetetlenül erős konkurenciaharcban csak így maradhatnak talpon. No és úgy, hogy a vevők megbecsülése újabb vásárlót hoz az üzletükbe.

Dudásné debreceni születésű (1954. szeptember 15.) Édesanyja, Pacsai Anna sok helyen dolgozott, ma hetvenhárom éves, és örül szerettei boldogulásának. Harminckét éves házasok Dudás Lászlóval, még egyikük sem töltötte be a huszadik évét, amikor életüket összekötötték. László fiuk, aki a cég ügyvezetője, 32 éves, neje, Verbényi Katalin szülésznő. Két kisfiuk van, Lacika 7, Ádám 2 éves. Az ifjabb gyermekük Zsolt most nősült, felesége a vállalkozásban dolgozik.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése