Jakucska Katalin

Tanár,

Nyíregyháza

szszb 24 km Jakucska Katalin.jpgNagyon tömören: család, munka, hivatás, talán ezekkel a szavakkal lehet legszemléletesebben jellemezni Jakucska Katalint és mindazt, ami hangsúlyt kap életében. Tiszaladányi lány, a tanulást a helyi általános iskolában kezdte, majd Nyíregyházán a Közgazdasági Technikum kereskedelmi tagozatán folytatta. Erős iskola volt, magas követelményekkel, amit az is mutat, hogy nagyon sok osztálytársából lett pedagógus és vállalatvezető.

Felnőttéletét Nyíregyházán, az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalatnál kezdte, tíz esztendő KISKER-es múlt után Csorba József igazgatóhelyettes úr, – aki fizika–matematika tanára volt a technikumban – ajánlotta fel a tanítás lehetőségét a kereskedelmi iskolában. A felkérésre igent mondott 1977 szeptemberében. Nem bánta meg, mert úgy érezte, hogy közel áll hozzá a tanítás, a pedagóguspálya. Az a hitvallása, hogy, aki tanítani akar, annak először tanulnia kell, éppen ezért a tanulás része volt szinte minden életszakaszának.

Először elvégezte a kereskedelmi üzemgazdász szakot, amikor tanári pályára került, megszerezte a gazdasági szaktanári képesítést, emellett több továbbképzésen, tanfolyamon is részt vett, módszertanin, szakmain egyaránt. Profilba vágó tantárgyakat taníthatott a Sipkayban, először kereskedelmi ismereteket, statisztikát és gyakorlatot, már az első tanítási évében kereskedelmi gyakorlatból érettségiztette a végzős osztályt. A következő esztendőtől pedig, folyamatosan „A szakma kiváló tanulója” országos versenyre készíthetett fel a diákokat, élelmiszer- és vegyi áru kereskedő szakmában. Ezeken az országos megmérettetéseken folyamatosan szép sikereket ért el tanítványaival. Később levelező tagozaton az érettségiző osztályt okította, kereskedelmi és vállalkozási ismereteket, szakmai számítást tanított, majd kereskedelmi ügyvitelt, a nappali tagozaton eladástant, később kommunikációt, viselkedéskultúrát, egy évig vezetési és szervezési ismereteket, hiszen ahogy bővültek az iskola feladatai, úgy bővült a tanítandó tantárgyak palettája is.

A szakmai tantárgyak tanítása mellett folyamatosan osztályfőnöki teendőket is ellátott. Osztályainak tanulóit maradandó élményt nyújtó, emlékezetes kirándulásokra vitte, közös iskolai ünnepségek megtartásába vonta be.

Nagyon sok rendezvény szervezésében vett részt, többek között az iskola fennállásának húsz- és huszonöt éves évfordulója alkalmából szervezett kereskedelmi- és vendéglátóipari kiállítások rendezésében, melyeket a diákok gyűjtő- és manuális munkáinak felhasználásával, aktív részvételükkel szervezett.

Az iskola számára tanulási útmutatót, különféle projekteket készített, különösen emlékezetes Az üzletnyitás című, melyet később sikeresen tanított is. Úgy gondolta, hogy a tanári munka mellett szükség van arra, hogy más területeken is megmérettesse magát, éppen ezért vállalt tanításon kívüli feladatokat, többek között előadást egy regionális pályaorientációs továbbképzésen, de részt vett a diákok beilleszkedését segítő FÉK-programban és a Kereskedelmi Kamaránál szervezett vezetői tréningen.

Ma már nyugdíjas, de azt mondja, hogy a pedagóguspálya egy életre szóló hivatás, hiszen ha az ember arra születik, hogy neveljen, abból nem lehet kilépni, élete végéig pedagógus marad. Ha adódik rá lehetősége, ha szükség lesz munkájára, arra a tudásra és tapasztalatra, amit az évek alatt felhalmozott, továbbra is tanítani szeretne.

Az élet megtanította sok mindenre, gyermekkorában nem éltek fényes anyagi körülmények között, már akkor megtanulta, hogy mindennek ára van, mindenért meg kell dogoznia. A munka, az igazmondás, a másik ember megbecsülése, ezek azok az értékek, amelyeket otthonról hozott, és később is ezekből merítkezett. Édesapja szavajárása volt: „Lányom, ha jót nem tehetsz, rosszat ne tégy!” Ezt az intelmet mindig szem előtt tartotta, és a mai napig tartja. Munkáját megbecsülték, elismerték, 1982-ben miniszteri dicséretet, 1989. június l-jén a Belkereskedelem Kiváló Dolgozója kitüntetést kapott.

Most, hogy nyugdíjas, több a szabadideje, de nem unatkozik, gondoskodik beteges édesanyjáról, akinek már megfogyatkozott fizikai ereje. Szeret internetezni, barátnőivel, kollégáival beszélgetni, közös programokat szervezni. Kedveli az agytornát, szívesen fejt keresztrejtvényt, és szeret elemezni, hiszen, mint mondja elemző, közgazdász vénáját eddig még nem élte ki, ha lehetősége lesz rá, ezen a területen is kipróbálja képességeit.

Volt tanítványai közül sokkal tart fenn élő kapcsolatot, gyakran megkeresik, munkájukhoz, sok esetben magánéleti problémáik megoldásához kérik tanácsát, véleményét, és ez az érzés, hogy számítanak rá, egy újabb kitüntetés számára.

Jelenleg a nyíregyházi Hölgykoszorúban énekel, és szívszorongva várja, hogy két felnőtt lánya közül – akiket egyedül nevelt fel – ki lesz az, aki elsőként unokával is megörvendezteti!

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése