Tölgyfa József

A Nyír-Chem Kft. társtulajdonosa,

Nyírtelek

Tölgyfa József 500px Nyírtelek IMG_7700.jpgKívül elegáns, belül jó ízléssel berendezett, kényelmes ház az otthona Tölgyfa Józsefnek és családjának. A házigazda a legszebb férfikorban van, állapítom meg, amikor udvariasan beljebb tessékel. A család nem sokkal lehet az ébredés után, alig múlt reggel nyolc. Egymás után tűnnek fel álmos kamaszarcok. Van egy tippem az előszobaszekrényen heverő motoros sisak gazdájára. Apjukkal együtt már négyen képviselik az erősebbik nemet. A feleség, Ibolya asszony kávét hoz, néha felpattan valamelyik fiú reggelijében segédkezni. Szemmel láthatóan élvezi, ahogy mezítlábas talpát a meleg barna csempe simogatja. A laza légkörben egy perc múlva már úgy beszélgetünk, mintha a szomszédból jöttem volna át egy kis csevejre.

– Öt éve költöztünk be ebbe a házba  – követi tekintetemet a háziasszony.  – Előtte bent laktunk Nyíregyházán – mondja, miközben a férj a még régebbi időkről beszél.

– Kertészmérnök vagyok, és növényvédő szakmérnök. 1999-ben alapítottuk a cégünket, 50–50 százalékban vagyunk tulajdonosok Gerda Anikóval. A telephelyünk Balkányban van, itt Nyírtelken gazdaboltot üzemeltetünk. Növényvédőszer, műtrágya és vetőmag forgalmazása a fő profilunk. Több mint egymilliárdos forgalmunk van. 12 alkalmazottunk segítségével mintegy ezer termelővel állunk kapcsolatban.

A Nyír-Chem Kft.-t sem kímélte napjaink gazdasági válsága, derül ki Tölgyfa József szavaiból. Spórolnak a gazdák, ahol csak tudnak, de egy határon túl már nem mehetnek, így elkerülhetetlen a jövedelmezőség csökkenése. Fejfájásra ad okot a multik erőszakos nyomulása. Tőkeerejükkel, áraikkal nehéz versenyezni. Nap mint nap arra törekszenek a munkatársaival, hogy kielégítő megoldásokat találjanak az újabb és újabb kihívásokra.

– Szabolcs-Szatmár-Beregre és a szomszédos két megye hozzánk közel eső területeire terjed ki tevékenységünk – helyezi el földrajzilag, hol állnak kapcsolatban a termelőkkel, aztán munkájuk szezonalítását ismerteti. – Tavasszal a termelés inputszükségletének felmérésével kezdünk, ezt követi az áruellátás a teljes biológiai ciklusban. Szükség szerint beszállunk a finanszírozásba is. Állandó és élő kapcsolatban állunk a partnereinkkel. Saját magunknak szabott követelmény: ahhoz, hogy valaki jó értékesítő legyen, mindenekelőtt jó szakembernek kell lennie.

Még mielőtt mélyebben elmerülnénk a szakmai és kereskedelmi műhelytitkokba, üdítően zökkent ki bennünket Ibolya asszony azoknak az időknek a felidézésével, amikor maguk is termelőknek, sőt kistermelőknek számítottak.

– Az elején mi is gazdálkodtunk. A rokonainkkal együtt 20–25 hektáron karfiolt, brokkolit, káposztát termeltünk. Nagy kitartást, kemény munkát követelt ahhoz, hogy ne csalódjunk. Mégis másként folytattuk, mert annyi családot ez a terület nem tudott eltartani.

Tölgyfa József a Nyír-Chem Kft. megalapítása előtt a Bige-Holdingnál is tapasztalatokat szerzett, még azokban az időkben, amikor nem volt akkora cégóriás, mint most. Az életút állomásai tehát predesztinálták, hogy a cég megtalálja helyét a mezőgazdasági munkamegosztásban.

– Az elején azért erőn felül kellett vállalnunk – tér vissza a házigazda maga is a kezdetekre. – Egy-egy nagyobb összegű kölcsön nagyon jól jött a családtól, és hát magunk is tudjuk, milyen panelban lakni.

Akkor különösen élvezetes lehet egy ilyen szép élettérben, teszem hozzá magamban, és ismét körbenézek. A kamasz legények közben leküzdötték az álmosságot, sorban bemutatkoznak. A nagyobbik, Balázs, 16 éves. Nyíregyházán a Zrínyibe jár. Bálint és Bence ikrek, 13 évesek. Igazítanak valamit a frizurájukon, aztán szüleikkel együtt megszállják a nagy bőrkanapét. Nincs sok cicó, néhány kattintás, és megvan mindenkinek a mosolya. És ami a legfontosabb, meg is marad, amint szétrebbennek.

– Nem lehet könnyű megszervezni egy ilyen család életét – aggályoskodok, amikor megint hárman maradunk.

– Ugyan – nyugtat meg Ibolya asszony. – Reggel én viszem be őket. Nagyon jó a buszközlekedés is. Annak ellenére, hogy Nyírtelek távolabbi végén lakunk, mindenhová időben elérünk. Pedig a két kisebb fociedzésre jár, a nagyobbik meg vízilabdázik. A nővérem Kanadában él. Évekkel ezelőtt kiment bébiszitternek, aztán letelepedett. Kint voltunk náluk, és Balázs ott ismerkedett meg ezzel a sporttal. Nyíregyházán pedig folytatta, és szívvel-lélekkel műveli.

– Egy kicsit nehéz őket terelgetni – utal az apjuk arra, hogy akad azért nézeteltérés is. – De ebben a korban kell megtanulniuk, hogy nem csak jogok, hanem kötelességek is léteznek.

Már csak ketten maradunk Tölgyfa Józseffel, a családtagok szedelőzködnek, ki-ki dolgára. Ibolya asszony is búcsúzik, beszaladok a városba, mondja, és a bejáratnál a fejére húzza a bukósisakot. Amint eligazgatja szép szőke fürtjeit, elgondolkozom: ez a tippem a fejfedőről az érkezésemkor nem jött be. Ebben a családban mindenki sajátos egyéniség.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése