Baji László

Osztályvezető,

Nyíregyháza

szszb 26 km Baji László.jpgBudapesten született, de nyíregyházinak vallja magát, hiszen hatéves korában költöztek szülei a szabolcsi megyeszékhelyre, egy közeli faluban éltek a nagyszülők is. A Vécsei Károly Általános Iskolában kezdte a tanulást, majd a Bánki Donát Szakközépiskolában folytatta. Műszaki beállítottságú, gépmániás volt egészen aprócska korától. 13–14 évesen, amikor elérte a lábtartókat és ráülhetett a motorra, már vezette. A gépek, a technikai újdonságok iránti vonzalma miatt választotta az autószerelői szakot.

Jó volt matematikából, fizikából, kedvelte a természettudományos tantárgyakat, éppen ezért középiskolai tanulmányai befejezése után nem a szakmában helyezkedett el, hanem továbbtanult a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán. Tanulmányai megkezdése előtt egy évig katonáskodott előfelvételisként, magas termete ellenére a harckocsizókhoz osztották be. Szerencsés volt, mert rendkívül határozott, rendet, fegyelmet követelő, de emberséges tisztek voltak a parancsnokai, úgy véli, ők is hozzájárultak ahhoz, hogy leszerelése után máshogy látta a világot, a katonaság kissé megacélozta, és ez javára vált.

Az angyalbőrös időszak után rövid egyetemi hónapok következtek, mivel hamar rájött, hogy a közlekedésmérnöki pálya neki túl elméleti, ezért búcsút mondott az egyetemnek.

Még tanulmányai befejezése előtt segédkezett szüleinek Nyíregyházán családi házuk felépítésében, a munkavégzés során gyakorlati tapasztalatokat szerezhetett számos szakmában. Miután a házat befejezték, jelentkezett az akkori Mezőgazdasági Főiskolára, ahol mezőgazdasági gépészszakon szerzett diplomát. Amikor befejezte tanulmányait, egy álláshirdetés keltette fel érdeklődését a helyi lapban, melyet a TÁVHŐ szolgáltató tett közzé. Édesapja a cég egyik alapítója volt, de tőle függetlenül, egy hirtelen ötlettől vezérelve jelentkezett az állásra. Ezt akkoriban egyfajta szárnypróbálkozásnak tekintette, és ő sem gondolta, hogy hosszú távú munkakapcsolat lesz az eredménye, hiszen 1990-ben kezdődött, a mai napig tartó pályafutása a hőszolgáltatónál. Akkoriban a SZABOLCSHŐ megyei cégként üzemelt, így volt rálátása a vidéki szolgáltatásra és a szolgáltatás területén dolgozókat is ismerte. Kezdetben energetikusként dolgozott, de idővel megismerte a távhőszolgáltatás szinte összes területét. 1992-ben a megyei cég átalakult NYÍRTÁVHŐ Kft.-vé. Az új keretek között munkaköre is változott, a számlázással és elszámolással foglalkozó részlegéhez került. 2004-ben feljebb lépett a ranglétrán, csoportvezetői munkakörből osztályvezetőnek nevezték ki.

A tanulást munka mellett sem hagyta abba, másik érdeklődési területe a számítástechnika volt. Ezen a vonalon folytatta ismereteinek bővítését a főiskolán, ahol számítástechnikai szakmérnöki diplomát szerzett. Nagyon megkedvelte ezt a területet, aminek az lett a következménye, hogy nemcsak a cégnél alkalmazta kiterjedten a számítástechnikát, illetve próbálta forszírozni minél szélesebb körben történő alkalmazását, hanem barátaival egy számítástechnikai vállalkozást is elindított. A forgalmazáson kívül számítástechnikai problémák megoldásával, szervizszolgáltatással, mindennel, ami a számítástechnikához tartozik, foglalkoztak.

2009 decemberéig folytatta párhuzamosan ezt a két tevékenységet, de 11 év után már nagyon kimerítőnek találta, belefáradt és abbahagyta. 2004-ben az Energiaelszámolási Osztály veze­tőjévé nevezték ki. Ez alatt a feladat alatt nemcsak a számla előállítását kell érteni, hanem a számla alapjául szolgáló összes információnak és adatnak a kezelését is. Hat hölgy közvetlen munkatársa van, velük együtt felel azért, hogy a távhőszolgáltatási számlák megfelelő tartalommal, időben és rendben elkészüljenek. Ez egy olyan terület, ahol nem lehet unatkozni, nem lehet azt mondani, hogy monoton, függetlenül attól, hogy számlát bocsátanak ki, mivel nincs két egymást követő hónap, amikor mindent ugyanúgy kell csinálni. Ez talán az érdekessége is a munkájának, ami nagy precizitást és odafigyelést igénylő szakterület. Itt az embernek folyamatosan kell a fejét használnia, hogy a váratlan helyzeteket is megoldhassa.

A változások az informatika területén jelentős fejlődést hoztak magukkal, melyek a mai napig tartó folyamatos fejlesztések formájában nyilvánulnak meg a cégnél. Ezekben a fejlesztésekben nagy örömmel vesz részt, hiszen kamatoztathatja tudását, tapasztalatait.

Természetesen a munka mellett a legfontosabb számára a család. Elvált ugyan, de újranősült, és két gyermek, a 15 éves Gábor és az ötéves tűzrőlpattant Bernadett édesapja. Többek között ezért is számolta fel a két munkahelye közül a számítástechnikai vonalat, mert így végre több időt tölthet családjával, barátaival és régi szenvedélyével, a motorozással.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése