Kozma Ferencné

Gépészmérnök-tanár, személyzeti vezető,

Nyíregyháza

szszb_21-48_kozma_ferencne.jpgA műszaki ismeretek, a rendszerelvű gondolkodás iránti vonzódást és a precizitást valószínűleg MÁV-főintéző édesapjától, az optimizmust, az életbölcsességet boltvezető édesanyjától örökölte Kozma Ferencné, született Kristóf Katalin. A megye egyik legnagyobb középiskolájában, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskolában éppen negyedszázada tanítja a jövő generációit, illetve intézi az iskola személyzeti, ahogy manapság divatosan mondják a humán erőforrás ügyeit. Kristóf Bertalan édesapa – az idén kilencvenegy éves – és lánykori nevén Moravszki Ilona édesanya családjában született 1945. március 27-én egyetlen gyermekként. Mint mondja, édesanyja igen sokat segített gyermeke nevelésében. Bölcs tanácsai ma is nagyon sok erőt, energiát adnak Kozmáné Katikának.

A szülei a maguk szerény eszközeivel dolgoztak egy munkahelyi, illetve lakóközösségért. Édesanyját tanácstaggá választották, ezt a nem politikai, hanem társadalmi tisztséget nagy becsben tartja a család ma is. Kozmáné lánya a keresztségben szintén a Katalin nevet kapta. A Nyíregyházi Főiskola magyar–német szakán, majd az ELTE német szakán végzett. Jelenleg Budapesten él. Középiskolai tanárként ismét egyetemi tanulmányokat folytat informatikus–könyvtáros szakon.

Kozmáné a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Leánygimnáziumban érettségizett. Olyan kiemelkedő tanáregyéniségek alakították világlátását, mint Nyulasi Imréné és a később főiskolai tanárnak kinevezett Bachát László. Gondolkodásuk, pedagógiai módszereik mintaként szolgáltak a számára. Olyannyira, hogy szintén a katedrát képzelte el élethivatásul az ifjú lány, és Budapesten gépészmérnöki, majd mérnöktanári diplomát szerzett. Később államigazgatási szakvizsgát is tett.

Az oklevél átvétele után hazajött, és egy nyíregyházi középfokú oktatási intézményben mérnöktanári képesítését gyakorolta 1968–1973 között. A szakemberek észrevették benne a jó szervező, odaadóan, lelkiismeretesen dolgozó alkalmazottat, és kinevezték a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács VB. Művelődési Osztály középiskolai tanulmányi felügyelőjének. Hét éven át regionális feladatokat is ellátott. Katikához tartozott a megyei szakképzés irányítása, a hatósági ügyek intézése, a megyei munkavédelmi tevékenység összefogása az oktatási intézményekben, megyei – akkor még járási – rendezvényfelelősi és beiskolázási feladatok. Valószínűleg itt derült ki, hogy nemcsak a szakmájához, hanem az emberekkel való bánásmódhoz is ért.

Éppen negyedszázada, hogy 1981. január elseje óta a Sipkayban látja el a személyzeti vezetői és a tanári munkakört. Mindig is fontosnak tartotta logikus, problémamegoldó gondolkodásra, a folyamatos ismeretszerzésre, az ismereteik megújítására ösztönözni a diákokat. Örömmel tapasztalja, hogy régi tanítványai ma is szívesen fogadják. Személyzeti vezetőként az a feladata, hogy az intézmény működéséhez szükséges személyi feltételeket biztosítsa, és a humán erőforrás gazdálkodását a legoptimálisabban oldja meg. Mint Kozma Ferencné utal rá, kiemelt fontosságú a törvényesség biztosítása, a jogszabályok ismerete, helyes értelmezése és alkalmazása. Két szóban foglalja össze szakmai és emberi hitvallását: pontosság és precizitás, s mindez naprakész adminisztratív munkával párosul. Felelősségtudat, emberismeret és emberszeretet hatja át a hétköznapi cselekedeteit is.

A szakmai közélet is igényt tart Kozmáné tevékenységére. 1973 óta az érettségi és a szakvizsgabizottságokban az elnöki teendőket látja el. Ez pedig nem kevés tennivaló, hisz jelenleg a szakközépiskolai és a technikus-minősítő képzésben 694-en vesznek részt, szakiskolába 421-en járnak. A felnőttképzést száztíz dolgozó jelenti. Mindezt a százhuszonhat tagú tantestület (köztük nyolcvankettő a tanárok létszáma) és a negyvennégy technikai dolgozó foglalkoztatásával oldják meg.

Az élet természetes rendje szerint előbb-utóbb eszébe jut a nyugdíjazás. Módszeresen készül rá, hisz egy pörgő, eseményekben gazdag életpályát nem lehet sebészkéssel átvágni. Ma már csak a személyzeti ügyekkel foglalkozik. Úgy érzi, megbecsülték az iskolában. Igaz, ő is igyekezett mindent megtenni az intézmény szellemi építkezésében, az aktuális feladatok szakszerű megoldásában. Munkaköri feladatain túl segített azoknak az embereknek, akik nem szereztek kellő jártasságot a jog, a törvények világában és az adminisztratív ügyek intézésében.

Szabad idejében szívesen utazik, fotózik, tárlatra és színházba jár. Sokszor felkereste hazánk és a Kárpát-medence szép tájait, de járt már Szentpétervárott, Tallinban, Párizsban, a Kvarner-öbölben és Dalmáciában is. Lányával gyakran átruccan Bécsbe, ha egy izgalmas tárlat vagy időszaki kiállítás megtekintésére nyílik lehetősége. Egészséges optimizmusa ma is energikus, kedves személyiséget von köré, öröm a társaságában időzni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése