Nagyné Béres Andrea

Énekes, vállalati csoportvezető, tanácsadó, pedagógus,

Nyíregyháza

szszb 26 ncsé Nagyné Béres Andrea.jpgHa mást szeretnél, mint amit éppen csinálsz, ha többet és jobbat szeretnél, ha már nem elégít ki az a munka, aminek egyébként a csúcsán vagy, lépj ki belőle, reformáld meg életed! Béres Andrea életét az utóbbi években a „Vezess, kövess, vagy állj félre az útból!” – mottó határozza meg. A Brokernet Investment Holding Zrt. keretében működő vállalatcsoportnak kiemelt vezetőjeként visszagondol korábbi életére, és rájön, ő mindig is eszerint élt. Ám nemes értelemben vett feltörekvési vágya, maximalitása, elkerülhetetlenné tette az éles, mások számára talán érthetetlen, meredek és váratlan fordulatokat az életében. Most végre azt teheti, amit szeret, megfelel az önmaga elé állított magas mércének, a minőségi, nívós munkavégzésnek. Az 1968. január 26-án Esztergomban született leány anyai gyökerei Erdélybe nyúlnak vissza. Katonatiszt édesapa és a humán területen előadóként dolgozó édesanya három gyermeket nevelt. Andrea Ózdon cseperedett fel nővérével és öccsével. Ők ma Budapesten élnek. Iskoláit Ózdon végezte, ugyanis a család ide költözött apja áthelyezése miatt. A szülők az iskolából is a legjobbat adták gyermekeiknek, biztosították lányuk zenei neveléséhez szükséges feltételeket, ami akkoriban nagy dolognak számított.

Édesanyja, Osztermann Márta, egyben példaképe is, zseniális ember volt, aki minden teher ellenére lehetőséget biztosított a fejlődésre. Ő volt az első és legmeghatározóbb tényező Andrea számára. A kislány zenei általános iskolába került. „Imádtam gyerek lenni, szeretettem tanulni, nem fárasztott a heti több zeneóra, sem a szakkörök. Hamar önálló lettem, a nyári szünidőkben már dolgoztam, szüleim megbíztak bennem.” Köszönettel tartozik két nagyon becsületes általános iskolai ének-zene tanárának, Vámos Józsefnek és feleségének, Klárika néninek.

Miskolcon, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, a négy csodálatos évet soha nem adná oda senkinek. Nem akarta tudomásul venni, hogy sikeres felvételije ellenére egyéb ok miatt megtörik tizenöt év alatt felépített zenei pályafutása.

Mindig voltak azonban olyan meghatározó emberek az életében, akik adott nyugvópontról tovább lendítették őt szakmai pályafutásában. A negatív eseményből próbált mindig kilépni és előrelépni, önmaga épülésére felhasználni. Ezt tette akkor is, amikor Ózdon még a főiskola elkezdése előtt képesítés nélküli nevelőként általános iskolában és a zeneiskolában kezdte tanítani a gyermekeket, akik nagyon megszerették őt. Bár tanár soha nem akart lenni, mégis a Nyíregyházi Főiskola magyar–ének szakán találta magát. A kiválóan tanuló hallgatónak versei, publicisztikái jelentek meg. Nem akármilyen kórista szerepeket köszönhet az énekkarban ezeknek az éveknek. Tanári diplomát 1991-ben szerzett, bár már 1989-től Vaján tanította a két szakot.

„Aztán megint találtam egy új szálat az életemben. Ismét volt egy nő – ez az akkori vajai iskola-igazgatónő –, aki megláttatta velem az angol nyelvben rejlő jövőbeni lehetőségeket. Nagy fantáziát láttam én is az idegen nyelvben. A fiammal, Attilával voltam gyesen, amikor az angolnyelv-tanárit megszereztem, majd a lányommal, Emesével, amikor a Szegedi Egyetemen a kiegészítőt is elvégeztem.”

Hat évet töltve Vaján ismét továbblépett, ezúttal Baktalórántházára, a középiskolába. Mindkét helyen ő volt az első, aki megtapasztaltatta a tanulókkal, milyen élvezetes az angol nyelvet élő környezetben tanulni és gyakorolni. A körülmények mégis úgy hozták, hogy kilépett ebből a körből is. „Megtaláltam azt a pályát, ahol ismét másokat vezethetek, irányíthatok, ahol emberekkel foglalkozhatok. Közép-Európa első számú pénzügyi tanácsadó szervezeténél dolgozom. Feladatom, hogy menedzseljem az emberek pénzügyeit, ami teljesen új dolog, és amiben az emberek tökéletesen tanácstalanok. A vállalatcsoportnál teljes körű, modern pénzügyi ismeretekre tettem szert. Ez a munka egy új szemléletet, felfogást igényel.”

Andrea pontosan tudja, mit akar, hová akar eljutni, konkrét célokat fogalmaz meg. „Eddigi életem nagyon változatos volt, a végletek embereként nem ismerek akadályokat, amit eltervezek, véghezviszem. Szeretném a jövőben családomnak az egészséget, gyermekeimnek a biztos és nívós tanulási lehetőséget megadni, amivel úgy gondolom, érdemes élni!” Jelenlegi munkája mellett a vajai református énekkar karnagyasszonyaként kapcsolata a zenével örökre megmarad. Tíz év alatt jól összekovácsolódott, karitatív kis csapatot sikerült létrehozni. Édesanyját sajnos elveszítette, a legboldogabb ő lenne, ha tudná, hogy Andreát felkérték, énekeljen a cég közös megmozdulásain, rendezvényein is.

„A magánéletemben, öltözködésemben konzervatív vagyok, a munkában viszont kreatív. Egy közösségen belül soha nem akartam szürke pont lenni!” – mondja határozottan. „A megoldásokat keresem, megtanultam leszokni a kifogásokról”.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése