Jenei Sándor

Munkavédelmi főfelügyelő,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Jenei Sándor.jpgA fényképről egy határozott tekintetű, céltudatos ember néz velünk szembe. Mindkét tulajdonságára komoly szüksége van, hiszen egy igen sajátos, mondhatni speciális munka az, amit végez. Jenei Sándor az Országos Munkabiztonsági és Munkavédelmi Felügyelőség (OMMF) Észak-alföldi Igazgatóságának osztályvezetői munkakörét tölti be.

A nyíregyházi születésű, majd’ negyvenéves fiatalember nagy szeretettel beszél szüleiről: édesapjáról, Jenei Sándor térmesterről és édesanyjáról, Kordován Mária takarítónőről. Minden bizonnyal tőlük kapta azokat a génjeit, amik a sorsának jobbításában nagy szerepet játszottak.

Életpályájának vonala nem egyenes, mint az a mindenért megküzdeni akaró emberekre kimondottan jellemző. A Vásárhelyi Pál Építőipari Szakközépiskola magasépítő szakán megszerzett képesítéssel a zsebében bátran jelentkezett az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Építészmérnöki Karára, ahová felvételt is nyert. Egyéves kötelező sorkatonai szolgálatot követően előbb lakberendezési tanácsadóként dolgozott, majd tovább tanult az Ybl Miklós Műszaki Egyetem Munkavédelmi Szakmérnöki Karán, Budapesten. A tanulást és a munkát újabb szakterületen végzett tevékenység váltotta fel: 1997-től kezdődően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőként kezdte valóban szakmai munkáját. Számára a 2005-ös év az első sikerek éve volt: kinevezték a Felügyelőség igazgatóhelyettesévé, s még ugyanezen évben miniszteri dicséretet is kapott.

Egy évvel később a sikerek sorozata folytatódott: az Észak-alföldi Munkavédelmi Felügyelőség irodavezető munkavédelmi felügyelője lett. 2007-ben igazgatói tanácsadói címet kapott. Ezt követően két év múltán kinevezést nyert az OMMF Észak-alföldi Munkavédelmi Felügyelőség osztályvezetői munkakörébe, amiben azóta is eredményesen és hatékonyan dolgozik.

Életének és pályafutásának kezdeti időszakáról így ír önéletrajzában: „A főiskola után, friss diplomával a kezemben, azt hittem, hogy enyém az egész világ. Sajnos nem így volt. 1997-ben pályáztam a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségre, ahová felvettek, és a felügyelői vizsga után munkabiztonsági és munkaügyi felügyelő lettem.”

Elmondja azt, hogy valójában – e kevesek által ismert szakterületen dolgozó ember – mivel is foglalkozik a mindennapokban: „Az OMMF ellenőrzési munkájának kiemelkedő szerepe van a nemzeti jogszabályok betartásának előmozdításában. Eredményes hatósági eljárások lefolytatásával kívánja elérni a munkavállalók alapjogainak érvényesítését, a foglalkoztatási kultúra emelését, az egyenlő versenyhelyzet szélesebb körű kialakítását.

Az OMMF ellátja a munkavédelem állami irányításának egyes feladatait, a hatósági ellenőrzéseket, ami az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításának kikényszerítésén alapszik.”

Ezeket követően még hosszasan sorolja azokat a feladatokat, amelyek rá és munkatársaira hárulnak. Megemlíti például a súlyos munkahelyi balesetek megelőzésének, a foglalkozási megbetegedések veszélyforrásainak feltárására és azok elhárítására tett intézkedéseiket. Ehhez kapcsolódóan beszél a nemzetgazdaság azon ágazatairól – építőipar, feldolgozóipar, mezőgazdaság –, amelyekben a munkavégzés során az ott dolgozók veszélyeztetése gyakoribb vagy súlyosabb az átlagosnál. „Az építőiparban a többlépcsős vállalkozói szint a jellemző. A sokrétű vállalkozói szint azt eredményezi, hogy a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozó szinte semmit sem fordít a munkavédelemre, illetve a különböző munkáltatók munkavégzésének összehangolása, koordinálása sem megoldott.”

Személyes felelősségének érzi azt, hogy az említett áldatlan állapotokon legalább megyei szinten változtasson.

Munkatársaival közösen számos ismeretterjesztő előadást, munkavédelmi eszközbemutatót tartottak és tartanak napjainkban is. A szervezett nyílt napokon főleg a kisvállalkozók képviselőinek és az egyéni vállalkozóknak a megjelenése a jellemző. 2008-ban a hatékonyság növelése céljából megalakították a munkavédelmi tanácsadó szolgálatot, ahol bárki választ kaphat az őt érdeklő kérdésekre. Távlati célként a munkavédelmi szemlélet változtatását tűzték ki feladatként maguk elé. Munkájuk összegzéseként ezeket a szavakat mondja: „A hazai munkakultúra szerves részévé kell tennünk a biztonságos, egészséges munkavégzést, környezetet. Ne feledjük el: mindenkit hazavárnak.”

Jenei Sándor magánéletéről szűkszavúan beszél: felesége, Jeneiné Duli Mónika történelem–német szakos tanár. Gyermekeik: Petra és Ádám még óvodások. Íme, egy munkájának és családjának élő, komoly szakember életútja ereje teljében, fiatalsága minden lendületével.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése