Vass Béláné

Csoportvezető,

Nyíregyháza

Vass Belane szszb 27 km.jpgAz orgona és a gyöngyvirág a kedvence, szereti a föld szagát, a természetet, ahogyan szirmot bont egy virág, terebélyesedik egy fa. A munkája szintén mindig a növényekhez kötötte, így nem csoda, hogy közöttük érzi jól magát. Vajai származású, többgyerekes munkáscsaládba született, hatan vannak testvérek, ő a második, és az egyetlen lány az öt fiú között. Szerény körülmények között éltek, hiszen nem volt könnyű hat gyermeket nevelni, de minden nehézség ellenére szép emlékei vannak gyermekkoráról. Ahogy cseperedett, és elérte az asztalt, már édesanyja mellett segédkezett a háztartás vezetésében. Főzött, mosott, a munka végeztével, általában az esti órákban foglalkozhatott leckéivel.

Szeretett iskolába járni, jól tanult, kimagaslott a hosszú szőke hajú lány a csapatból küllemben, szorgalomban és tudásban. Jó képességei ellenére továbbtanulási reményei családja szűkös anyagi körülményei miatt szertefoszlottak, hiszen a kollégium finanszírozása meghaladta a családi költségvetést. Így szakmát tanult, hogy minél előbb pénzt keressen.

A Mezőgazdasági Szakmunkásképzőbe került. Kezdetben tartott attól, hogy nem fog tudni beilleszkedni, nincs annyi szép ruhája, mint a többieknek, és emiatt nem fogják befogadni, de szerencsére nem így történt. Diáktársai elfogadták, számítottak véleményére. Ebben az időszakban tudatosult benne, hogy milyen személyiségformáló ereje van a közösségnek, és milyen jó érzés társaságban lenni.

A szakmunkásképző után szakközépiskolába jelentkezett, itt is könnyen vette az akadályokat. Nagyon jó tanárai voltak Ilona-tanyán, akik nemcsak a tananyagra, a szakma fortélyaira oktatták, hanem példát mutattak szakmai alázatból és emberségből is. Az eltelt évek ellenére ma is szívesen idézi fel a szakmai gyakorlatokat Baksa bácsival, akitől rengeteget tanult.

A szakközépiskola elvégzése után a tangazdaságban ajánlottak munkavezetői állást számára. Oktatója, Baksa bácsi, kutatási feladatokkal, kísérletek végzésével bízta meg, azt tervezte, hogy jó agronómust nevel belőle. Szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak a gazdaságban. Szemet gyönyörködtető látvány volt ez a 100 hektáros terület gyümölcsöktől roskadozó fákkal.

Időközben férjhez ment, párja a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. jogelődjénél dolgozott, és átcsábította a Kertészeti Vállalathoz 1974-ben. Abban az időben élte fénykorát ez a cég, amely dísznövénykertészetet is üzemeltetett, ahol nagy szeretettel fogadták. Remek csapat volt, jó szakemberekkel, kiváló virágkötőkkel. Járták a világot, kötészeti kiállításokon vettek részt Európa számos városában. Ő segédkezett ebben a munkában, benne volt a lehetőség, hogy jó virágkötő legyen, de volt más állásajánlata is. A vállalat az akkoriban épülő belvárosi szolgáltatóházban nyitott egy virágüzletet, odahívták vezetőnek, de közbeszólt a természet.

Abban az időben várta első gyermekét, aki miatt lemondott erről a lehetőségről. Majd jött a második apróság, a kicsikkel négy és fél évig volt gyesen. A megnövekedett számú családnak addigi lakásuk kicsinek bizonyult, ezért építkezésbe kezdtek Sóstón, hogy ízlésüknek megfelelő otthont teremtsenek. Nem volt ideje unatkozni, hiszen a gyes alatt tanult, technikusi képesítést szerzett.

Amikor ismét munkába állt, a szolgáltatáshoz került, hogy a gyermekek miatt ne kelljen korán kelnie. Dísznövényekkel foglalkozott kereskedelmi elosztóként, ami azt jelentette, hogy virágüzleteket látott el. Egész nap virágok között volt. Ebben az időszakban szervezték át a vállalatot, amely kommunális feladatot ellátó egységgel bővült, és ez az ő munkájába is változást hozott, hulladékszállítással, parkfenntartással foglalkozó részleghez került. A termelés adminisztratív előkészítése volt a feladata. Meg kellett tervezni, hogy tavasszal a parkokba mennyi virágot, fát ültessenek, mennyi fűmagra van szükség, milyen időközönként seperjenek, locsoljanak.

Az eltelt évek alatt rengeteg társadalmi munkát végzett, számos közösségi feladatot vállalt, volt szakszervezeti vezető, majd az üzemi tanács elnökévé választották. Ezt a funkciót immár tíz éve gyakorolja. Hálátlan feladat, de szívvel-lélekkel végzi, hiszen tudja, hogy megfelelő kommunikációval tompítani lehet a néha éles munkahelyi vitákat.

Jelenleg szállítási csoportvezetőként dolgozik. Feladata többek között a piacszerzés, aminek alapja a szakmaiságon kívül a pontosság és a megfelelő empátia, hiszen az üzletfeleket nemcsak megszerezni, hanem megtartani is kell, ami emberpróbáló feladat a mai világban. Szereti munkáját, jó kapcsolatot alakított ki kollégáival, és úgy érzi, őt is megbecsülik, elismerik teljesítményét.

Szabadidejében örömét leli sóstói portájuk szépítgetésében. Férjével szeretnek kirándulni, szeretik a természetet, a történelmi vidékeket. Úgy érzi, teljes az élete.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése