Katona László

Tanár,

Nyíregyháza

szszb 24 km Katona László.jpgA verpeléti fizikatanár érdekes kísérletei és a saját kezűleg elkészített detektoros rádió-vevőkészülék – ami természetesen megszólalt –, ezek voltak azok az első gyermekkori élmények, rácsodálkozások, amelyek meghatározták vonzódását a természettudományok, a fizika, a kémia felé.

A Heves megyei Verpelét nevű községében született, ott kezdte tanulmányait hivatásukat szerető, jó példát mutató tanítók, tanárok keze alatt, majd Egerben kollégistaként a Gárdonyi Géza Gimnáziumban folytatta a tanulást. Nem hagyta érintetlenül a történelmi város szelleme, hiszen az egri vár védőinek bátorságából, kitartásából merítve jelentkezett érettségi után Debrecenbe, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen indított kémia–fizika szakra.

Felkészültségét mutatta, hogy bár nem volt könnyű bekerülni, mivel nagyon sokan jelentkeztek erre a karra, őt első nekifutásra felvették. Ötödik évfolyamon, pályaválasztáskor megpályázta a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban meghirdetett tanári állást. Erős mezőnyben sikerrel járt, értékelték ugyanis pedagógiai munkáját, felkészültségét, hiszen akkor már tanított a gimnáziumban. Jó pedagógiai vénával rendelkezett, amit volt kitől örökölnie, hiszen édesapja is pedagógus volt, gyermekszeretete ebből a gyökérből táplálkozott.

Öt esztendeig tanított a Tóth Árpád Gimnáziumban, amikor elérkezett a munka- és lakóhelyváltás pillanata. Felesége befejezte tanulmányait az Orvostudományi Egyetemen, és Nyíregyházán kapott állást, a Vécsei körzetben látta el a háziorvosi teendőket. 1971-ben költöztek új otthonukba. A tanítást a Szabolcs utcai Kereskedelmi Szakközépiskolában folytatta, Danka Pálné igazgatótól kapott fizika–kémia szakos tanári állásajánlatot, amit örömmel fogadott el. Nem volt zökkenőmentes ez az időszak, hiszen az iskolai szemléltetőeszközök mennyisége és milyensége hagyott kívánnivalót maga után, elmaradt a Debrecenben megszokott színvonal mögött. Abban az időben nem volt az iskolában fizikaszertár, előadó, ezek létrehozásának feladata, megszervezése rá várt.

Tetézte a problémákat, hogy az első félévben sokan nem érték el a megfelelő szintet fizikából az osztályban. A későbbiekben természetesen pozitív irányban változott a helyzet, ő is változtatott tanítási módszerén, arra törekedett, hogy formálja a diákok szemléletét, hogy kialakuljon természettudományos látásmódjuk. 1974-ben felépült az iskola új szárnya és ő mint fizikatanár nagyon sokat segített a fizika-előadó színvonalas kialakításában. 1975-ben, amikor a két iskola  – a Szakközép és a Szakmunkásképző  – egyesült, az új épületben folytatta a munkát, ekkor nevezték ki gyakorlatioktatás-vezetőnek.

Ez azt jelentette, hogy a kereskedelmi és vendéglátóipari gyakorlatot ő irányította, ami igen széles körű, szerteágazó munka volt. Egy év után szétvált a két terület, ekkor kereskedelmi gyakorlati oktatásvezető státuszba került, a szakoktatók pedagógiai munkáját irányította, és ellenőrizte a megye kereskedelmi hálózatát, ahol az intézmény diákjai gyakorolták a szakma mesterfogásait.

Feladata volt többek között a kabinetek kialakítása is, ahol a tanulók a bolt mellett, szakoktatók segítségével sajátították el a gyakorlati ismereteket. Ezt a tevékenységét húsz esztendeig végezte igen eredményesen, amit a diákok a szakma kiváló tanulója versenyeken elért eredményei, az országos első helyezések is fémjeleznek.

1995-ig gyakorlatioktatás-vezetőként, majd kémia–fizika szakos tanárként dolgozott tovább. 2005-ben érte el a nyugdíjkorhatárt, egy évig mint nyugdíjas félállású, ezt követően pedig megbízottként tevékenykedik az intézményben.

A mai napig sokat segít fiatalabb kollégáinak a fizikaszertár kialakításában, mert az eszközök folyamatosan elavulnak, sokat kell selejtezni, és új beszerzésekre is szükség van, a szemléltetés pedig igen fontos, nélkülözhetetlen eleme az oktatásnak, a számítógép és az új technikai eszközök alkalmazása mellett.

Nyugdíjas életét is a természet szeretete határozza meg. Tiszalökön van egy kis üdülőtelke, szabad idejét mindig ott tölti.

Nagyon büszke arra, hogy a kis házat két kezével építette. Igazi ezermester, több mint száz különböző szerszámmal rendelkezik, mindig barkácsol valamit. Régi barátait sem hanyagolja el, a közelmúltban megszervezte az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban végzett diákok negyvenéves érettségi találkozóját. A kémia–fizika szakosok évfolyam-találkozóját ötévenként rendezik meg, a legutóbbit Tiszalökön tartották és saját készítésű halászlévacsorával ünnepeltek csoporttársai nagy örömére.

Hosszú évek óta él a szabolcsi megyeszékhelyen, ma már nyíregyházinak vallja magát. Szülei, testvérei sajnos már nem élnek, csak a táj szépsége köti a Mátrához, verpeléti szülőfalujához.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése